Onze Franse Keuken

Kipcasserole met venkel en tomaat

SKOAkipcasserole.jpg
Gisteren heb ik eindelijk het gerecht van onze 3e kooksessie ‘Samen koken op afstand’ getest. Inge heeft lang op mij moeten wachten, maar bij deze dan onze review van het door haar gekozen recept uit het kookboek ‘In de keuken’ van Bill Granger:

Recept: Kip tomaten venkelcasserole
voor 4 personen

Ingrediënten:

– 2 eetlepels olijfolie
– 8 kippenpoten, met bot en vel
– 1 ui, in ringen
– 1 grote venkelknol, schoongemaakt en in dunne plakken gesneden
– 2 teentjes knoflook
– 1/2 theelepel geplette venkelzaadjes
– 2 theelepels paprikapoeder
– 1/2 theelepel saffraandraadjes, geweekt in 1 eetlepel water
– flink stuk sinaasappelschil
– 400 gram gehakte tomaten uit blik
– 500 ml kippenbouillon
– 1 rode paprika, geroosterd en dungesneden
– 2 theelepels honing
– zeezout & versgemalen zwarte peper

Bereiding:

– Verhit de olie in een pan met dikke bodem op een matig vuur. Voeg de kippenpoten toe (in porties indien nodig) en bak ze in 2-3 minuten aan elke kant bruin. Haal ze uit de pan en houd ze apart. Giet de meeste olie uit de pan maar zorg dat je ongeveeer 1 eetlepel overhoudt.
– Zet het vuur op matig en doe de ui en venkel in de pan. Bak deze al roerend 7-8 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg knoflook, venkelzaadjes en paprika toe en bak deze al roerend 1 minuut mee.
– Voeg saffraandraadjes met het vocht toe plus de sinaasappelschil, tomatern, bouillon en peper en roer goed door.
– Doe de stukken kip weer in de pan, breng aan de kook en zet het vuur laag. Do en deksel op de pan en laat 30 minuten sudderen of tot de kip goed gaar en mals is. Schep eventuele olie die boven komt drijven, met een schuimspaan uit de casserole. Roer de honing erdoor en bestrooi met flink wat zout en peper.

Bron: ‘In de Keuken’ – Bill Granger

Wat vonden we van dit recept?

Inge:
Ik had dit recept uitgezocht omdat ik ik nog nooit (ja echt nog nooit) iets gemaakt had met venkel. Ook kip, met bot en al heeft nooit echt mijn voorkeur (ben niet zo’n fan van kluiven) dus tijd voor een experiment. Ik vond het een behoorlijk bewerkelijk recept en kwam er op het laatst achter dat  de honing vergeten was. Wel vond ik het een wat gek recept – ik miste toch iets van rijst, pasta of desnoods een aardappeltje. Ook de kip was…tja ‘wat mwoah. Vond verder de hoeveelheid kip wel enorm! Zoon T was overigens lovend over het gerecht en heeft heerlijk brood zitten dopen en regelmatig medegedeeld dat het vaker gemaakt mag worden. Ik heb het recept een tweede keer gemaakt, sausrecept aangehouden maar verder gehaktballetjes (formaat pingpongbal) toegevoegd (fiks gekruid met o.a. venkel, peper, zout en oregano) en er een pastaatje bijgeserveerd. Dit vind ik persoonlijk een veel betere combinatie.

Ik:
Ik heb het gerecht dus pas afgelopen weekend gemaakt. Zelfs na toevoeging van flink wat zout en peper vond ik het allemaal wel erg flauw. Geen uitgesproken smaken. De kip was lekker mals – dat wel. Ik ben het absoluut met Inge eens – deze casserole schreeuwt om toevoeging van een aardappeltje, pasta of ander bijgerecht. Ik heb dan ook snel nog wat aardappels gekookt – gelukkig kan zo’n stoofschotel wel wat langer staan. Op zich wel apart dat het recept in het kookboek onder het kopje ‘vrienden te eten’ staat – bij nadere bestudering begrijp ik dat hij de twee recepten op de pagina ernaast serveert als bijgerechten, te weten ‘knoflookstokbrood’ en een witlofsalade. Tja, zelfs dan volstaat het volgens mij niet echt als een dinertje. Ik zou dit gerecht in deze vorm in ieder geval nooit voorzetten aan gasten. Een prima ‘doordeweekse’ avond gerecht, maar daarvoor is het eigenlijk weer net wat te bewerkelijk……

Ik ga op zoek naar een recept voor onze 4e kooksessie…
psst…Tipje van de sluier: ik denk aan iets ‘zoets’.

1 Comment

  1. Anoniem

    augustus 16, 2014 at 5:17 pm

    wat pastis toevoegen of pernod?

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress