Onze Franse Keuken

Tomato Tatin

TomatoTatin.jpg

Franse klassieker, Quiches | september 6, 2012 | By

Bijna zonde om aan te snijden…… Als ik deze tomato tatin op tafel zet, dan vallen de gesprekken altijd even stil. Iets wat hier tijdens de table d’hôte avonden best uniek is. Het is een hartige variant van de klassieker ‘tarte tatin’ – de omgekeerde Franse appeltaart.

Om hem te kunnen bakken heb je een ronde ovenschaal met opstaande rand nodig of een speciale tarte tatin pan. Ik heb er één van mijn favoriete merk ‘Le Creuset’ en ben er ontzettend blij mee. Ik gebruik hem ook echt heel vaak, voor onze zoete en hartige omgekeerde taarten.

De basis van dit recept komt uit het heerlijke kookboek ‘Chocolate & Zucchini’, maar gedurende dit seizoen hebben wij het steeds verder aangepast naar onze eigen smaak en eisen (lees: hij moet snel te maken zijn) en dit is onze eigen tarte tatin à la tomate.

Recept: Tarte Tatin à la tomate 

Ingredïenten:

Voor het deeg:
– 200 gram bloem
– 100 gram gezouten roomboter
– 1 ei

– een flinke snuf zout

– 2 eetlepels ijskoud water

 Voor de vulling:
– 6 tot 8 rijpe stevige tomaten (let erop dat ze ongeveer even groot zijn)
– 1 à 2 eetlepels provencaalse kruiden
– 4 eetlepels olijfolie extra vierge
– zeezout & versgemalen peper
– 50 gram zachte geitenkaas
– 10 zwarte olijven, ontpit
– 50 gram parmezaanse kaas (versgeraspt)

Bereiding:

– Begin met het deeg. Dit moet namelijk nog even opstijven in de koelkast. Meng bloem, boter, zout, ei en water tot een samenhangend deeg. Ik gebruik hiervoor gewoon de keukenmachine met deeghaak, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het ‘the oldfashioned way’ oftewel met de hand te kneden. Maak een bol van het deeg en pak het in plastic keukenfolie. Leg een uurtje in de koelkast. In de tussentijd kan je vast verder gaan met het voorbereiden van de vulling – wel zo praktisch.

– Verwarm de oven voor op 150 graden.
– Snijd van de tomaten een ruim kapje af (ongeveer 1,5 cm van bovenkant) en lepel de inhoud eruit. De tomaten moeten echt leeg zijn, maar pas op dat je ze niet kapot maakt. Is even klungelen in het begin – gewoon een kwestie van handigheid in krijgen. Zorg ervoor dat de tomaten van binnen zo goed als droog zijn.

– Besprenkel de bodem van de ovenschaal met de olijfolie en leg de tomaten in de schaal op met hun bolle kant naar beneden. Het geeft niet als je ze een beetje op elkaar moet proppen. Ze krimpen namelijk in de oven.

– Strooi de provencaalse kruiden gelijkmatig over de tomaten. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en laat ze een half uurtje garen.
– Haal de tomaten uit de oven en het deeg uit de koelkast.
– Zet de oven vast op een hogere temperatuur, te weten 180 graden.
– Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dunne plak. Probeer een dikte te krijgen van ongeveer 0,5 cm.
– Hak de olijven fijn en druk die een beetje in het deeg. Strooi vervolgens de parmezaanse kaas over het deeg en druk ook dat aan.

– Verkruimel de geitenkaas over de tomaten. Niet alles hoeft persé in de tomaten terecht te komen, mag ook best een beetje ertussen. Geef een fikse draai aan de zout- en pepermolen boven de ovenschaal.

– Nu komt het lastigste deel – haal het deeg van je werkblad en leg dit op zijn kop op de tomaten. Dus met de olijven en parmezaanse kaas naar beneden. Vouw het deeg aan de randen om de tomaten heen – alsof je een deken instopt – en druk aan de bovenkant een beetje aan op de tomaten. Prik hier en daar gaatjes in het deeg met een vork en schuif de taart in de oven.

– Bak de taart 40 minuten. Haal hem uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Zet een bord op de nog warme ovenschaal en hou de zijkanten goed vast met ovenwanten. Draai de taart om. Het kan zijn dat de tomaten een beetje blijven plakken in je ovenschaal, maar als het goed is kan je ze heel makkelijk terug op hun plekje schuiven.

 
Dit gerecht is deze maand mijn inzending voor het foodblogevent september. Host Ianna heeft namelijk gekozen voor het thema ‘hartige taarten’. 
Neem eens een kijkje op haar website en blog Beginspiration, waar zij haar ervaringen over gezond en (h)eerlijk eten deelt. Haar lijst met 12 uitdagingen inspireert mij in ieder geval om een nieuw kookprojectje op te zetten. Mijn laatste uitdaging was immers alweer een tijdje geleden (cakeproject – 120 verschillende cakes gebakken)…..info over mijn plannen binnenkort te lezen op deze blog….

5 Comments

  1. Caroline Brouwer

    september 6, 2012 at 1:23 pm

    Ziet er erg smakelijk uit! Je gasten zullen genoten hebben!

    Reply
  2. Lot

    september 13, 2012 at 9:23 pm

    quote " De tomaten moeten echt leeg zijn, maar pas op dat je ze niet kapot maakt. Is even klungelen in het begin – gewoon een kwestie van handigheid in krijgen" .
    in ons franse vakantiehuis maak ik vaak gevulde tomaten met de makkelijke vulling die bij de supermarkten te koop is.

    Het uithollen vond ik ook altijd erg lastig. Mijn zeer handige en inventieve vriend had de oplossing: hij heeft 1 kant van een gewone lepel afgeslepen zodat het als mes fungeert en dat werkt fantastisch.

    Reply
  3. Claudia

    september 18, 2012 at 11:03 am

    Verdorie! Twee dagen te laat gearriveerd… volgend jaar beter!
    Kus,
    Clau

    Reply
  4. Manon

    september 22, 2012 at 8:13 am

    Wat een prachtig taartje met heerlijke ingrediënten. Dit ga ik zeker een keer maken.

    Reply
  5. Aranka

    september 24, 2012 at 7:19 pm

    Klinkt heerlijk en ziet er erg lekker uit.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress