Onze Franse Keuken

Franse tomatenpesto – lekker voor bij de borrel

tomatentapenade.jpg

Borrelhap, Saus/Chutney/Pesto | november 7, 2014 | By

Bij een apéro serveer je wat simpele borrelhapjes. Gewoon wat plakjes gedroogde worst, wat gemarineerde olijfjes, wat zoutjes en als je echt uit de band wil springen, dan maak je er nog wat toastjes bij. Bittergarnituren kennen ze hier niet. Helaas.. Ik ben toch nog steeds te Nederlands en geneigd om de hele tafel vol te zetten. Inmiddels heb ik wel een soort gulden middenweg gevonden. Zo maak ik, om er toch een personal touch aan te geven, altijd één of twee kleine dingetjes om de boel wat op te leuken. Gelijk een goede reden om weer wat dingen uit te proberen.

Zo maakte ik vorige week vrijdag deze pesto. Onze buurtjes Bernard en Colette kwamen langs voor een apéro. Bernard is met zijn tachtig jaar nog ontzettend fief. De enkele jaren jongere Colette ziet helaas wat slecht, neemt geen blad voor de mond en is nog altijd zeer actief  in de plaatselijke politiek. Ze wonen in de buurt van Parijs, maar Colette is hier in Rignac opgegroeid. Samen met haar broers en zussen is zij nog altijd gezamelijk eigenaar van het grote familiehuis naast ons. Ze komen om beurten meerdere keren per jaar terug naar Rignac om vakantie te vieren en onderhoudsklussen uit te voeren aan het oude huis. We spreken dan altijd even af voor de borrel. De ene keer bij hun, de andere keer bij ons. Nu kwamen ze bij ons om gelijk ook even kennis te maken met onze inmiddels alweer 11 maanden oude Annickje, die een schattig Bretons t-shirtje kreeg. Marie werd verwend met een mooie knuffelbeer.

Naast een klassieke provençaalse tapenade, die ik al heel vaak heb gemaakt en dus met een gerust hart serveer, zette ik deze pesto van zongedroogde tomaten op tafel. Ik had ook kunnen schrijven -tomatentapenade – maar in een tapenade zitten olijven – dus die omschrijving klopt niet. In een traditionele pesto zit overigens vaak basilicum en dat zit in deze ook niet – maar het klinkt toch wat leuker dan tomatenspread….. Joh, geef het een benaming die je wil. Bernard en Colette vonden hem in ieder geval erg lekker, uitgesmeerd op een stukje pain de campagne. Volgens mij ook heerlijk door de pasta. Dat ga ik binnenkort eens uitproberen. Zo maak je hem:

Franse tomatenpesto
genoeg voor 1 (groot)borrelschaaltje

– 100 gram zongedroogde tomaten
– 20 gram pijnboompitten
– 25 gram geraspte parmezaanse kaas
– 2 theelepels provencaalse kruiden
– sap van 1/2 citroen
– 75 ml olijfolie
– peper

Bereiding:
– Doe de tomaten, pijnboompitten, geraspte kaas, provencaalse kruiden en het citroensap in een keukenmixer en meng alles door elkaar.
– Giet, terwijl de mixer draait, de olijfolie erbij, totdat een smeuige mix ontstaat.
– Zet de keukenmachine uit, kieper de inhoud in een borrelschaaltje. Proef en breng op smaak met een beetje peper.

Fijn weekend allemaal!

5 Comments

  1. Huis in de Provence

    november 7, 2014 at 7:31 pm

    oh leuk ga ik binnenkort ook proberen. staat je recept van je provencaalse tapenade ook op je blog?

    Reply
  2. Bonjade

    november 7, 2014 at 7:43 pm

    Oh zie zo al aan de ingrediënten dat dit is om je vingers bij af te likken……
    Oh en smaakt naar meer….als je nog meer recepten hebt……;)
    Geniet keer op keer van jouw inspiratie.

    Fijn weekend

    Liefs

    Reply
  3. Van Voooren Martine

    februari 24, 2020 at 7:32 am

    Oh; ga ik zeker eens uitproberen, het smaakt naar meer, als je nog meer recepten hebt…)

    Reply
  4. a sanders

    maart 26, 2020 at 2:13 pm

    Ha Lisette, gebruik jij de olie die in het potje zit van de zongedroogde tomaten?

    Reply
    • Lisette

      maart 26, 2020 at 2:19 pm

      Nee, ik doe dat niet want ik gebruik nooit het hele potje en op die manier blijven de overgebleven tomaten mooi onder olie staan. Het dat kan wel hoor.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress