Onze Franse Keuken

Stoofschotel met Guinness van Jamie

bierstoofJamie.jpg

Rundvlees, Vlees | januari 19, 2014 | By

 

 

 

Een stevige bier stoofschotel van Jamie Oliver. Een echt winters gerecht. Lekker met gekookte aardappelen, maar ook leuk als pastei met bladerdeegdakje. Ik vind dit soort stoofschotels ideaal voor de zondag. S’ochtends maak je de snel de basis klaar. Dan zet je het geheel op een sudderpitje en laat het rustig een paar uur, of de hele middag, pruttelen. s’Avonds alleen nog wat aardappeltjes koken voor erbij, of even als pastei in de oven garen en klaar ben je. Lekker makkelijk!

Recept: Stoofschotel met Guinness

Ingrediënten:
Voor 4/6 personen

– 600 gram stoofvlees (sudderlapjes) in blokjes
– 2 eetlepels bloem
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 ui, grof gehakt
– 1 wortel, in dunne plakken
– 4 stengels bleekselderij in dunne plakken
– 1 pastinaak of bijv koolrabi in kleine blokjes
– 500 ml Guinness (2 flesjes)
– 1 groot blik gepelde tomaten (800 gram)
– 2 laurierblaadjes
– kruidenbuiltje
– zout & peper

Voor erbij:
– gekookte aardappelen
of als je een pastei wilt maken
– pakje bladerdeeg + 1 ei

Bereiding:

– Kruid het vlees royaal met zout en peper. Strooi de bloem erover en hussel goed, totdat alle blokjes bedekt zijn met een laagje bloem.
– Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin het vlees rondom goed aan.
– Doe de ui, wortel, bleekselderij en pastinaak/koolrabi erbij en bak nog een paar minuten aan.
– Giet dan de Guinness erbij en roer goed door.
– Voeg de gepelde tomaten toe en prak de tomaten met een houten lepel even in wat grove stukken.
– Doe de laurier en kruidenbuiltje in de pan en breng het geheel aan de kook.
– Zet dan het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel minimaal twee uur stoven. Ik laat het trouwens vaak de hele middag opstaan.
– Breng de saus, die nu lekker dikkig is, op smaak met zout en peper.
– Serveer met gekookte aardappelen of maak er een pastei van. Wil je een pastei maken, vul dan een pasteivorm met (een deel van het)stoofvlees en dek de bovenkant af met bladerdeeg. Prik gaatjes in het deeg om stoom te laten ontsnappen en bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei. Zet de pastei in een voorverwarmde oven (180 graden) en bak hem 20 minuten totdat je een mooie goudbruine korst hebt.

 

Bon appetit!

Bron: Dit recept is een bewerking van een recept uit Happy Days met The Naked Chef – Jamie Oliver

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress