Onze Franse Keuken

Coq au vin blanc (Riesling)

Coqauriesling.jpg

kerst, Kip, Vlees | december 30, 2014 | By

Sinds enkele weken staat de Franse klassieker ‘Coq au Vin’ op mijn blog. Misschien ook leuk om een variant te geven met witte wijn. Heel anders en heel lekker, met name door de toevoeging van slagroom. Maak hem met een fles fijne Riesling uit de Elzas.

Recept: Coq au Riesling

Voor 4/6 personen

Ingrediënten:

– 6 tot 8 kippendijen met poot (1 pp + 2 extra voor grote eters (doe ik in ieder geval altijd))
– 6 eetlepels bloem
– 50 gram boter
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
– 1 ui gesnipperd
– 2 tenen knoflook, geperst
– 25 ml cognac
– 750 ml (oftewel 1 fles) Riesling
– 200 ml slagroom
– zout en peper
– 4 eetlepels fijngehakte platte peterselie

In aparte pan(nen):
– 250 gram champignons, in dunne plakjes
– 20 kleine sjalotjes, gepeld
– 1 eetlepel bruine basterdsuiker
– 40 gram boter

Bereiding:
– Kruid de bloem met zout en peper in een diep bord. Haal de kippendijen door de bloem, zorg ervoor dat ze aan alle kanten bedekt zijn met een laagje bloem.

– Smelt 50 gram boter in een grote koekenpan en giet 2 eetlepels olijfolie erbij. Bak de kippendijen even aan beide kanten. Doe dit in 2 sessies, want anders heb je teveel kip in de pan (als het al past) en dan gaat het stoven ipv bakken. Haal de kip uit de pan en leg op een bord.

– Smelt in een andere koekenpan 20 gram boter en voeg de gepelde sjalotjes toe. Sprenkel de basterdsuiker erover en laat de uitjes op zacht vuur 10 minuten garen.
– Smelt in nog een andere koekenpan 20 gram boter en bak daarin de champignons, af en toe roerend, op middenhoog vuur tot ze goudbruin zijn (duurt ook zo’n 10 minuten – beetje zelfde tijd als de uitjes dus).

– Zet vervolgens een grote stoofpan op het vuur, doe 2 eetlepels olijfolie in de pan en fruit hierin de bleekselderij en ui een kleine 5 minuten. Pers dan de knoflookteentjes uit boven de pan. Roer goed door elkaar. Giet dan de coqnac erbij en kook even 1 minuut.

– Leg de kippendijen in de pan en giet de wijn erbij. Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag, voeg de uitjes en champignons toe (zie stap 2) en laat het geheel minimaal 1 uur pruttelen (ik laat het zelf vaak een paar uur staan).

– Til voorzichtig de kippendijen uit de pan en leg ze op een schaal. Haal met een lepel ook alle champignons en uitjes uit de pan en leg die op de kippendijen. Dek de schaal af met aluminiumfolie om het geheel warm te houden. Draai het vuur hoog en laat de wijn 10 minuten op hoog vuur inkoken. Zet dan het vuur laag en voeg de room toe en roer goed door elkaar. Doe dan de kip, champignons en uitjes terug in de pan. Je kunt hem direct serveren, of afgedekt wegzetten en later opwarmen. 
– Garneer de kip voor het serveren met de fijngehakte platte peterselie.
 

 

Bron: Dit recept is een bewerking van Poulet au Riesling dat ik ooit vond in ‘De keuken van Frankrijk’ van Beverly Leblanc

1 Comment

  1. Petra Wiggers

    juli 26, 2020 at 7:13 pm

    Wat een heerlijk recept.Ik heb er nog een wortel in kleine blokjes bij gedaan en (per ongeluk) de sjalotjes ook in plakjes gesneden. Verder je recept gevolgd. Ook een paar uur zachtjes laten stoven. In één woord “VERRUKKELIJK”. We hebben ervan genoten. Dank je wel voor het recept.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress