Onze Franse Keuken

Recept voor lekkere kruidenolie

kruidenolie

Kruidenolie is zo gemaakt en goed te benutten als basis voor marinades of een vinaigrette. Wij hebben altijd wel een paar flessen staan en proberen regelmatig nieuwe varianten uit. Dan trekken we wat kruiden uit de moestuin en maken een combinatie met wat toevallig voorhanden is in de voorraadkast. Zo hebben we inmiddels een heel eigen kruidenolie assortiment. Eén van onze favorieten is de Basilicum-citroen-jeneverbes olie.

Kruidenolie is heerlijk als smaakmaker voor salades. Giet deze olie bijvoorbeeld eens over onze salade met haricots verts en perzik. Ook heerlijk om de zomerse tomatensalade met abrikoos wat extra’s mee te geven.

Ik kwam op het idee om zelf mijn olie te kruiden door Jamie Oliver. Hij verzint altijd van die heerlijke combinaties. Het fijne is, dat je door het gebruik gelijk iets speciaals maakt van een simpele vinaigrette.

Kruidenolie met basilicum, citroen en jeneverbes

Gang: Side Dish
Keuken: French
Trefwoord: kruidenolie
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 liter olijfolie extra vierge
  • 20 gram verse basilicumblaadjes
  • 1 citroen
  • 6 jeneverbessen

Bereiding

  • Duw de blaadjes basilicum in de fles en voeg vervolgens de jeneverbessen toe.
  • Schrob de citroen goed schoon en halveer hem vervolgens in de lengte. Pel het vruchtvlees uit één van de helften en hak de schil in drie stukken (zodat ze door de opening van de fles passen). Doe de schil in de fles.
  • Giet de olijfolie erbij, sluit af en zet minstens een week weg voor gebruik.
  • Zorg er trouwens voor dat het basilicumblad goed onder de olie blijft staan (giet eventueel af en toe wat nieuwe olijfolie bij) en bewaar de kruidenolie op een donkere plek.

1 Comment

  1. Anoniem

    mei 30, 2011 at 6:20 pm

    Lieve Lies en Arjan! Wat super leuk dat deze blog 'in the air' is!! Gaaf hoor. Toedeloe en dikke vette kus van San uit een sunny Kallenkote

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress