Onze Franse Keuken

Verwennerij…NY cheesecake met rodevruchten coulis

NYCheesecake.jpg

Desserts, Taart | oktober 18, 2012 | By

Dit is echt zo’n heerlijke verwentaart. Van de week zag ik de taart ineens bij ‘Masterchef Australië (serie 4)’. De deelnemers moesten bij een eliminatieronde taarten proeven en benoemen en ook deze stond ertussen. Daardoor kreeg ik gelijk zin om hem weer eens te bakken en zo geschiede….De zoetzure rodevruchten coulis maakt deze superromige cheesecake echt helemaal af.
 
Wil je hem ook eens maken? Een aanrader. Hier is het recept:
 
Ingrediënten:
 
Voor de taartbodem
– 200 gram spéculoos
– 80 gram ongezouten roomboter
 
Voor de vulling
– 375 gram verse roomkaas (type Philadelphia)
– 65 gram crème fraiche
– 75 gram suiker
– 1 citroen
– 15 gram bloem
– 2 snufjes vanillepoeder (of 1/2 theelepel vanille-extract)
– 2 eieren
– 1 eidooier
 
Voor de rode vruchtencoulis
– 150 gram verse aardbeien
– 150 gram verse frambozen
– 2 eetlepels water
– 2 tot 6 eetlepels suiker
 
Bereiding:
– Pak een springvorm (ik gebruik 22cm, maar 24cm kan ook) en vet deze in met een beetje boter. Verkruimel de spéculoos in een keukenmachine tot fijne kruimels. Smelt de boter en meng de koekkruimels erdoor. Bedek de bodem van de springvorm met de kruimels en druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Zorg dat de bodem overal even dik is. Zet de springvorm in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de citroen. Meng eerst de verse roomkaas even goed in de keukenmachine. Voeg vervolgens, terwijl je de machine gewoon laat draaien, één voor één de overige ingrediënten toe. Eerst de suiker, vervolgens de bloem, de citroenrasp, de snufjes vanillepoeder, de eieren en het eigeel (één voor één). Voeg als laatste de crème fraiche toe en meng daarna nog even heel kort -eigenlijk totdat de creme fraiche net is opgenomen in het beslag. Haal de springvorm uit de koelkast, giet de vulling erin en zet in de oven. Bak 15 minuten op 180 graden, draai vervolgens de temperatuur terug naar 100 graden en laat nog 1 uur bakken. Zet de oven uit, de ovendeur op een ruime kier en laat de taart in de oven afkoelen (nog ongeveer 1 uur). Zet de afgekoelde cheesecake dan nog minimaal een uur in de koelkast. Hij is het lekkerst als je hem minstens 12 uur in de koelkast laat staan, maar ik kan me voorstellen dat je jezelf niet zolang kunt bedwingen….
– Voor het maken van de vruchtencoulis: Snijd de aardbeien en frambozen in stukjes. Verwarm deze in een steelpannetje met de eetlepels water. Pureer het warme fruit vervolgens met de staafmixer en breng op smaak met enkele eetlepels suiker. Even afhankelijk van de zoetheid van het verse fruit zal je 2 tot 6 eetlepels suiker nodig hebben. De coulis moet niet te zoet worden, maar het ergste zuur moet er wel af. Probeer een fijne zoet-zure smaak te krijgen (geen zoete jam). Serveer de coulis naast de taart, zodat iedereen zelf een beetje over zijn stukje kan gieten. Geniet ervan!

3 Comments

  1. yvonne

    oktober 18, 2012 at 4:04 pm

    Ziet er zalig uit, nu nog de tijd vinden..

    Reply
  2. Nell Nijssen

    oktober 18, 2012 at 6:33 pm

    Mijn cheesecakes worden altijd betonblokjes ;-( De jouwe ziet er overheerlijk uit. Yam!

    Reply
  3. Grada

    oktober 15, 2016 at 9:58 am

    Hij staat in de oven voor mijn kleindochters die morgen 24 jaar worden en de nutella is gisteren al gemaakt bedankt voor de duidelijke recepten haal echt heel veel van je site groetjes Grada

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress