Onze Franse Keuken

Zelf maken: Meringue – stap voor stap

Meringue.jpg

Desserts, stap-voor-Stap, Taart | maart 16, 2013 | By

 Ik gebruik regelmatig meringuemengsels in mijn desserts en taarten. Daarom leek het me handig om eens een basisrecept ‘meringue’ op mijn blog te zetten. Bij deze.. 
 
Snel zelf meringue maken met je keukenmachine is heel simpel. 
Meringue maak je van eiwit en suiker. That’s it. 
Deze basis kan je vervolgens ‘opleuken’ met specifieke smaakjes.
Denk aan citroensap en/of rasp, kokos, cacaopoeder, gehakte nootjes.
 
Zelf meringue maken – stap voor stap
 
Stap 1
Hou de onderstaande verhouding aan:
Voor ieder eiwit heb je 50 gram suiker nodig
 
Dus bijvoorbeeld:
4 eiwitten
200 gram suiker
 
 
Stap 2
Zorg dat je mengkom en garde goed schoon zijn (lees:vetvrij)
Anders lukt het je namelijk niet om het eiwit stijf te kloppen
 
Stap 3
Giet de eiwitten in de mengkom en klop de eiwitten stijf op de middelste stand van je mixer. Na een paar minuten zie je een soort golfjes ontstaan en die worden steeds dieper. De eiwitten zijn goed stijf als je de kom op zijn kop kunt houden en de eiwitten blijven hangen.
 
Stap 4
Zet de mixer vervolgens op de hoogste stand. Giet de suiker bij de eiwitten en laat het mengsel 7 minuten mengen op de hoogste stand. Zet daarna de machine stil. Neem een beetje mengsel tussen duim en wijsvinger en wrijf. Als het goed is voelt het fluweelzacht en ziet het er glansend uit. Mocht je toch nog korreltjes (suiker) voelen, meng dan nog heel even door en test het nogmaals tot je wel de vereiste zachte structuur hebt.
 
Stap 5
Optioneel: Mocht je een smaakje aan je meringue willen geven – voeg dat dan nu toe en meng dat nog even kort door het mengsel. Denk aan gehakte nootjes, kokos, citroensap/rasp.
 
Stap 6
Je meringue is klaar voor verdere bereiding 
 
Schep bijvoorbeeld rondjes op bakpapier en bak in de oven (lage stand – 1 uur op 110 graden). Zo krijg je een mooie brosse taartbodempjes. Of dek je taart af met een mooi meringue dakje – even terug in een hete oven (180 graden – wel goed opletten om aanbranden te voorkomen) en je hebt een prachtig zoet taartdakje.   
 
De volgende recepten met meringue zijn te vinden op mijn blog:
Aardbeiendessert: Eton Mess – ‘La Panacée’ versie
Citroen meringue taartjes
Meringuetaart met passievrucht en banaan
 
 
 
 
 

 

17 Comments

  1. Anoniem

    oktober 11, 2013 at 7:31 pm

    Super goed geluk!! Dank je wel 😉

    Reply
  2. Anoniem

    oktober 13, 2013 at 3:57 pm

    Hoi Lisette,

    Hoe kan ik merenque op cupcakes maken? Kan je me dit uitleggen?
    Groetjes!

    Reply
  3. Lisette

    oktober 14, 2013 at 7:01 am

    Ik zou eerst de cupcakes bakken, uit de oven halen. Iedere cupcake voorzien van een toefje meringue en dan héél even terug in de oven /onder de grill, totdat je meringue een beetje verkleurd is – let wel héél goed op, want dat gaat erg snel. Succes.

    Reply
  4. Anoniem

    december 15, 2013 at 10:47 am

    Graag wil ik weten waar de bakplaat in de oven moet staan. Dat lees ik niet in het recept. Ik ga ze voor het eerst maken dus is dat handig te weten. Groetjes, Sylvia

    Reply
  5. Anoniem

    december 27, 2013 at 3:41 pm

    mijn meringue is zacht van binnen, wordt dat nog knapperig na het afkoelen?
    René

    Reply
  6. Anoniem

    januari 26, 2014 at 9:43 am

    Maakt het uit welk soort suiker je gebruikt

    Reply
  7. Anoniem

    februari 8, 2014 at 7:38 pm

    moet de oven alleen op hete lucht staan?

    Reply
  8. Anoniem

    september 20, 2014 at 2:30 pm

    Veel verschillende recepten geprobeerd maar ze mislukken allemaal.
    ook dit recept, ze moeten 1 uur op 110 graden maar na ee 1/2 uur beginnen ze te verbranden. ik heb 100/95 en 90 graden geprobeerd maar allemaal na 1 uur bruin???
    wat doe ik verkeerd??

    Reply
  9. Anoniem

    oktober 7, 2014 at 10:06 am

    mijn merengue was nog zacht van binnen, ik heb de eieren en de suiker er tegelijk in de kom gedaan maar het werd maar niet zo stijf dat ik het ondersteboven kon houden, moet ik de volgende x gewoon de eieren eerst kloppen en dat de slagroom of heb ik iets anders fout gedaan?

    Reply
  10. Lisette

    oktober 7, 2014 at 12:02 pm

    Halverwege

    Reply
  11. Lisette

    oktober 7, 2014 at 12:04 pm

    Ik gebruik zelf gewoon witte kristalsuiker

    Reply
  12. Lisette

    oktober 7, 2014 at 12:16 pm

    Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maak je hoge punten, of kleine rondjes – is het één taart, of meerdere kleintjes? Dit is natuurlijk een meer algemene beschrijving – Probeer anders de merengue van mijn eton mess recept eens te maken (en hou die baktijden precies aan) – om te kijken of het dan wel lukt – die staat hier:
    https://onzefransekeuken.nl//2013/08/het-aardbeiendessert-van-la-panacee.html

    Dan kunnen we op basis van je resultaten van die bakpoging misschien tot een gerichte oplossing komen. Succes – groetjes Lisette

    Reply
  13. Lisette

    oktober 7, 2014 at 12:16 pm

    Ja, ik doe dat wel.

    Reply
  14. Emily

    oktober 9, 2014 at 10:47 am

    probeer eerst de eieren te kloppen, en dan de suiker er bij te doen Xx

    Reply
  15. Lisette

    november 20, 2014 at 9:07 am

    Nee, de buitenkant is knapperig en de binnenkant smeuig…Als je alles hard wilt hebben (dus zoals schuim) dan moet je een andere bereiding aanhouden.

    Reply
  16. Elle M.J. Jansen

    december 23, 2014 at 3:36 pm

    Beste Lisette,
    Fijn zo'n uitgebreid recept, maar ik heb nog 2 vragen voor je. Gisteren is mijn meringue mislukt, waarschijnlijk doordat ik niet voldoende had ontvet en de suiker er te snel bijgegooid heb. Op een ander site kwam ik daar 2 belangrijke aanwijzingen voor tegen: 1) de kommen en kloppers van de mixer ontvetten met citroensap én 2) de suiker schepje voor schepje eerst laten opnemen vóór het volgende schepje. Zou je dat in je recept willen toevoegen voor de leken zoals ik? Dat ga ik nu uitproberen…
    Groet, Elle

    Reply
  17. Anoniem

    december 29, 2014 at 10:07 pm

    Hoi Lisette ,
    wij hebben thuis een heteluchtoven maar op hoeveel graden en hoelang moeten de meringues dan?

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress