Onze Franse Keuken

Tarte tatin met peer, walnoot & blauwe kaas

Tartetatinpeer2.jpg

Quiches, Voorgerecht | april 1, 2013 | By

Nog een hartige tarte tatin. Niet zo’n bewerkelijke dit keer en geen eigen recept. Deze komt uit het leuke kleine kookboek ‘Tarte tatin’ van Jasmin Schults en Anaïsa Bruchner. Een mooie verzameling zoete en hartige tarte tatins – echt een aanrader als je net als ik graag hartige taarten bakt. Ik heb dit boekje gekregen toen wij naar Frankrijk emigreerden. Ooit eens het basisdeeg voor hartige taartbodems uit gehaald en dat gebruik ik nog steeds. Deze tarte tatin met peer, walnoten en blauwe kaas is ook erg lekker. Hij doet me een beetje denken aan mijn hartige taartje met rode biet.

In dit recept worden de peren even voorgegaard in een beetje witte wijn en voeg je de blauwe kaas pas aan het eind (dus na het bakken in de oven) toe. Het enige nadeel vond ik dat de peren wel heel erg bleven plakken bij het omkeren van de taart. De peer is zo zacht dat het dan wat lastig is om hem weer mooi in vorm te krijgen. Ach, lekker belangrijk….even pielen dan maar…hij is heerlijk en daar gaat het om.

Recept: Tarte tatin met peer en blauwe kaas

Ingrediënten:

– 1 x basisdeeg voor hartige taart
– 3 kleine peren
– beetje olijfolie
– 2 eetlepels witte wijn
– 30 gram gehakte walnoten
– 50 gram blauwe kaas (ik gebruik Roquefort)
– versgemalen peper

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden (in het originele recept geven ze hier 200 graden aan en bakken ze korter, maar dit is mijn versie)
– Schil de peren, verwijder klokhuis en snijd ze in achten. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en giet de witte wijn erbij. Strooi de walnoten in de pan en leg dan de partjes peer netjes dakpansgewijs in de pan. Laat alles op laag vuur 5 minuten garen.
– Dek je pan af met een laagje deeg en zet in de oven. Mocht je geen tarte tatin pan hebben – vet dan je taartvorm(pjes) met lage rand in met een beetje boter en leg de walnootjes en perenpartjes voorzichtig in een mooie cirkel in de vormpjes.
– Bak de taartjes 25 minuten in de oven. Haal ze er dan uit en laat ze 5 minuten afkoelen. Stort ze dan op een bordje (pluk de eventuele vastgeplakte partjes peer los uit het vormpje en terug op hun plek).
– Verdeel de blauwe kaas in kleine stukjes over de taartjes. Geef een flinke draai aan de pepermolen boven de taartjes en serveer. Deze tarte tatin kan je overigens ook best ruim van tevoren maken – volledig afgekoeld is hij ook nog ontzettend lekker.

Bron van dit recept: Tarte Tatin – Jasmin Schults & Anaïsa Buchner

 

2 Comments

  1. Huis in de Provence

    april 1, 2013 at 2:56 pm

    Ziet er weer heerlijk uit…Heb je ook een lekker recept/tips voor de `echte"tarte tatin…bij mij blijft hij nl te nat….
    Ik heb trouwens je brioches gemaakt dit weekend, zie mijn post van vandaag…zo lekker!!

    Reply
  2. Henk Spaan

    april 2, 2013 at 9:48 am

    @Huis in de Provence, je kan ook een beetje maizena op de bodem doen.

    Wat een heerlijk recept. Wat ook een leuk idee is, een Tarte Tartin met appel en geitenkaas. Eventueel met spekjes of met honing, waar je het meest van houdt natuurlijk.

    Groet,

    Henk

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress