Onze Franse keuken

Maaltijdsalade met biefstukreepjes

Maaltijdsaladebiefstuk1.jpg

Salades | September 13, 2013 | By

 
Ik overdrijf niet als ik stel dat maaltijdsalades over het algemeen meer besteed zijn aan vrouwen dan aan mannen. Toch? Deze salade met kort aangebakken biefstukreepjes is een uitzondering op deze ‘regel’ – ook kerels worden hier enthousiast van.

Ik heb dit recept ooit uit een hele oude Delicious gescheurd (lees: meer dan 5 jaar geleden) en in één van mijn vele kookmappen bewaard. Nu, jaren later, heb ik hem eindelijk eens gemaakt – een kleine personal touch – en dit is het eindresultaat. Stuk stokbrood en goed glas wijn erbij en smullen maar. Overigens niet alleen lekker als maaltijd, ook prima als voorgerecht te serveren.Recept: Maaltijdsalade met biefstukreepjes
Voor 2 personen (of voorgerecht voor 4)

Ingrediënten:

– 2 biefstukken ( à 150 – 200 gram per stuk )
– 1 eetlepel peperkorrels
– 200 gram kerstomaatjes
– 1 eetlepel bruine suiker
– 20 ml balsamicoazijn
– 60 ml olijfolie 
– 100 gram rucola
– 1 bol mozzarella, in blokjes
– 10 zwarte olijven, in stukjes
– 20 gram geroosterde pijnboompitten
– 2 eetlepels zeer grof geraspte (eerder type ‘krul’ dan ‘rasp’) verse parmezaanse kaas (reggiano)
– zout & peper

Bereiding:

– Verwarm de oven op 180 graden.
– Halveer de kerstomaatjes, leg ze in een ovenschaal met de platte kant naar boven en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Strooi de suiker over de tomaatjes en een beetje zout & peper. Zet ze een kwartiertje in de oven. Gebruik die tijd om de rest van de salade voor te bereiden.
– Kneus de peperkorrels met een vijzel (of als je die niet hebt – tussen een theedoek met een keukenroller of pan).
– Bestrijk de biefstukken met 1 eetlepel olijfolie en bedek ze aan beide kanten met de gekneusde peperkorrels.
–  Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan op hoog vuur. Voeg als de pan heet is, de biefstuk toe en schroei 2 minuten per kant. Neem dan het vlees uit de pan en laat 5 minuten rusten op een bord onder aluminiumfolie.
– Haal de tomaatjes uit de oven en laat even afkoelen.
– Meng de rest van de olie met de balsamicoazijn en breng op smaak met zout & peper.
– Doe de rucola, mozzarella en olijven in een kom. Hussel daar voorzichtig de lauwwarme tomaatjes doorheen.
– Snijd de biefstuk in reepjes – giet de vleessappen bij de balsamicodressing en meng even goed door de dressing.
– Giet de dressing over de salade, hussel alles goed door elkaar en verdeel de salade over borden (of grote serveerschaal).
– Verdeel de biefstukreepjes erover en garneer met de geroosterde pijnboompitten en de parmezaanse kaas. Bon appetit!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment