Onze Franse keuken

Ratatouille uit de oven – simpel en lekker

Ratatouille.jpg

Ratatouille verschijnt bij ons héél vaak op tafel. Ik vind het namelijk een ideaal bijgerecht. Niet in de laatste plaats, omdat je het ruim van te voren kunt klaarmaken – zeker deze ovenversie. Snijd de groenten, doe ze in een braadslee, olie en kruiden erover en hup de oven in. Super simpel en geen omkijken naar.

Ik maak de ratatouille vaak al overdag klaar en warm hem voor het diner alleen nog even op. Zorg er wel voor dat de stukken groente een beetje dezelfde grootte hebben, want dan gaart alles gelijkmatig en bovendien ziet het er mooier uit in de schaal.

Recept: Ratatouille uit de oven

Ingrediënten:
Voor 4-8 personen

– 1 aubergine
– 2 courgettes
– 1 à 2 (rode) uien
– 1 paprika (kleur naar keuze – hoewel mijn voorkeur over het algemeen uitgaat naar rood)
– 2 tenen knoflook
– 6 tomaten
– 4 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels provencaalse kruiden
– zout & peper

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 150 graden.
– Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik en bestrooi iedere plak royaal met zout. Laat even 10 minuten intrekken en ga in de tussentijd verder met de voorbereiding van de rest van het recept.
– Snijd de courgettes in plakken en iedere plak vervolgens in vieren.
– Pel de (rode) ui en snijd in grove blokjes.
– Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd het vruchtvlees in blokjes.
– Snijd de tomaten in blokjes.
– Pel de knoflooktenen en snijd ze in hele dunne plakjes.
– Spoel de aubergineplakken af met koud water, dep ze droog met keukenpapier en snijd de plakken in grove blokjes.
– Pak een grote braadslee  en doe de aubergine, courgette, ui, paprika en tomaat erin.
– Verdeel de plakjes knoflook erover. Besprenkel met de olijfolie, provencaalse kruiden en een beetje zout en peper. Hussel alles met je handen goed door elkaar.
– Dek de braadslee af met aluminiumfolie en schuif in de oven. Laat 1 tot 1,5 uur garen in de oven.
– Haal uit de oven, hussel even goed en breng indien nodig op smaak met wat extra zout en peper. Laat de ratatouille afkoelen, dek af en zet weg op een koele plek tot gebruik.
– Warm de ratatouille voor het opdienen nog een half uurtje op op 150 graden in de oven.

Lekker bij vlees, kip en visgerechten. Leent zich daarnaast ook prima als volwaardige vegetarische maaltijd met bijvoorbeeld een kommetje rijst of couscous.

Comments

  1. Leave a Reply

    Huis in de Provence
    October 8, 2013

    Dit recept ga ik onthouden. Binnenkort krijgen we weer eters dus dan ga deze zeker voorzetten, maar eerst zal ik hem zelf uit proberen.
    Bedankt voor het delen. Ook je tarte tatin, die is bij mij al 2 x mislukt, maar ik ga hem nu nog een x proberen met jouw aanwijzingen.
    Bedankt!!
    Gr. Mirjam

  2. Leave a Reply

    Anoniem
    June 18, 2015

    Heb dit recept al 2 keer gemaakt,erg lekker!

  3. Leave a Reply

    Anoniem
    July 7, 2015

    Lijkt me heerlijk! Ik ga het vanavond maken voor mijn gezin 🙂

  4. Leave a Reply

    Bart van der Kolk
    December 12, 2016

    Een prima recept! En echt makkelijk, goed te combineren met lamsworstjes en witte rijst. At het vroeger vaak toen ik nog in Parijs woonde: goedkoop en gezond.. Ik heb het net gemaakt voor 2 dagen als bijgerecht: Vandaag met rijst en restjes kip, tweede dag met frites en lamsworstjes… Dank je wel voor de leuke website!

    • Leave a Reply

      Lisette
      December 12, 2016

      Hi Bart, fijn dat het recept zo in de smaak valt. Bedankt voor je berichtje – Groetjes uit Frankrijk, Lisette

  5. Leave a Reply

    Aad
    March 12, 2017

    Hi Lisette, heerlijk gerecht, typisch Frans, past bij de sfeer van zuid Frankrijk, heerlijk met een stuk vers stokbrood en een glaasje fijne rode wijn. Een vraagje, is 1.5 uur garen niet veel te lang, bij mij veranderen de courgette en aubergine in een papje. Of doe ik hier iets niet goed.

    • Leave a Reply

      Lisette
      March 12, 2017

      Hi Aad, Dek je het wel af met aluminiumfolie en staat de oven op 150 graden? Het enige wat ik anders nog kan verzinnen – misschien door er te kleine blokjes van te snijden? Groetjes uit Frankrijk

  6. Leave a Reply

    Janni
    May 18, 2017

    Het was heerlijk!
    Het zal wel loeken in de franse kerk zijn, maar ik heb er een beetje mijn eigen draai aan gegeven: kleine brokjes chorizo erdoor, watkrieltjes en de laatste 30 minuten kaas erover. Heerlijk met een stokbroodje erbij. Bedankt voor het recept!

Leave a Comment