Onze Franse Keuken

Confit de canard uit blik: Bereiding stap-voor-stap

Confitdecanardhoofdfoto.jpg

Eend, Franse klassieker | juli 11, 2013 | By

Eén van de meest gestelde culinair getinte vragen die ik van gasten krijg is hoe ze nou precies die blikken confit de canard kunnen gebruiken. Ze hebben confit de canard dan bij ons op La Panacée tijdens één van de table d’hôte avonden geproefd of bij een lokaal restaurant gegeten en willen dat graag thuis ook een keer bereiden.

Confit de canard is hier in de omgeving waar wij wonen (Dordogne/Lot) een echte streekspecialiteit.  In ieder dorpje is wel een toeristisch zaakje te vinden waar de blikken confit de canard (en andere lekkernijen) staan opgestapeld. Een leuke vakantie souvenir natuurlijk.

Wat is confit de canard? Het zijn eendebouten, die langzaam in hun eigen vet gegaard worden – geconfijt dus. De gegaarde eendebouten worden vervolgens in datzelfde vet ingeblikt en op die manier zijn ze heel lang houdbaar. Vroeger werd het vlees op deze manier ingemaakt uit noodzaak, tegenwoordig slechts nog voor de smaak.

Okee, je hebt heel enthousiast een paar blikken ingeslagen tijdens je vakantie in Frankrijk. Eenmaal thuis borrelt de vraag op: ‘Hoe moet ik het nou bereiden?’ Op verzoek van veel van onze gasten – even een simpele basis stap-voor-stap handleiding:

– Neem een pan, leg het blik ongeopend in de pan en giet er water bij tot het blik net onder staat.
– Zet het vuur aan – middenhoog – (in principe niet laten koken) en verwarm het blik langzaam. Op deze manier laat je het gestolde vet, waarin de eendebouten zijn bewaard, langzaam smelten. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat het vet gesmolten is. Mocht het water in de tussentijd toch gaan koken, geen paniek – je hoort het blik vanzelf tegen de kanten van je pan tikken (niet te missen) – dan zet je het vuur gewoon gelijk weer wat lager.

– Haal het blik vervolgens voorzichtig uit de pan en open het voorzichtig met een blikopener. Het kan zijn dat tijdens het opendraaien al wat van het vet langs de rand uit het blik loopt – daarom maak ik het blik altijd open op een grote plastic snijplank (makkelijk schoon te krijgen) of in de gootsteen.

– Til de bouten voorzichtig met een spatel uit het blik en leg ze met de velkant naar boven op een plastic snijplank of op een bord. Zorg dat je goed onder het hele boutje schept, want het valt makkelijk uit elkaar.

Nu zijn de eendebouten klaar voor verdere bereiding. Je kan er ontzettend veel lekkere dingen mee maken. In een standaardblik zitten 4 tot 6 bouten. Je hebt er 1 per persoon nodig. Echt dat is genoeg. Het eenvoudigst en meest puur is bereiding onder de grill. Dat doe je als volgt:

– Verwarm de oven met grill voor op 200 graden. Dek de bakplaat af met aluminiumfolie. Leg de eendebouten met de velkant naar boven op de bakplaat.

– Schuif ze boven in de oven (net onder de grill). Zet je afzuigkap op vol vermogen (trust me – met deze tip ben je blij). Bak/Grill de bouten in 8-10 minuten, totdat de velkant mooi krokant is. Blijf erbij en hou het goed in de gaten, want ze kunnen zo aanbranden. Serveer met bijgerechten naar keuze.

 Bon appetit!

Tot zover de basis uitleg. Uiteraard zijn er nog tal van andere heerlijke bereidingen mogelijk met dit mooie product. Ik zal de komende maanden een aantal recepten met confit de canard op mijn blog plaatsen. Dit weekend alvast een voorproefje – een recept voor een hartige taart met confit de canard.

Tip: Het achtergebleven vet in het blik kan je bewaren om bijvoorbeeld aardappeltjes in te bakken. Erg vettig (ik doe het zelf eigenlijk nooit – not my cup of tea) – maar hier in Frankrijk doet men dat veel.

61 Comments

  1. carla oude elferink

    december 9, 2013 at 5:12 pm

    Bedankt voor de bruikbare tips. Dut komt deze kerst bij mij op tafel!

    Reply
    • Martin Bosma

      oktober 8, 2016 at 10:34 am

      Makkelijke uitleg. Wij eten het idd alleen in restaurants maar wil het een keer zelf maken. Zo te lezen piece of cake

      Reply
      • Lisette

        oktober 8, 2016 at 6:00 pm

        Hai Martin, is inderdaad echt makkelijk zelf te bereiden. Een kwestie van doen. Groetjes uit Franrijk

        Reply
  2. bofferds

    december 21, 2013 at 12:26 am

    Wij hebben bij een poelier in Visé, België, verse bouten besteld voor de Kerst. Wel 6 Piek per stuk…

    Reply
  3. Anoniem

    december 22, 2013 at 4:46 pm

    Dank, nu kunnen de blikken eindelijk uit de kelder komen….

    Reply
  4. Lisette

    december 23, 2013 at 5:01 pm

    Graag gedaan! Fijne kerst!

    Reply
  5. Lisette

    december 23, 2013 at 5:02 pm

    Toch fijn dat jullie ze nu kunnen benutten! Fijne kerst.

    Reply
  6. Kaat

    december 30, 2013 at 5:39 pm

    Hay Lisette, ik had op aanraden van mijn zus 2 blikken gekocht, maar wist écht niet hoe ik ze moest bereiden, (ben ook niet zo goed in Frans.. ;)) dank voor je tip!

    Reply
  7. Hans Vervort

    april 11, 2014 at 10:20 pm

    Nieuwe manier dus. Ik gooi de hele handel altijd over in een andere pan en als ze warm zijn, smullen. Deze zal ik bij mijn volgende blik eens doen, onder de grill na het opwarmen in blik. Krijg er nu al trek in. 🙂

    Reply
  8. de Kent

    mei 16, 2014 at 10:22 am

    En terwijl ze bruin worden een paar lepels van het vet in een koekenpan heet laten worden. Paar tenen knoflook fijn hakken, kort bakken en dan heel veel gehakte peterselie even kort meebakken. Dit baksel over de krokante boutjes lepelen. Je eet ze nooit meer anders.

    Reply
  9. Lisette

    mei 19, 2014 at 7:35 am

    oh,…dat is inderdaad een supertip! Ik heb ze wel eens op die manier gekregen in een restaurant hier in de buurt – ga ik ook eens proberen zelf te doen. Bedankt!!

    Reply
  10. Unknown

    juni 24, 2014 at 9:43 pm

    Heb je toevallig ook een tip voor linzen in confit? Die glazenpot staat bij mij ook maar te verstoffen in de voorraadkast.

    Reply
  11. Anoniem

    september 21, 2014 at 8:51 pm

    Vanavond ook een blik canard opengetrokken. Erg lekker in de oven !
    Vooral de combinatie met het groenterecept dat op dezelfde pagina staat, Ratatouille uit de oven, is prima. Als dessert Tarte Tatin, omdat dat ook frans is, en ik een paar appels overhad, was een goede keuze. Wit wijntje erbij, en je hebt het idee dat je chique uit eten bent geweest. De peterselie ,met knoflook vond ik niet zo'n toevoeging. Volgende keer probeer ik er gremolata bij.

    Dank voor alle uitleg !

    Henk

    Reply
  12. Lisette

    oktober 7, 2014 at 12:24 pm

    Graag gedaan Henk – ben blij dat het gesmaakt heeft. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

    Reply
  13. Lisette

    november 20, 2014 at 9:05 am

    Hmmm….moet ik even over nadenken….

    Reply
  14. Anoniem

    november 29, 2014 at 11:52 am

    Lisette: omdat het blik zo vol is, open ik het eerst en haal er een paar lepels vet uit. Je gaat anders geheid morsen met heet vet op de handen.
    Dit is een tipje van mijn kant, verdere bereiding is hetzelfde.

    Reply
  15. Kolle1311

    december 8, 2014 at 11:13 pm

    Merci!

    Reply
  16. Anoniem

    december 9, 2014 at 10:41 am

    De laatste tip het blik eerst te openen…..zeker doen! Ik had na de eerste keer ook een knoeiboel en het kan zeer heet zijn. Verder zou ik het blik niet in de spoelbak openen. Het vet stolt en kan tot verstoppingnen leiden, waar niemand trek in heeft.
    Mijn tip…..
    Als ik boutjes over heb (wat overigens niet vaak voor komt) dan maak ik er Rillette van. heerlijk op een toastje. het vlees van de boutjes plukken, in sliertjes trekken of in de keukenmachine fijn maken, niet tè fijn. Wat overgebleven vet toevoegen en peper (zout) naar smaak, ook kun je wat heel fijn gesneden sjalotjes, knoflook en bieslook toevoegen. Net wat je lekker vind. Wel heel vet, maar ach, eens in de zoveel tijd moet kunnen,

    Reply
  17. Anoniem

    oktober 4, 2015 at 2:48 pm

    Heb je ook een recept van ragout van Confit de Canard?
    Dank alvast,
    hgr, Martha

    Reply
  18. Lisette

    oktober 6, 2015 at 8:20 am

    Hi Martha,
    Jazeker – Ik maak wel eens een ragout van Confit de Canard als basis voor 'confit de canard kroketjes. Hij is te vinden in het tabblad 'recepten' onder het kopje borrelhap/fingerfood. Ook te vinden via: https://onzefransekeuken.nl//2013/09/luxe-franse-kroketjes-van-confit-de.html
    Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt?!
    Groetjes uit Frankrijk, Lisette

    Reply
  19. Jaap Meijer

    december 24, 2015 at 1:23 pm

    Ga ik deze vakantie eens maken! Suggesties voor groenten erbij? Ik zie een tip voor ratatouille uit de oven maar als eend ook uit de oven komt, lijkt me dat niet praktisch

    Reply
  20. Lisette

    december 24, 2015 at 5:58 pm

    Hi Jaap, de ratatouille moet best even in de oven inderdaad, maar die kan je ideaal van tevoren bereiden. Die kan dan – terwijl je de confit in de oven schuift – even afgedekt met aluminiumfolie – eventueel op een warmhoudplaatje (doe ik nooit – heb niet eens zo'n ding) wachten tot de confit klaar is. Mocht je dit teveel gedoe vinden 'haricot verts met citroenboter' zijn er ook héél lekker bij. Dat recept staat in mijn receptenlijst onder het onderwerp aardappelen/groente/vega. Succes en ik hoop dat het smaakt! Ik wens je een hele fijne kerst.

    Reply
  21. Avelly _

    december 28, 2015 at 11:29 pm

    Ben benieuwd hoe vet ze uiteindelijk zijn, zuigt de bout zich niet vol met vet?
    Groet Ellen

    Reply
  22. Grada

    februari 8, 2016 at 3:46 pm

    Hallo Lisette even een vraagje kan je de bouten ook al iets eerder klaar maken onder de grill en dan later opwarmen alvast bedankt Grada

    Reply
    • Lisette

      februari 9, 2016 at 3:42 pm

      Hi Grada,
      Dat zou ik je afraden. Het knapperige korstje wordt dan klef en het vlees taaier….

      Reply
      • Grada

        februari 10, 2016 at 11:01 am

        Oke dank je wel

        Reply
  23. Lucienne

    februari 14, 2016 at 5:28 pm

    Ook erg lekker met pasta

    Reply
  24. Anna de Nijs

    mei 2, 2016 at 3:32 pm

    Vorig jaar aan dit recept van je gekomen, tijdens onze reis in Frankrijk heb ik daarvoor wat blikjes mee genomen om het te gaan uit proberen. Maar zou zo graag van je willen weten wat geef ik erbij, aardappelen, rijst of stokbrood?
    Bij voorbaat dank!

    Reply
    • Lisette

      mei 12, 2016 at 12:55 pm

      Hi Anna, …ik heb je vraag gevonden :-)… Als je het recept van de ‘confit onder de grill’ volgt dan zou ik er aardappelen bij geven en iets van groente. Dit gerecht serveer je namelijk niet met een saus en dan is rijst mij persoonlijk wat te droog. Aardappelgratin en gestoofde rode kool is er bijvoorbeeld een topcombi bij. Succes en groetjes, Lisette

      Reply
  25. Maggy

    juni 26, 2016 at 2:27 pm

    Ook zeer geschikt voor in de cassoulet, al prefereer ik zelf mijn eenden vers te confijten. Hoewel geconfijt gevogelte (niet alleen eend, probeer ook eens iets anders) bepaald geen slankmaker is, is het vet wel zeer laag in cholesterol. Voor wie tobt met overgewicht, bestaat nog altijd de mogelijkheid bij speciale gelegenheden (niet te vaak) kleine porties bv als borrelhapje of bij een maaltijdsalade. Wel de smaak, niet de kilo’s

    Reply
  26. nella dubbeldam

    juli 13, 2016 at 11:31 am

    Verrukkelijk, mijn kinderen die kwamen eten hebben gesmuld.
    Toen ik de blikopener in het blik zetten kwam er wel een straal heet vet uit. Oppassen is zeker geboden!

    Reply
  27. Marian

    augustus 21, 2016 at 12:40 pm

    Fijn recept voor de eendenpoten! Omdat de bereiding hiervan tamelijk eenvoudig is, heb ik er wat meer bewerkelijke groenten bij gemaakt – gevulde courgette.
    De vulling van de uitgeholde courgette heb ik met ui, knoflook, paprika, (alles fijngehakt )met peper, zout en oregano gefruit en dit toegevoegd aan blokjes tomaat. Hiermee de courgette gevuld en afgedekt met paneermeel (maar kan ook met feta kruimel, dat is dan wel wat zwaarder). En dan in de oven natuurlijk. Dat kan al van tevoren.
    Terwijl de canard onder de grill staat, blijven/worden de courgettes op een lager rek (evt. met alufolie bedekt) warm.
    Gr. , Marian

    Reply
  28. Ron

    oktober 3, 2016 at 3:13 am

    Wij eten dit regelmatig (niet alleen tijdens de kerst). Onze supermarkt (DeKa) heeft de blikken altijd met kerst maar ze kopen er ieder jaar zoveel in dat ze in het nieuwe jaar in de aanbieding gaan en ik er op die manier een aardig voorraadje van kan inslaan.
    Tip: voordat je het blik in een pan gaat opwarmen WEL de deksel verwijderen! Ik heb dit 1x niet gedaan en toen spoot werkelijk het vet eruit toen ik de blikopener erin zette!
    Gewoon het open blik 1/2 onder water in een pan zetten werkt prima.
    Stoofperen en aardappel puree erbij vinden wij het lekkerst!

    Reply
    • Erik van Kranen

      november 26, 2016 at 10:15 pm

      Inderdaad Ron. Nog even geduld en dan zijn die blikken waarschijnlijk weer in de aanbieding bij de Deka.Voor dat geld ga ik zelf niet confijten.Zuurkool bij de knapperige boutjes,krokante speklapjes,zuurkoolspek en genieten maar.

      Reply
  29. Cora

    oktober 24, 2016 at 2:19 pm

    Suggestie voor mijn -traditionele- combinatie: gekonfijte eend met ZUURKOOL!
    Eet smakelijk!

    Reply
  30. Yvon

    december 9, 2016 at 3:56 pm

    Ga het volgend weekend maken
    Had 2 blikken mee gekregen van me zoon die in de dordogne grens lot woont …beaulieu sur dordogne had het daar al vaak geproefd heerlijk en zo makkelijk
    Maar wat voor groente erbij ???? En gecaramaliceerde uien?

    Reply
    • Lisette

      december 9, 2016 at 7:20 pm

      Hi Yvon, ik eet zelf graag gestoofde rode kool (met een appeltje erdoor) of zuurkool bij de confit. Je kunt ook kiezen voor haricot verts of witlof. Gekarameliseerde uien zou ik er zelf niet zo snel bij doen. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  31. hans

    januari 19, 2017 at 11:04 am

    eigenlijk is mijn vraag , hoe lang kun je het vet bewaren voor en na bereiding , dus eerst de bouten uit het koude vet “bikken ” of weer laten afkoelen en stollen , heb er trouwens kalfs gehakt balletjes in gebraden , een zeer lekkere combi 🙂 groet hans

    Reply
    • Lisette

      januari 19, 2017 at 6:09 pm

      Hi Hans, je laat eerst het vet op lage temperatuur smelten. Dan til je de bouten eruit – dus niet nodig om te bikken :-).
      Vervolgens kan je het vet in een jampot scheppen en in de koelkast bewaren. Dan kan je dat vet later gebruiken om andere dingen in te braden. Ik hou zelf altijd max. 2 weken aan – dan zit ik in ieder geval altijd goed. Groeten uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  32. FEM EVERS

    januari 21, 2017 at 6:22 pm

    Let wel op bij het openmaken van het blik. Bij ons kwam er een ontzettende verstraal uit. Halve keuken onder het vet.

    Reply
  33. FEM EVERS

    januari 21, 2017 at 6:22 pm

    Verstraal moet vetstraal zijn.

    Reply
  34. Wim

    december 8, 2017 at 2:34 pm

    Hallo Lisette, vorige Kerst voor het eerst een blik opengetrokken en geserveerd met zuurkool, spruitjes en knolselderijpuree. Heerlijk. En er zit best veel in een blik. Deze Kerst is er ‘n herhaling!
    Trouwens ‘n fantastische foodblog:-)

    Reply
    • Lisette

      december 9, 2017 at 9:17 am

      Hi Wim, dank voor je lieve compliment. Fijn, dat de confit de canard ook zo in de smaak valt bij jullie. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  35. Jos

    maart 26, 2018 at 8:01 am

    Ook lekker: risotto met gekonfijte eend. Risotto maken, evt. met champignons. Opgewarmde eendenbouten plukken. Op het laatste de eend erbij (voor de boter en de kaas) en een flinke scheut notenolie. Nog even doorverwarmen. Echt super.

    Reply
    • Lisette

      maart 26, 2018 at 10:40 am

      Oh – klinkt goed Jos! Bedankt voor de tip – ga ik zeker een keertje proberen. Groeten uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  36. Riet

    september 12, 2018 at 10:57 am

    Ik ben dol op confit de canard, maar heb nu al 5 blikken met vet, hoe raak ik dat het beste kwijt?

    Reply
    • Lisette

      september 14, 2018 at 11:03 am

      Riet, Ik giet het vet in een jampot en zet het in de koelkast. Dat gebruik ik dan vervolgens om aardappeltjes enzovoort in te bakken. Vijf blikken lijkt me wat veel van het goede. Ik zou een deel wegdoen en een deel op de genoemde wijze gebruiken. Groetjes, Lisette

      Reply
    • jaap

      maart 8, 2019 at 5:16 pm

      1 blik ganzen- of eendenvet kost je in de winkel ca.€5.-
      Onderin zit meestal heerlijke dril voor groente, Bami, etc.. Het koude vet til er er makkelijk af.
      Met zoveel vet kun je zelf van alles confijten, bijv. kalfswang, kip, etc

      Reply
  37. Marleen

    november 26, 2018 at 5:56 am

    Ha Lisette, wil confit canard met kerst gaan bereiden lijkt me zalig! Heb je tip voor n mooie saus erbij of niet nodig? Dacht misschien sinaasappelsaus? Hoor graag van je

    Reply
  38. Joost

    november 30, 2018 at 11:51 pm

    Ha Lisette,
    Wij zijn aan de Confit gegaan na het gegeten te hebben in een salade. Hij was knapperig gebakken en gaf de salade een enorme boost. Inmiddels thuis ook zo gemaakt. Hebben nu meerdere blikken bij elkaar gesprokkeld tijdens een vakantie in FR.

    Mijn schoonzus maakt het uit de oven met cepes (porchini/eekhoorntjesbrood) ook heerlijk!! (haar zus heeft in FR gewoond).

    Morgen ga in het warm serveren met een gratinee van aardappelen en groenten… Het vet gebruik ik (ipv boter) om een roux mee te maken zodat ik ook een jus heb voor bij het geheel. Door de jus doe ik de cepes omdat die zo enorm smaakvol zijn bij de confit!!

    Reply
    • Lisette

      december 1, 2018 at 10:08 am

      Klink goed Joost! Fijn – al die varianten. Groetjes uit Frankrijk.

      Reply
  39. Frenk van Mierlo

    december 21, 2018 at 11:40 am

    Goede morgen Lisette, Confit de canar heerlijk maar uh wij kochten de canar bij de Sligro het waren twee bouten in plastic met vet en ipv een blik zatene ze in een doos. ik heb de bouten 10 minuten onder de gril gelegd maar waarschijnlijk te dicht op de grill want het vet spatte omhoog waardoor er af en toe een vlam verscheen en een walm van hier tot ginder. De fout zat hem dus in het fijt dat de canar te dicht tegen de grill aanzat maar uiteindelijk smaakte ze heerlijk. Fijne kerstdagen en een hopelijk mooi nieuwjaar met heel veel lekkere recepten !!

    Reply
  40. Ria

    januari 4, 2019 at 4:05 pm

    Het is idd aan te raden om eerst het blik te openen …in een pannetje met water tot half het blik, langzaam het vet in het blik laten smelten. Gewoon het blik in het pannetje laten staan en met een kleine schep de eend eruit halen , in een braadpan leggen en een paar lepels vet toevoegen . Gesneden knoflook met wat rode wij zachtjes laten warm worden . Ook de eend langzaam warm maken en de wijn/knoflook saus over de eend gieten ook een beetje water erbij zodat je wat jus krijgt , een theelepeltje honing erbij . Serveren op zuurkoolstampot …. nooit eet je het nog anders mmmmm in de zuurkool ook nog wat spekjes bakken . Wat een heerlijke smaak!!

    Reply
  41. Regina

    maart 4, 2019 at 11:56 am

    helemaal je idee gevolgd. Fantastisch, bedankt Lisette

    Reply
    • Lisette

      maart 7, 2019 at 10:17 am

      Wat fijn! Graag gedaan

      Reply
  42. J.van der Meer

    maart 19, 2019 at 12:18 pm

    bedank prima adviezen voor een zeer lekker gerecht!

    Reply
  43. Ger

    juni 10, 2019 at 12:03 pm

    Een fantastisch verzorgde en informatieve site, zeer
    bedankt voor de canard!

    Reply
    • Lisette

      juni 11, 2019 at 10:14 am

      Bedankt voor het lieve compliment Ger 🙂 Graag gedaan.

      Reply
  44. Wim

    juni 15, 2019 at 4:41 pm

    Een van mijn topgerechten! De dag daarna met gratin en salade met witte bonen

    Reply
  45. Wannes

    december 29, 2022 at 7:27 pm

    Ik heb vorige week de bouten zelf geconfijt in de oven à +/- 90°C voor 3 uur. Overmorgen gaan ze onder de grill. Ben benieuwd…

    Reply
  46. Gea ter Borg

    december 29, 2023 at 5:28 pm

    Dank voor de zeer duidelijke uitleg. We gaan ze vanavond met vrienden eten. Benieuwd!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress