Onze Franse Keuken

Pasta met tonijn, citroen en rucola van Nigella

pasta met tonijn

Meatless, Pasta, Vis | februari 15, 2015 | By

Pasta met tonijn, citroen en rucola. Zomer op je bord. Dat vind ik de meest passende omschrijving van dit recept. Fijn dat een gerecht dat gevoel kan oproepen tijdens deze winterse dagen. Ik heb daar in ieder geval zo af en toe even behoefte aan en word er vrolijk van. Ook erg fijn – je hebt maar een paar dingen nodig en hij is echt zo gemaakt. Nigella rocks!

Mooi blikje hè?! Alleen daarom al zou je deze pasta toch al een keertje uit willen proberen? Uiteraard kan je ook prima een ander merk gebruiken hoor. Let er wel op dat je voor dit gerecht tonijn op olijfolie pakt. Normaal gesproken werk ik alleen blikjes tonijn op water in onze keuken. Dat heb ik ook een keertje uitgeprobeerd bij deze pasta, maar dan is hij echt een stuk minder lekker. Gewoon niet doen dus.

Deze heerlijke pasta met tonijn, citroen en rucola komt trouwens uit het fijne kookboek Nigellissima. In dit boek uit 2012 richt Nigella Lawson zich uitsluitend op de Italiaanse keuken. Zij beschouwt Italië namelijk als haar tweede thuis. Leuk weetje: ze studeerde Italiaans in Oxford en heeft een tijdje in Florence gewoond. Ik maak regelmatig gerechten uit dit boek. Zoals bijvoorbeeld de ‘Malse kipfilet uit de oven met dragonsaus‘, de ‘Bloemkoolsalade van Nigella‘ en het simpele toetje ‘aardbeien met vanillemousse en pistachekruim‘.

Ik vind deze pasta overigens ook koud erg lekker. Soms neem ik hem als lunch mee op één van mijn hikes.

Pasta met tonijn, citroen en rucola

Een heerlijke pasta van Nigella, die binnen een kwartiertje op tafel staat
Bereidingstijd15 minuten
Gang: Main Course
Keuken: Italian
Trefwoord: pasta met tonijn
Porties: 2
Auteur: Nigella Lawson

Ingrediënten

  • 200 gram spaghetti
  • 1 blik tonijn op olijfolie uitgelekt
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 3 lente uien in dunne plakjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 25 gram rucola
  • zeezout
  • chilivlokken naar smaak

Bereiding

  • Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Strooi er wat zout in en kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing (ik hou 8 minuten aan).
  • Prak de uitgelekte tonijn in een grote kom.
  • Rasp en pers de citroen en doe de citroenrasp en sap vervolgens in de kom.
    Pel de knoflook en rasp ook deze – doe de knoflookrasp in de kom.
  • Doe de lente ui erbij en breng het geheel op smaak met zout, de olijfolie en wat chilivlokken.
  • Schep, voordat je de pasta afgiet, 50 ml van het kookvocht eruit en zet even apart.
  • Giet de pasta af en hussel door het tonijnmengsel. Roer er een beetje van het kookvocht doorheen. Daardoor krijgt de saus een beetje zetmeelachtige structuur.
  • Hussel de rucolablaadjes erdoorheen en verdeel de pasta over de borden. Bon appetit!

5 Comments

  1. Claudia

    februari 15, 2015 at 10:09 pm

    Tien uur 's-avonds en opeens heb ik weer honger… lijkt me heerlijk, dit gerecht!
    Veel liefs,
    Clau
    PS Jeroen vindt ook dat Nigella rocks, maar dat heeft geen r**t met haar kookkunsten te maken 😀

    Reply
  2. Lisette

    februari 16, 2015 at 6:48 pm

    Snap ik volledig. Ze is niet voor niets THE queen of food porn. Kus

    Reply
  3. Esther

    februari 18, 2015 at 7:07 pm

    Wij hebben dit recept vandaag gemaakt en oh oh oh, wat is dat lekker zeg! Die gaat veel vaker op het menu komen. Makkelijk klaar te maken maar zo heerlijk. Bedankt voor het recept.

    Reply
  4. Annelies

    april 17, 2018 at 6:43 pm

    Vandaag gemaakt. Was heerlijk alleen wat zuur door het citroensap. Volgende keer maar iets minder gebruiken.
    Vroeg me af of parmezaanse kaas hier lekker overheen zou zijn?

    Reply
    • Lisette

      april 22, 2018 at 8:41 am

      Hi Annelies, geen idee eigenlijk – kwestie van een keer proberen. Laat je het me weten als het een aanrader is? groetjes, Lisette

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress