Onze Franse keuken

Recept: Boeuf Bourguignon met ontbijtkoek

BoeufbourgignonLaPanac25C325A9e.jpg

Gisteren gaf ik vijf tips voor de bereiding van een heerlijke boeuf bourguignon. Vandaag, zoals beloofd, ons recept.

Recept: Boeuf Bourguignon met ontbijtkoek

Ingrediënten:
Voor 4-6 personen

– 1,5 kilo mager stoofvlees (rund), in grove stukken gesneden
–  50 gram spek, in dunne plakjes gesneden
– 1 rode ui, gesnipperd
– 10/20 zilveruitjes, gepeld en heel
– 3 middelgrote wortels, in dunne plakjes
– 2 tenen knoflook, gepeld en in hele kleine stukjes gehakt
– zelfgemaak kruidenbundeltje (knoop met keukentouw enkele takjes tijm en twee blaadjes laurier samen)
– 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
– 2 eetlepels olijfolie, extra vierge
– 1 fles stevige rode wijn (bijv.Bourgogne)
– 40 gram boter
– 4 eetlepels bloem
– 2 volle theelepels bruine suiker
– 250 gram champignons, in vieren
– 3 plakjes ontbijtkoek, korst verwijderd en in blokjes
– zout & peper

Bereiding:

– Dag 1: Neem een grote kom en doe daar de gesnipperde rode ui, de zilveruitjes, wortel, knoflook, kruidenbundeltje en peterselie in. Voeg de olijfolie toe en royaal zout en peper en hussel alles door elkaar.
Voeg het vlees toe en hussel nog een keer. Giet de wijn erbij, dek de kom af met plastic keukenfolie en laat alles een nachtje marineren in de koelkast.
 
– Dag 2: Haal de kom uit de koelkast en giet de inhoud in een vergiet met daaronder een kom om het vocht op te vangen. Pluk de stukken vlees uit de vergiet en leg deze naast elkaar op een snijplank. Smelt de boter in een grote fijne stoofpan en bak de stukjes spek uit. Haal de spek uit de pan en leg even apart. Doe de helft (zorg in ieder geval dat de stukken naast elkaar in de pan kunnen liggen – misschien dat je minder dan de helft kwijt kan) van het vlees in de pan en bak in een paar minuten aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en bak de andere helft op eenzelfde wijze. Als al het vlees gebakken is (in 2 of, indien nodig, meerdere sessies) doe je al het vlees rest weer terug in de pan en voeg je de bloem toe. Roer alles goed door totdat je nergens meer witte bloem ziet. Voeg dan de groente uit de vergiet toe samen met de opgevangen marinade, twee theelepels bruine suiker en het uitgebakken spek. Roer alles goed door elkaar en voeg royaal zout en peper toe. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat het gerecht 3 uur op laag vuur zachtjes stoven. Ik verplaats de pan voor dit stoofgedeelte altijd naar de kleinste pit op mijn fornuis. Haal na drie uur de deksel van de pan, draai het vuur naar halfhoog en laat alles nog een kwartiertje onafgedekt doorpruttelen. Zet dan het vuur uit, laat het gerecht volledig afkoelen (zonder deksel). Doe vervolgens de deksel op de pan en zet deze in de koelkast.
 
– Dag 3: Haal de pan uit de koelkast, verwijder het harde vetlaagje zo goed mogelijk met een lepeltje en warm de stoofschotel vervolgens op laag vuur op. Bak de champignons in een aparte pan. Voeg deze vervolgens toe aan de stoofschotel samen met de stukjes ontbijtkoek. Roer alles goed. Laat nog even goed samen opwarmen – de blokjes ontbijtkoek moeten namelijk even de tijd krijgen om de saus op te nemen en vervolgens uit elkaar te vallen. Roer na enkele minuten alles nog een keer goed door. Als het goed is zie je nu geen ontbijtkoek meer terug, maar heb je een mooie dikke saus die mooi aan het vlees blijft plakken. Verwijder de kruidenbundel en serveer. Lekker met gekookte aardappelen, romige aardappelpuree of rijst en een simpele groene salade. Bon appetit!
 

 

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Huis in de Provence
    October 12, 2012

    oh, wat ziet dit er lekker uit, ik heb alleen 2 vragen. Die zilveruitjes lijken op de foto kleine sjarlotjes, klopt dit. Bij je 5 tips schreef je al dat je geen pot zilveruitjes moet gebruiken, wat koop je hier dan voor?
    En verder hier in Frankrijk is het echt zoeken naar ontbijtkoek, ik heb inmiddels iets gevonden wat op die van ons uit Ned lijkt, wat gebruik jij hier in Frankrijk dan?

    Ik ben benieuwd, wil hem zeker een x uitproberen!!
    Fijn weekend.
    Gr. Mirjam

  2. Leave a Reply

    Lisette
    October 12, 2012

    Hoi Mirjam – nee het zijn geen sjalotjes. Dit zijn 'oignons grélots' – echte zilveruitjes – mooi rond en met witgeel/lichtoranje schilletje. Bij ons gewoon te verkrijgen bij de supermarché. Als vervanging voor ontbijtboek (nemen wij altijd mee uit NL en hebben dus meestal wel voorraadje) kan je pain d'épices gebruiken. Doe ik zelf ook als ik door onze voorraad heen ben. Succes!

  3. Leave a Reply

    Anoniem
    April 23, 2013

    Hoi Lisette, omdat wij van de zomer bij jullie te gast mogen zijn lees ik met veel plezier je blog! Toen mijn moeder vertelde met de Pasen dit gerecht te willen maken verwees ik haar naar jouw recept. Echt een aanrader. Het was echt heerlijk! Ik kan niet wachten tot de zomer ;-D
    Gr. Esmée de Bruijn

  4. Leave a Reply

    Lisette
    April 24, 2013

    Hi Esméé – wat leuk! Ik hoop dat onze table d'hôte gerechten komende zomer ook in de smaak gaan vallen. Tot dan! Groetjes uit zonnig Frankrijk, Lisette

  5. Leave a Reply

    Anoniem
    December 25, 2014

    Ik heb dit recept voor kerstavond van gisteren gemaakt. Erg lekker viel bij iedereen in de smaak. Ook erg prettig dat je op de dag zelf bij de visite kan zijn. Had iets meer vlees dus heb hem 4.5 uur op de kleinste pit gehad. Bedankt voor het delen van dit recept

  6. Leave a Reply

    Henny Molenaar
    October 13, 2016

    Lieve Lisette,
    Ik heb zojuist het recept Bouef Bourgignon van jouw site gehaald. We krijgen Ellen, Marc en kinderen dit weekend en dan wil ik natuurlijk geen tijd verliezen met koken maar heerlijk bijpraten. Dus even naar jouw receptensite ook voor andere eetideeën. Hartelijk bedankt voor al deze recepten. Hartelijke groeten, Henny

    • Leave a Reply

      Lisette
      October 14, 2016

      Ha Lieve Henny, wat leuk dat je een berichtje stuurt. Ik heb jullie al zo’n tijd niet gezien, maar gelukkig blijf ik via paps&mams op de hoogte. Veel plezier van het weekend met Ellen, Marc en de kids. Ik hoop dat de boeuf bourguignon in smaak valt. Veel liefs, ook voor Cor uiteraard. Dikke zoen, Lisette

  7. Leave a Reply

    Ilse
    December 12, 2016

    Wat een geweldig recept!! Al 2 x gemaakt en 1e kerstdag staat ie weer op tafel om onze vrienden te laten smullen!!!

    • Leave a Reply

      Lisette
      December 12, 2016

      Hi Ilse, bedankt voor het lieve compliment. Groeten uit Frankrijk, Lisette

  8. Leave a Reply

    Erik
    December 12, 2016

    Hallo Lisette, afgelopen zaterdag de boeuf geserveerd aan 8 gasten, en ik moet zeggen dat deze zeer in de smaak viel. Vooraf die heldere kippensoep en als toetje het wortelwalnoten taartje met citroenmascarpone. Zeer smakelijk allemaal! Bedankt voor de recepten en ik zal zeker je site regelmatig bezoeken.
    Met vriendelijke groet , Erik

    • Leave a Reply

      Lisette
      December 12, 2016

      Hi Erik, wat leuk om te horen. Bedankt voor je berichtje. Ik ben blij dat het allemaal zo in de smaak viel. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

  9. Leave a Reply

    Oscar
    December 18, 2016

    Ik heb het gerecht nu al vijf keer gemaakt, echt top gerecht. De oignons kan ik niet vinden bij onze supermarkt, maar wel de ‘Uitjes met appelstroop’ van Jonnie Boer. Gewoon bij de AH 👍

  10. Leave a Reply

    Maarten
    June 10, 2017

    Hey, stomme vraag misschien omdat het recept er al zo lang op staat zal het vast kloppen. Maar 50 gram spek lijkt naar verhouding tot 1,5 kg zo weinig. Klopt dit wel? Er staat ook net voor de 50 Eem extra lege spatie dus dacht misschien is het een typo. Thnx!

    • Leave a Reply

      Lisette
      August 20, 2017

      Hi Maarten, het is inderdaad 50 gram spek. Inderdaad weinig, maar alleen voor een accentje – anders wordt het geheel veel te zout. Vandaar. Groetjes, Lisette

  11. Leave a Reply

    Lucia
    October 26, 2017

    Hallo Lisette, wat me opviel in dit verder absoluut voor herhaling vatbare recept is dat je in de marinade royaal zout en peper doet en bij de bereiding nog een keer. Peper kan ik me nog voorstellen maar royaal zout in een marinade? Dat onttrekt toch vocht aan het vlees? Vervolgens ben ik gaan googlen naar marinades en in geen enkele marinade wordt zout gedaan. Is dit misschien een vergissing en had het alleen bij de bereiding moeten staan? Vriendelijk groet, Lucia

    • Leave a Reply

      Lisette
      October 27, 2017

      Hi Lucia, ook bij de marinade voeg ik zout toe. Het is dus geen vergissing. Geen idee hoe anderen dat doen en hoe zij de marinade samenstellen. Misschien andere verhoudingen met wijn? Nieuwsgierig geworden door jou vraag (nooit bij stilgestaan namelijk) heb ik het nog even gecheckt bij een Franse kookvriendin van me en zij voegt ook zout toe bij de marinade. Persoonlijk ga ik op haar advies af. Mocht je twijfelen, dan kan je het uiteraard weglaten in jouw versie. Ook zonder zout in de marinade zal het vast een lekker eindresultaat opleveren. Bedankt voor je vraag – leuk! Groetjes uit Frankrijk, Lisette

  12. Leave a Reply

    Lucia
    November 27, 2017

    Hallo Lisette, bedankt voor je antwoord, precies op de dag dat jouw Bouef Bourguignon weer in de marinade is gezet. Ik zei toch al dat het voor herhaling vatbaar is? Nu heb ik wel zout in de marinade gedaan. En ook een takje rozemarijn. O jee, laurierblad vergeten. Overmorgen weer snullen dus.

    • Leave a Reply

      Lisette
      November 28, 2017

      Hi Lucia, graag gedaan. Ik hoop, dat het lekker smaakt!

Leave a Comment