Onze Franse Keuken

Kookboekrecept: Chocolade & Courgette koekjes uit ‘La Pâtisserie Maison’

Koekjes | juni 6, 2012 | By

Toen ik het kookboek La Pâtisserie Maison aan het lezen was om wat bakinspiratie op te doen (zie ook: kookboekinspiratie-review – La Pâtisserie Maison) sprong één recept er direct uit. ‘Koekjes met chocolade en courgette’ – wat een vreemde combi – zou dat lekker zijn? Dat gaan we natuurlijk even uittesten.

Ze zijn erg makkelijk te maken, ik kan niet anders zeggen. Nou moet ik er wel bij vertellen dat ik het recept niet helemaal naar de letter heb gevolgd. Ik had namelijk niet alle ingrediënten in huis – dus heb ik walnoten toegevoegd in plaats van pecannoten en het  snufje ‘bicarbonaat’ gewoon volledig weggelaten.

De koekjes zijn aan een uitgebreide keuring onderworpen door zeer welwillende gasten en het oordeel was unaniem – een heerlijk chocoladekoekje. Van een aantal koekjes heb ik een torentje gemaakt als trofee voor de tafeltenniswedstrijd na het diner. Bij het zien van de prijs voor de winnaar werd iedereen ineens enorm fanatiek. Dat is natuurlijk een mooi compliment voor het koekje. Dat er overigens ook courgette in verwerkt zit zie je wel, maar proef je niet. Tja en dat was nou juist net de lol. Een volgende keer zou ik dus veel meer courgette toevoegen, want anders kan je net zo goed gewone simpele chocolate-chip cookies bakken, toch?! Een prima koekjesrecept – heerlijk voor bij de koffie – maar ik ga er zelf nog wat aan sleutelen om een echt leuk apart koekje te krijgen.

Kookboekrecept: Chocolade & Courgette koekjes
Bron: La Pâtisserie Maison – Marlette
Voor zo’n 20 flinke koekjes

Ingrediënten:
– 1 courgette ( ik zou er zelf volgende keer minstens 2 toevoegen)
– 2 eetlepels suiker
– 400 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel bicarbonaat ( heb ik zelf weggelaten)
–  een snuf zout
– 250 gram roomboter op kamertemperatuur in blokjes
– 135 gram bruine suiker
– 170 gram gewone suiker
– 2 eieren
– 1 theelepel vanille-extract
– 80 gram gehakte pecannoten ( ik heb walnoten gebruikt)
– 250 gram chocolade in kleine stukjes

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Rasp de courgette en roer de 2 eetlepels suiker erdoorheen. Laat het geheel een half uurtje uitlekken in een vergiet.
– Meng de bloem met het bakpoeder en het zout in een kom (en bicarbonaat mocht je dit willen toevoegen) – Doe de suiker en de boter in een keukenmachine met een platte (deeg)haak en klop een paar minuten op een lage stand.

 koekjesbakken.jpg
Mengen met platte deeghaak
– Zet het apparaat stil en haal het mengsel even met een spatel los van de zijkant van de kom.
– Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en meng tussendoor goed op wederom een lage stand
– Voeg dan de vanille toe en vervolgens langzaam de bloem.
– Als alles goed gemengd is zet je de machine uit en spatel je er met de hand de noten en de chocolade door.
 
Chocolade & Noten door het beslag spatelen met de hand
 
-Als laatste voeg je de uitgelekte courgette toe. Meng ook dit er goed doorheen met de spatel.
 
….en ook de courgette
-Pak een bakblik en leg daar een laagje bakpapier op. Schep er een beetje beslag op met een lepel en vorm het (ik deed dat met mijn vingers) in een rondje van ongeveer 3 cm breed en 1 cm hoog. Hou goed ruimte tussen de rondjes, want ze worden een stukje groter tijdens het bakken. Er kunnen zo’n 12 koekjes op een normaal bakblik.
 
12 koekjes op één bakblik
 
Ik heb in twee rondes gebakken, maar dat was ook omdat ik niet goed wist hoe groot en hoog de koekjes moesten zijn. Dus twee bakblikken met ieder 10 is waarschijnlijk het handigst…
– Bak de koekjes 8 minuten en haal ze dan uit de oven. Draai het blik om – zet terug in de oven en bak nog 8 tot 10 minuten. Haal de koekjes uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Leg ze daarna op een rooster om verder te drogen. Geniet ervan!
 
12 grote chocolade & courgette koekjes

 

Flip – de trotse winnaar van de ‘koekjestoren’-trofee
 

1 Comment

  1. Tonia

    juni 6, 2012 at 10:29 am

    Ik ga ze eens proberen. Hier is courgettebrood/cake ook altijd een groot succes. En dat smaakt niet naar courgette, maar de courgettes geven er wel een heerlijke sappigheid (is dat wel een woord) aan. Dat zal bij deze koekjes vast ook zo zijn!
    groeten,
    Tonia

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress