Onze Franse Keuken

5 tips voor heerlijke Boeuf Bourguignon……

BoeufbourgignonLaPanac25C325A9e.jpg

Uncategorized | oktober 11, 2012 | By

 
Boeuf bourguignon is een fantastisch klassiek stoofgerecht. Heerlijk tijdens gure herfstdagen. Een haardvuur en een glas stevige rode wijn erbij en het plaatje is compleet. Hier op het Franse platteland eet men dit gerecht overigens het gehele jaar door. Na een lange zoektocht langs ontelbare recepten en vele testkooksessies -wat aanpassingen hier, wat toevoegingen daar – hebben wij inmiddels een eigen favoriete versie. Ben jij nog zoekende? Hier zijn mijn vijf tips voor de bereiding van een echt lekkere boeuf bourguignon:

1  – Neem ruim de tijd
Ik trek maar liefst drie dagen uit voor de bereiding. Klinkt absurd lang, maar als je iedere dag een paar handelingen verricht valt het echt wel mee. Je moet alleen dus even plannen. Lekker etentje dit weekend? Begin dan op donderdag vast met marineren…
Dag 1 – Marineer het vlees en de groenten 1 nacht in de wijn
Dag 2 – Bereiding gerecht – 3 uur stoven, afkoelen, afdekken en in de koelkast
Dag 3 – Gestolde vetlaagje verwijderen, langzaam opwarmen, laatste ingrediënten toevoegen, en serveren

2 – Gebruik een lekkere stevige rode wijn
In de meeste recepten voor boeuf bourguignon gebruikt men een mooie stevige Bourgogne. Zelf neem ik altijd een ‘Cahors’ wijn. Ik werk graag met producten uit de omgeving en deze streekwijn is ook mooi vol en stevig van smaak. Kies in ieder geval voor een wijn die je ook bij het gerecht drinkt – dus geen bocht.

3 – Zilveruitjes uit pot zijn uit den boze
Het is heel verleidelijk om voor dit gerecht zilveruitjes pot te nemen. Lekker snel en die kleine krengen pellen is een rotklusje. Toch zijn deze uitjes zo’n belangrijke component van dit recept, dat ik altijd de tijd neem om zelf uitjes te pellen en deze rustig mee te stoven. Het is even werk, maar echt zoveel lekkerder. Zilveruitjes uit een pot vallen weg….

4 – Voeg een zoete component toe aan de saus
In sommige recepten kiest men voor suiker, andere een beetje chocolade. Ik voeg altijd twee volle theelepels bruine suiker toe.

5 – Laat de saus indikken met een paar plakjes ontbijtkoek
Serieus! Aan het einde van de bereiding voeg ik 3 plakjes ontbijtkoek toe (zonder korst). Ik snij de plakjes in kleine blokjes en deze fungeren als een soort sponsjes. Ze nemen de saus op en vallen vervolgens uit elkaar. Als je alles nog even goed door elkaar roert krijg je een hele mooie dikke saus. Echt super….

Benieuwd naar ons boeuf bourguignon recept? Vanaf morgen te vinden op deze blog.

 

13 Comments

  1. Sim kookt

    oktober 11, 2012 at 10:34 am

    Leuke tips! ik kijk uit naar het recept.

    Reply
  2. Paul Oosten

    oktober 11, 2012 at 10:53 am

    Jeetje, heb er ineens trek in …

    Reply
  3. Karin - The F Girl

    oktober 12, 2012 at 7:55 am

    Ik heb nog niet eens ontbeten en nu krijg ik zin in boeuf bourguignon. Dat zou wel heel gek zijn, als ontbijt, he?

    Reply
  4. Gerrie

    november 25, 2013 at 1:46 pm

    hoi lisette graag wil ik de boef bourguignon maken voor de kerst,kan ik het ook invriezen? Soja na welke handeling is dat het beste?

    Groetjes gerrie

    Reply
  5. Anoniem

    december 17, 2013 at 7:17 pm

    je kunt het ook invriezen als het helemaal klaar is. Maar dan wel langzaam laten ontdooien.

    Reply
  6. Freek

    december 24, 2015 at 12:34 am

    maak nu voor de tweede keer met kerst de boeuff, verheug me er al op

    Reply
  7. Lisette

    december 24, 2015 at 5:28 pm

    Wat leuk Freek! Geniet ervan. Fijne kerst.

    Reply
  8. Frederiek

    december 18, 2016 at 11:01 am

    Heerlijk. Maar wat zet je op tafel als bijgerechten hierbij, om het extra feestelijk te maken?

    Reply
  9. Elly

    februari 27, 2018 at 8:35 am

    Goedemorgen liste,
    Vraagje ik wil voor het weekend de boeuf bourguignon gaan maken. Zondag komen de gasten dus ik wil opzaterdag alles klaar hebben. Kan de de ik op vierde dag de boeuf bourginon weer opwarmen.

    Reply
  10. Barbera

    juli 22, 2018 at 11:34 am

    Boeuf en Daube komt bij ons al jarenlang op tafel bij ons zomerse familiefeest-etentje in de tuin! Over een weekje is het weer zover. Ik serveer het met je ratatouille uit de oven en krielaardappeltjes. Ik verheug me er weer op! Dank voor de tips.

    Reply
    • Lisette

      juli 22, 2018 at 2:32 pm

      Leuk Barbera! Bedankt voor je lieve berichtje. Groetjes uit Frankrijk

      Reply
  11. Arie

    december 25, 2021 at 3:01 pm

    Uw recept boeuf bourginon gemaakt het is inderdaad een klusje maar dan heb je ook wat , het is heel erg lekker.

    Reply
    • Lisette

      januari 10, 2022 at 1:25 pm

      Dank je wel Arie. Blij dat jullie ervan genoten hebben.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress