Onze Franse Keuken

Kerst 2014: Eendeborstfilet met verse vijgensaus

VIjgensaus1.jpg

Eend, Franse klassieker, kerst | december 6, 2014 | By

Dit vind ik nou een echt kerstrecept. Producten die je niet dagelijks eet. Krachtige smaken en puur. De zachtzoete vijg is echt een supercombi met eendeborst. Deze saus zou ook prima passen bij bijvoorbeeld hertenbiefstuk of ander wild. Eendeborstfilet is bij ons een echt streekproduct, vandaar dat ik daar het eerste naar grijp.

Recept: Eendeborstfilet met verse vijgensaus
Voor 4 personen

Ingrediënten:
– 25 gram boter
– 8 verse vijgen
– 2 eetlepels balsamicoazijn
– 100 ml stevige rode wijn
– 1 eetlepel honing
– 2 eendeborstfilets
– 3 theelepels koekkruiden
– zout & peper

Bereiding:
– Snijd 4 van de vijgen in vieren.
– Smelt 20 gram boter in een steelpannetje en verwarm daarin de stukjes vijg samen met 2 eetlepels balsamicoazijn.
-Voeg na een minuut of 2 de rode wijn en honing toe.
– Kook dit 5 minuten, haal dan van het vuur en giet alles in een zeef met een kom eronder om het vocht op te vangen. Als het goed is hou je zo’n kleine 80 ml vocht over. Zet deze (dunne) saus even apart.
– Snijd het vet van de eendeborstfilets kruislings in en smeer ze aan beide kanten in met de koekkruiden, zout en peper.
– Bak de eendeborstfilets. Hoe? Klik hier
– Doe, terwijl je eendeborstfilets na het bakken liggen te rusten, 2 eetlepels van het braadvocht van de eendeborstfilets in een pannetje met het resterende klontje boter.
– Snijd de overgebleven 4 vijgen ook in vieren en verwarm de vijgen zo’n kleine 5 minuten in het pannetje.
– Giet dan de apart gezette saus erbij en laat nog even pruttelen op laag vuur, terwijl je de eendeborstfilets snijdt. Leg een paar plakken eendeborst op ieder bord en giet een beetje vijgensaus erover. Bon appetit!

Psst..op zoek naar andere kerstrecepten met eendeborst? Wat dacht je van ‘eendeborstfilet met cranberrie-portsaus’? Misschien leuk om samen met een zuurkoolsigaar en kerstrijst te serveren’? Benieuwd? De komende dagen verschijnen die recepten ook hier op mijn blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress