Onze Franse Keuken

Kersenchutney

Kersenchutney.jpg

Saus/Chutney/Pesto | juli 5, 2013 | By

Een groot deel van de kersenoogst heb ik dit jaar gebruikt voor het maken van kersenchutney. Lekker bij onder andere (geiten)kaas en eendeborstfilet. Ik heb het al een aantal keer gegeten bij lokale restaurantjes, maar nog nooit eerder zelf gemaakt. Na wat speurwerk en rondvragen wat lekker is qua kruiden in een kersenchutney kwam ik uit bij deze versie:

Recept: Kersenchutney

Ingrediënten:

– 1 kilo onpitte verse kersen (dus je hebt ongeveer 1,2 à 1,4 kilo nodig met pit/steel)
– 150 gram suiker
– 1 rode ui, gesnipperd
– 1 kaneelstokje
– 2 kardemompeulen
– 2 kruidnagels
– 1 theelepel zout
– 8 peperkorrels
– sap van 1 citroen
– 70 ml rode wijnazijn

Bereiding:

– Hak de ontpitte kersen in de keukenmachine tot een grove massa.
– Doe de kersenpulp vervolgens in een (confiture) pan en voeg suiker, gesnipperde ui, kaneelstokje, kardemompeulen, kruidnagels, zout, peperkorrels en citroensap toe.
– Breng het geheel, onder af en toe roeren, aan de kook. Draai dan het vuur wat terug (naar middenhoog) en laat 40 minuten doorkoken. Roer regelmatig.
– Voeg dan de wijnazijn toe en laat nog 5 minuten doorkoken op middenhoog vuur.
– Verwijder het kaneelstokje en giet de chutney in gesteriliseerde jampotten.
– Sluit de potten goed af en laat afkoelen.
– Zet de potten dan nog minimaal 4 weken weg op een droge donkere plek. Na openen koel bewaren.
(De chutney is overigens ongeopend zeker een jaar houdbaar).

Bron: Het originele Franse recept heb ik gevonden op de website van Marmiton

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress