Onze Franse Keuken

Recept: Boeuf Bourguignon met ontbijtkoek

BoeufbourgignonLaPanac25C325A9e.jpg

Gisteren gaf ik vijf tips voor de bereiding van een heerlijke boeuf bourguignon. Vandaag, zoals beloofd, ons recept.

Recept: Boeuf Bourguignon met ontbijtkoek

Ingrediënten:
Voor 4-6 personen

– 1,5 kilo mager stoofvlees (rund), in grove stukken gesneden
–  50 gram spek, in dunne plakjes gesneden
– 1 rode ui, gesnipperd
– 10/20 zilveruitjes, gepeld en heel
– 3 middelgrote wortels, in dunne plakjes
– 2 tenen knoflook, gepeld en in hele kleine stukjes gehakt
– zelfgemaak kruidenbundeltje (knoop met keukentouw enkele takjes tijm en twee blaadjes laurier samen)
– 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
– 2 eetlepels olijfolie, extra vierge
– 1 fles stevige rode wijn (bijv.Bourgogne)
– 40 gram boter
– 4 eetlepels bloem
– 2 volle theelepels bruine suiker
– 250 gram champignons, in vieren
– 3 plakjes ontbijtkoek, korst verwijderd en in blokjes
– zout & peper

Bereiding:

– Dag 1: Neem een grote kom en doe daar de gesnipperde rode ui, de zilveruitjes, wortel, knoflook, kruidenbundeltje en peterselie in. Voeg de olijfolie toe en royaal zout en peper en hussel alles door elkaar.
Voeg het vlees toe en hussel nog een keer. Giet de wijn erbij, dek de kom af met plastic keukenfolie en laat alles een nachtje marineren in de koelkast.
 
– Dag 2: Haal de kom uit de koelkast en giet de inhoud in een vergiet met daaronder een kom om het vocht op te vangen. Pluk de stukken vlees uit de vergiet en leg deze naast elkaar op een snijplank. Smelt de boter in een grote fijne stoofpan en bak de stukjes spek uit. Haal de spek uit de pan en leg even apart. Doe de helft (zorg in ieder geval dat de stukken naast elkaar in de pan kunnen liggen – misschien dat je minder dan de helft kwijt kan) van het vlees in de pan en bak in een paar minuten aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en bak de andere helft op eenzelfde wijze. Als al het vlees gebakken is (in 2 of, indien nodig, meerdere sessies) doe je al het vlees rest weer terug in de pan en voeg je de bloem toe. Roer alles goed door totdat je nergens meer witte bloem ziet. Voeg dan de groente uit de vergiet toe samen met de opgevangen marinade, twee theelepels bruine suiker en het uitgebakken spek. Roer alles goed door elkaar en voeg royaal zout en peper toe. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat het gerecht 3 uur op laag vuur zachtjes stoven. Ik verplaats de pan voor dit stoofgedeelte altijd naar de kleinste pit op mijn fornuis. Haal na drie uur de deksel van de pan, draai het vuur naar halfhoog en laat alles nog een kwartiertje onafgedekt doorpruttelen. Zet dan het vuur uit, laat het gerecht volledig afkoelen (zonder deksel). Doe vervolgens de deksel op de pan en zet deze in de koelkast.
 
– Dag 3: Haal de pan uit de koelkast, verwijder het harde vetlaagje zo goed mogelijk met een lepeltje en warm de stoofschotel vervolgens op laag vuur op. Bak de champignons in een aparte pan. Voeg deze vervolgens toe aan de stoofschotel samen met de stukjes ontbijtkoek. Roer alles goed. Laat nog even goed samen opwarmen – de blokjes ontbijtkoek moeten namelijk even de tijd krijgen om de saus op te nemen en vervolgens uit elkaar te vallen. Roer na enkele minuten alles nog een keer goed door. Als het goed is zie je nu geen ontbijtkoek meer terug, maar heb je een mooie dikke saus die mooi aan het vlees blijft plakken. Verwijder de kruidenbundel en serveer. Lekker met gekookte aardappelen, romige aardappelpuree of rijst en een simpele groene salade. Bon appetit!
 

 

 

29 Comments

  1. Huis in de Provence

    oktober 12, 2012 at 10:59 am

    oh, wat ziet dit er lekker uit, ik heb alleen 2 vragen. Die zilveruitjes lijken op de foto kleine sjarlotjes, klopt dit. Bij je 5 tips schreef je al dat je geen pot zilveruitjes moet gebruiken, wat koop je hier dan voor?
    En verder hier in Frankrijk is het echt zoeken naar ontbijtkoek, ik heb inmiddels iets gevonden wat op die van ons uit Ned lijkt, wat gebruik jij hier in Frankrijk dan?

    Ik ben benieuwd, wil hem zeker een x uitproberen!!
    Fijn weekend.
    Gr. Mirjam

    Reply
  2. Lisette

    oktober 12, 2012 at 12:08 pm

    Hoi Mirjam – nee het zijn geen sjalotjes. Dit zijn 'oignons grélots' – echte zilveruitjes – mooi rond en met witgeel/lichtoranje schilletje. Bij ons gewoon te verkrijgen bij de supermarché. Als vervanging voor ontbijtboek (nemen wij altijd mee uit NL en hebben dus meestal wel voorraadje) kan je pain d'épices gebruiken. Doe ik zelf ook als ik door onze voorraad heen ben. Succes!

    Reply
  3. Paul Oosten

    oktober 22, 2012 at 9:10 am

    Hoi Lisette, je had het al ontdekt, maar ik wou anderen laten weten dat ik dit recept heb nagemaakt en dat het een heerlijke maaltijd is geworden.
    Vandaag beschreven op:
    http://www.family-oosten.com/blog/2012/10/22/boeuf-bourguignon-pink-patatoes/

    Reply
  4. Anoniem

    april 23, 2013 at 9:22 pm

    Hoi Lisette, omdat wij van de zomer bij jullie te gast mogen zijn lees ik met veel plezier je blog! Toen mijn moeder vertelde met de Pasen dit gerecht te willen maken verwees ik haar naar jouw recept. Echt een aanrader. Het was echt heerlijk! Ik kan niet wachten tot de zomer ;-D
    Gr. Esmée de Bruijn

    Reply
  5. Lisette

    april 24, 2013 at 7:50 am

    Hi Esméé – wat leuk! Ik hoop dat onze table d'hôte gerechten komende zomer ook in de smaak gaan vallen. Tot dan! Groetjes uit zonnig Frankrijk, Lisette

    Reply
  6. Anoniem

    december 25, 2014 at 9:13 am

    Ik heb dit recept voor kerstavond van gisteren gemaakt. Erg lekker viel bij iedereen in de smaak. Ook erg prettig dat je op de dag zelf bij de visite kan zijn. Had iets meer vlees dus heb hem 4.5 uur op de kleinste pit gehad. Bedankt voor het delen van dit recept

    Reply
  7. Henny Molenaar

    oktober 13, 2016 at 3:00 pm

    Lieve Lisette,
    Ik heb zojuist het recept Bouef Bourgignon van jouw site gehaald. We krijgen Ellen, Marc en kinderen dit weekend en dan wil ik natuurlijk geen tijd verliezen met koken maar heerlijk bijpraten. Dus even naar jouw receptensite ook voor andere eetideeën. Hartelijk bedankt voor al deze recepten. Hartelijke groeten, Henny

    Reply
    • Lisette

      oktober 14, 2016 at 7:29 pm

      Ha Lieve Henny, wat leuk dat je een berichtje stuurt. Ik heb jullie al zo’n tijd niet gezien, maar gelukkig blijf ik via paps&mams op de hoogte. Veel plezier van het weekend met Ellen, Marc en de kids. Ik hoop dat de boeuf bourguignon in smaak valt. Veel liefs, ook voor Cor uiteraard. Dikke zoen, Lisette

      Reply
  8. Ilse

    december 12, 2016 at 4:45 pm

    Wat een geweldig recept!! Al 2 x gemaakt en 1e kerstdag staat ie weer op tafel om onze vrienden te laten smullen!!!

    Reply
    • Lisette

      december 12, 2016 at 5:41 pm

      Hi Ilse, bedankt voor het lieve compliment. Groeten uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  9. Erik

    december 12, 2016 at 5:04 pm

    Hallo Lisette, afgelopen zaterdag de boeuf geserveerd aan 8 gasten, en ik moet zeggen dat deze zeer in de smaak viel. Vooraf die heldere kippensoep en als toetje het wortelwalnoten taartje met citroenmascarpone. Zeer smakelijk allemaal! Bedankt voor de recepten en ik zal zeker je site regelmatig bezoeken.
    Met vriendelijke groet , Erik

    Reply
    • Lisette

      december 12, 2016 at 5:40 pm

      Hi Erik, wat leuk om te horen. Bedankt voor je berichtje. Ik ben blij dat het allemaal zo in de smaak viel. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  10. Oscar

    december 18, 2016 at 9:38 am

    Ik heb het gerecht nu al vijf keer gemaakt, echt top gerecht. De oignons kan ik niet vinden bij onze supermarkt, maar wel de ‘Uitjes met appelstroop’ van Jonnie Boer. Gewoon bij de AH ?

    Reply
  11. Maarten

    juni 10, 2017 at 9:57 pm

    Hey, stomme vraag misschien omdat het recept er al zo lang op staat zal het vast kloppen. Maar 50 gram spek lijkt naar verhouding tot 1,5 kg zo weinig. Klopt dit wel? Er staat ook net voor de 50 Eem extra lege spatie dus dacht misschien is het een typo. Thnx!

    Reply
    • Lisette

      augustus 20, 2017 at 5:48 pm

      Hi Maarten, het is inderdaad 50 gram spek. Inderdaad weinig, maar alleen voor een accentje – anders wordt het geheel veel te zout. Vandaar. Groetjes, Lisette

      Reply
  12. Lucia

    oktober 26, 2017 at 4:15 pm

    Hallo Lisette, wat me opviel in dit verder absoluut voor herhaling vatbare recept is dat je in de marinade royaal zout en peper doet en bij de bereiding nog een keer. Peper kan ik me nog voorstellen maar royaal zout in een marinade? Dat onttrekt toch vocht aan het vlees? Vervolgens ben ik gaan googlen naar marinades en in geen enkele marinade wordt zout gedaan. Is dit misschien een vergissing en had het alleen bij de bereiding moeten staan? Vriendelijk groet, Lucia

    Reply
    • Lisette

      oktober 27, 2017 at 2:40 pm

      Hi Lucia, ook bij de marinade voeg ik zout toe. Het is dus geen vergissing. Geen idee hoe anderen dat doen en hoe zij de marinade samenstellen. Misschien andere verhoudingen met wijn? Nieuwsgierig geworden door jou vraag (nooit bij stilgestaan namelijk) heb ik het nog even gecheckt bij een Franse kookvriendin van me en zij voegt ook zout toe bij de marinade. Persoonlijk ga ik op haar advies af. Mocht je twijfelen, dan kan je het uiteraard weglaten in jouw versie. Ook zonder zout in de marinade zal het vast een lekker eindresultaat opleveren. Bedankt voor je vraag – leuk! Groetjes uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  13. Lucia

    november 27, 2017 at 7:55 pm

    Hallo Lisette, bedankt voor je antwoord, precies op de dag dat jouw Bouef Bourguignon weer in de marinade is gezet. Ik zei toch al dat het voor herhaling vatbaar is? Nu heb ik wel zout in de marinade gedaan. En ook een takje rozemarijn. O jee, laurierblad vergeten. Overmorgen weer snullen dus.

    Reply
    • Lisette

      november 28, 2017 at 7:20 am

      Hi Lucia, graag gedaan. Ik hoop, dat het lekker smaakt!

      Reply
  14. Marga van den Brink

    januari 11, 2018 at 2:32 pm

    Na veel rond neuzen op internet sprak mij jou r3cept het meeste aan. Net naar de winkel gerend, alle ingrediënten gehaald behalve de zilveruitjes. Nu heb ik uitjes met appelstroop van het merk Jonnie Boet en Oos Kesbeke gevonden. Ik ga de bruine suiker achterwege laten en deze uitjes met een beetje siroop toevoegen. Zo net inde marinade en morgen bakken. Maar dan morgenavond voor de gasten serveren. Ben benieuwd.

    Reply
    • Lisette

      januari 11, 2018 at 5:21 pm

      Veel succes! Laat je even weten of hij lekker geworden is? groetjes uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  15. Haro

    januari 14, 2018 at 12:19 pm

    het was heerlijk Lisette! Maar wel veel over, doordat het maar één van de gangetjes was. Met een beetje rijst en broccoli. Kan ik de rest nou gewoon invriezen?
    vriendelijke groet,
    Haro

    Reply
    • Lisette

      januari 16, 2018 at 1:59 pm

      Hi Haro, Wat fijn dat het goed gesmaakt heeft. Invriezen kan wel, maar het zal de smaak en structuur niet ten goede komen. Het beste is om het in de koelkast te bewaren en binnen een paar dagen opeten. Groetjes, Lisette

      Reply
  16. Karin

    januari 28, 2018 at 9:22 am

    HI Lisette, ik heb jouw hulp nodig…wat kan ik doen om mn gerecht te redden? Bij het toevoegen van het zout (voor het stoven) raakte het deksel van de zoutpot los en je raadt het….. heb wel gestoofd nadat er zoveel mogelijk zout is verwijderd. Het eindresultaat: heerelijk vlees maar erg zout vocht. Heb vlees in v er giet gedaan om t te redden. Hoe nu een nieuwe “saus” te maken? Alvast bedankt!

    Reply
    • Lisette

      januari 30, 2018 at 1:52 pm

      Hi Karin,
      Oei, dat is balen zeg. Zo irritant als zo’n deksel loslaat. Ik weet niet of het nog relevant is – ik was enkele dagen niet online, want wij waren op skiweekend, maar ik zou voorstellen om eerst eens wat extra rode wijn toe te voegen. Misschien zelfs wat water – proeven en kijken hoe het dan zit met de zoutige smaak. Waarschijnlijk moet je dan ook weer wat specerijen toevoegen om te zorgen, dat hij niet te vlak wordt – dus misschien wat extra knoflook? Ik hoop dat het je lukt. Veel succes. Lisette

      Reply
  17. Elly

    februari 27, 2018 at 1:20 pm

    Hallo lisette,
    Vraagje, ik wil voor het weekend de boeuf bourguignon gaan maken, mijn gasten komen op zondag.
    ik wil op zaterdag alles klaar hebben, kan ik de vierde dag de boeuf bourguignon weer opwarmen.
    Of wordt het dan te vaak opgewarmd.
    weer opwarmen.
    9

    Reply
  18. Deborah

    maart 4, 2018 at 8:38 am

    Wat een heerlijk recept, wij hebben genoten. Bedankt voor het delen!

    Reply
  19. Elly

    maart 4, 2018 at 8:23 pm

    Vandaag gegeten, alleen maar complimenten gekregen. Het was heerlijk.

    Reply
  20. Lex

    november 17, 2018 at 12:31 am

    Hoi allemaal, nu al voor de zoveelste keer dit recept aan het maken. Altijd heerlijk!
    De zilveruitjes heb ik lang moeten zoeken, maar uiteindelijk heb ik ze toch gevonden. Bij één van de groentekramen op de markt in Den Bosch (woensdag), ongeveer ter hoogte van de Australian. Bij andere kramen kwam er een resoluut of verbaasd ‘nee’, maar hier was het geen probleem. Tot eind december gewoon verkrijgbaar. Dus waarschijnlijk met wat zoeken zijn ze op andere markten of bij een groentewinkel ook wel te vinden.
    Groetjes, Lex

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress