Onze Franse Keuken

Pissaladière – eindelijk gelukt!

pissaladiere.jpg

Franse klassieker, Quiches | november 12, 2014 | By

Ken je dat? Een recept dat je heel graag een keertje zelf wilt maken, maar toch iedere keer uitstelt omdat het je te lastig lijkt. Dat heb ik om één of andere reden met een pissaladière. Best raar eigenlijk, want ik maak quiches bij de vleet en dit is toch ook alleen maar weer een variant op een hartige taart. Hoogste tijd om nou eens de koe bij de hoorns te vatten  -hup, maken dat ding!

Eerst een recept uitzoeken. Een pissaladière is een zachte provençaalse taart met geconfijte ui, zwarte olijf en anjovis. Hij wordt traditioneel geserveerd bij de apéro als borrelhapje. Er bestaan namelijk oneindig veel versies. Echt in alle kookboeken over de Franse keuken, die ik in de kast heb staan, staat er wel één. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om een combinatie te maken van twee recepten. Ik heb de pissaladière à la ménagère van Elisabeth David aangevuld met onderdelen (onder andere de olijfoliedeegbodem) van Virginie Besançon.

Ik ben blij dat ik hem gebakken heb – heerlijk en minder bewerkelijk dan gedacht. Ik kan alleen maar zeggen: Heb jij zelf nog zo’n ‘uitstel’recept liggen – ga hem dan NU maken. Ik ben heel blij dat ik hem van mijn to-do lijst kan schrappen. Ik maak hem zeker nog eens en het olijfoliedeeg vind ik ook een ontdekking – leuk als basis voor andere hartige taarten.

Pissaladière

Ingrediënten:

olijfoliedeeg:
– 250 gram bloem
– 110 ml olijfolie
– 125 ml water
– 5 gram bakpoeder (gist)
– 10 gram zout

Vulling:
– 700 gram uien, gepeld en in dunne ringen gesneden
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
– 1 eetlepel honing
– 1 eetlepel suiker
– enkele saffraandraadjes opgelost in 100 ml heet water
– zout & peper
– 12 anjovisfilets op olie (blikje)
– 12 ontpitte zwarte olijven

Bereiding:

– Fruit de uien in de olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de honing en suiker toe en lde tomatenblokjes en laat het geheel op laag vuur 30 minuten garen. De uien moeten mooi heel licht goudbruin worden, maar absoluut niet aanbakken of te knapperig worden.
– Maak tijdens dit garen van de uien het deeg: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer goed door elkaar met een houten lepel, tot het een bal vormt. Dek het af en laat 15 minuten rijzen op een warme plek. Zit er niet met je handen aan.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Giet na een half uur garen het saffraanwater bij de uien en laat helemaal inkoken (duurt nog ongeveer een kwartier).
– Haal dan de uien van het vuur en breng op smaak met zout en peper.
– Bak een bakplaat en vet die in met een beetje olijfolie. Leg het deeg erop en druk met je vingers plat totdat je een mooie dunne rechthoekige deegbodem hebt. Prik het deeg hier en daar in met een vork.
– Verdeel het uienmengsel over het deeg en leg de anjovisfilets er in een mooie ruitvorm overheen (zie foto bovenin). Leg in ieder ruitje een zwarte olijf.
– Schuif de taart in de oven en bak deze in max 20 minuten gaar. Check vanaf 15 minuten goed – de ui mag niet verbranden. Een pissaladière wordt koud  (of lauw) gegeten. Bon appetit!

7 Comments

  1. Fête des Gamins

    november 13, 2014 at 4:24 pm

    oooo één van mijn favorieten… alleen heb ik dat dus ook nog nooit gemaakt ;-s

    Reply
  2. Dorien

    januari 27, 2016 at 6:48 pm

    Hmmmmmm, het water komt me al in de mond! Pissaladiere is heerlijk, mijn papa maakt dat ook af en toe met restjes groenten. Jou ingrediënten lijken me een heerlijke combinatie te zijn 🙂 .

    Reply
    • Lisette

      januari 28, 2016 at 10:15 am

      Hi Dorien, zeker een keertje maken. Ik vind het een aanrader.

      Reply
  3. Jan Wisse

    maart 2, 2017 at 9:42 pm

    Lisette, topgerecht! Mooi recept, uitstekende verhoudingen, goede redactie, werkt gewoon, eindresultaat toppie! Tip, gebruik nooit meer standaard (Hollandse) bloem Maar Italiaanse, zuidelijke, van zachte granen: farina di grano tenero typo 00. Het resultaat is verbluffend beter, je weet niet wat je proeft. Tegenwoordig verkoopt AH in Nederland dit als Pizza bloem, erg goed spul!

    Reply
    • Lisette

      maart 4, 2017 at 9:30 am

      Bedankt voor je lieve compliment en goede tip. Ga hem ook eens met Type 00 bloem proberen. Groeten uit Frankrijk

      Reply
  4. Jessica

    juni 18, 2018 at 7:20 pm

    Bedoel je in het recept bakpoeder of gist of kan beide?

    Reply
    • Lisette

      juni 18, 2018 at 7:33 pm

      Hi Jessica, ik gebruik zelf bakpoeder, maar het kan allebei. Groetjes, Lisette

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress