Onze Franse Keuken

Kerst 2014: Eendeborst met cranberry-portsaus

Eendeborstcranberry.jpg

Eend, Franse klassieker, kerst | december 7, 2014 | By

Cranberries horen bij kerst. Ik eet ze eigenlijk ook alleen in de kerstperiode, terwijl ze gedroogd natuurlijk gewoon het hele jaar verkrijgbaar zijn. In plaats van een klassieke verse cranberrysaus probeerde ik eens wat anders uit en zo onstond deze cranberry-portsaus. Ik vind hem zelf erg lekker. Heerlijk bij – ja, daar is hij weer, eendeborstfilet….

Recept: Eendeborst met cranberry-portsaus
Voor 4 personen

Ingrediënten:

– 2 eendeborstfilets
– 1/2 rode ui, fijngesneden
– 50 gram gedroogde cranberries
– 2 eetlepels olijfolie
– 100 ml rode port (ruby)
– 1 eetlepel balsamicoazijn
– 150 ml kippenbouillon

Om de saus af te maken
– 1 eetlepel van het braadvocht
– beurre manié (15 gram boter op kamertemperatuur gemengd met 15 gram bloem)

Bereiding:

– Haal de eendeborstfilets uit je koelkast en laat even op temperatuur komen, terwijl jij vast begint met de saus.
– Verwarm voor de saus de olijfolie in een steelpan en fruit hierin de ui en cranberries 5 minuten.
– Voeg dan de port, balsamicoazijn en kippenbouillon toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten koken.
– Bak in de tussentijd de eendeborstfilets. Hoe? Klik HIER
– Maak de saus af, terwijl de eendeborstfilets liggen te rusten onder aluminiumfolie (zie uitleg bij vorige stap)
– Zet het vuur zacht en voeg 1 à 2 eetlepels van het braadvocht toe.
– Roer er dan kleine stukjes van je beurre manié doorheen (misschien heb je niet alles nodig), totdat je saus de gewenste dikte heeft.
– Snijd de eendeborstfilets in dunne plakken en giet de saus erover. Bon appetit!

Tip: Serveer deze eendeborst met een zuurkoolsigaar en kerstrijst. Benieuwd hoe je deze bijgerechten moet maken? Het recept van de zuurkoolsigaar staat morgen op mijn blog en die van de kerstrijst overmorgen!

3 Comments

  1. Angela

    december 30, 2016 at 11:55 am

    Toch zo leuk dat ik je gezicht lachend op mn PC zie verschijnen als ik een eendenborst recept zoek omdat ik die over had van kerst, vanavond dus eendenborst ala lisette!!
    Heel goed 2017 toegewenst voor jou en je familie, kus Angela van Houten, XXX

    Reply
    • Lisette

      december 31, 2016 at 5:03 pm

      Hi Angela – wat leuk! Ook voor jou de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Veel liefs, Lisette

      Reply
  2. Bies

    maart 16, 2020 at 3:46 pm

    Ik heb al meerdere gerechten geprobeerd, en altijd een succes.
    Het heerlijkst de bendeborst. Zelfs mijn kinderen vragen ernaar ( kerst of geen kerst). Hartelijk dank.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress