Onze Franse Keuken

Kip uit de oven met tijm, citroen en honing

kipoven.jpg

Kip, Vlees | december 1, 2013 | By

 Lekker en zo gemaakt. Misschien schrikt het idee om een hele kip te garen in de oven je af en doe je het daarom niet of zelden. Het duurt je simpelweg te lang voordat het hele ding eindelijk gaar is. Daar is een simpele oplossing voor. Door de kip open te knippen en plat te drukken in een bakblik krijg je hem een stuk sneller en bovendien mooi gelijkmatig gaar. Deze tip vond ik ooit in één van Nigella’s kookboeken en ik vind het heel prettig werken. Op die manier is een hele kip bereiden echt een fluitje van een cent en…..ontzettend LEKKER!!

Recept: Kip uit de oven met tijm, citroen en honing

Ingrediënten:

– 1 hele kip
– 10 gram boter
– 1 teentje knoflook
– 4 takjes verse tijm
– 1 citroen
– 1 rode ui
– 50 ml olijfolie
– zout & peper
– 1 theelepel honing

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Leg de kip op je werkblad met de ruggengraat naar boven.

– Knip de kip open met een (wild)schaar langs de ruggengraat en druk de kip plat tegen het werkblad.
 
 
 
– Pers het teentje knoflook uit en meng dit met de boter, flink wat peper en de blaadjes van 1 takje tijm.
– Haal met je vingers voorzichtig het velletje los van het vlees, maar pas op dat het niet scheurt. Smeer de gekruide boter zo goed mogelijk op het vlees van de kipfilets en dijen en druk vervolgens het vel weer aan.
– Pers de citroen uit en hak daarna de citroen zelf in grove stukken.
– Hak ook de rode ui in grove stukken.
– Verdeel de ui en citroenschilstukken over de bodem van een braadslee en leg daar vervolgens je kip op. Leg de resterende drie tijmtakjes op de kip (ik klem ze tussen de dijen – zie foto). 
 
 
– Giet het citroensap en de olijfolie over de kip en bestrooi met flink wat peper en zout. Wrijf alles goed in en giet tot slot de honing over de kip en wrijf ook dat even in.
– Zet de braadslee in de oven en bak de kip 45 minuten.
 
Ik zet de braadslee zo op tafel, zoals gebruikelijk in de Franse boerenkeuken, maar voel je vrij om eerst nette stukken te snijden in de keuken als je aansnijden aan tafel niet zo ziet zitten. Bon appetit!
 

 

6 Comments

  1. Esther

    december 1, 2013 at 11:05 am

    Wat ziet dat er weer lekker uit. Ik ben gek op kip, dus deze ga ik zeker proberen.
    Groetjes, Esther

    Reply
  2. Maxine

    november 30, 2015 at 12:42 pm

    Ik heb afgelopen weekend dit recept voor mijn familie gemaakt. Het was erg lekker op dat bittertje na van de citroen schillen. Zelf zou ik deze er niet meer bij doen, maar verder was het heel erg geslaagd…
    Gr Maxine

    Reply
  3. Moos

    december 5, 2017 at 6:10 pm

    Serieus! 10 gram boter op een hele kip?

    Reply
    • Lisette

      december 7, 2017 at 9:47 am

      Ja echt – je hebt maar een klein beetje nodig. Het is alleen om een soort kleine vlokjes onder het velletje te schuiven. Dat doe je ook maar op een paar vlekken. Anders wordt het een te vette bende – dit is alleen nodig voor net dat kleine beetje extra.

      Reply
  4. Anne

    maart 18, 2018 at 12:37 pm

    Afgelopen vrijdag dit rwcept gemaakt. Ik heb er wat meer groente in gedaan oa wortel en paprika. Eerst dacht ik er aan om geen citroen te gebruiken omdat mij dat niet zo lekker leek, maar het tegendeel is waar. Het was in combinatie met die citroen erin juist overheerlijk!!! Dit is mijn lekkerste biologische (let wel) kip ooit!

    Reply
    • Lisette

      maart 26, 2018 at 10:36 am

      Hi Anne, Wat fijn dat het gesmaakt heeft. Bedankt voor het leuke compliment.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress