Onze Franse Keuken

Tarte tatin met gekarameliseerde uitjes

Tartetatinmetgekarameliseerdeui.jpg

Lunch, Quiches, Voorgerecht | maart 27, 2013 | By

Okee, toegegeven, het is even werk om te uitjes te pellen…MAAR – het is de moeite waard. Deze tarte tatin met gekarameliseerde uitjes vind ik in ieder geval erg lekker – écht om je vingers bij af te likken. Uiteraard zal hij ook best wat sneller te maken zijn met gewone uien, in ringen gesneden bijvoorbeeld, maar zeg nou zelf..het ziet er toch wel heel mooi uit met zo met van die hele uitjes. Ook eens maken? Dit is het recept:

Recept: Tarte tatin met gekarameliseerde ui

Ingrediënten:

– 1 x basisdeeg hartige taart
– 250 gram uitjes, gepeld
– 25 gram gezouten boter + een beetje extra voor het invetten van je taartbodem(s)
– 1 volle eetlepel honing
– 1 eetlepel balsamico-azijn
– 3 eetlepels water
– zout & peper
– eigeel
– 2 eetlepels parmezaanse kaas

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je bakvorm of bakvormpjes in met boter
– Smelt de boter in een koekenpan en voeg de uitjes toe. Voeg de honing toe en rol alle uitjes goed door de honingboter. Zet het vuur halfhoog om aanbranden te voorkomen.
– Voeg balsamico-azijn en water toe en hussel alles goed door elkaar. Doe een deksel half op de pan en laat de uitjes 5 minuten karameliseren in het mengsel. Hussel af en toe goed door.
– Rol je basisdeeg uit tot een dunne plak en strooi de parmezaanse kaas erover. Vouw het deeg vervolgens dubbel (zodat de parmezaanse kaas ertussen gevangen zit) en rol opnieuw uit tot een dunne plak. Prik hier en daar met een vork gaatjes in het deeg.
– Giet de uitjes in de bakvorm(pjes) met het vocht. Als je net als ik meerdere kleine vormpjes gebruikt – let er dan op dat in ieder vormpje ook het nodige vocht meegaat. Dek de vormpjes af met het deeg. Bestrijk de bovenkant met een beetje eigeel en schuif de taartjes in de oven.
– Bak de taartjes 25 minuten op 180 graden. Haal ze daarna uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen. – Zet dan een bord op de vorm(pjes) en keer ze om. Het kan zijn dat de uitjes een beetje vastplakken – voorzichtig terugzetten op hun plek. Serveer met een simpele groene salade – lekker als voorgerecht, maar ook een leuke lunchtip.

 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress