Onze Franse Keuken

Franse aardappelpannenkoek

Herschaalde2Bkopie2Bvan2B1-DSC_0143.jpg

Aardappelen, Bijgerecht | maart 31, 2015 | By

Op de valreep…, aan het einde van de laatste dag van maart…maar hier is hij dan: mijn foodblogswap gerecht. Ik mocht deze maand wat kiezen van het leuke blog  4Pure van Andrea.

Andrea heeft een mooie overzichtelijke blog vol lekkere recepten en smaakvolle foto’s. Tja, daar kan ik nou zo ontzettend gezond jaloers van worden. Ideaal voor de werkende vrouwen met drukke levens (ahhh! -check), die graag en het liefst gezond koken (check en ‘ok-dan’check), maar doordeweeks weinig tijd hebben (MEGA-check). Toegankelijke gerechten met duidelijke uitleg. Absoluut een aanrader vind ik de menu’s met tijdsplanning. Daar vragen onze gasten mij trouwens ook best vaak naar. Mocht ik ooit.. ooit een (kook)boek gaan schrijven – mijn GROTE droom – dan zal daar zeker een La Panacée table d’hôte menu met tijdsplanning in komen. Ik kan iedereen, die wel wat hulp kan gebruiken bij het plannen van dinertjes, adviseren eens een kijkje te nemen op 4pure. Er staan trouwens ook leuke ideetjes op voor Pasen.

Lastig om een keuze te maken uit al dat lekkers. Mijn aandacht werd getrokken door de aardappelpannenkoek. Wat een leuk idee! Je maakt eerst gewoon een aardappelpuree. Dan smelt je wat boter in een koekenpan, stort de puree erin en drukt die vervolgens goed aan. Je bakt de plak puree op laag vuur, totdat je een knapperige buitenkant hebt en smeuïge binnenkant. In de praktijk nog best een tricky klusje om hem enigszins ok op het bord te krijgen, maar dat doet natuurlijk niets af aan de smaak. Erg lekker.

Deel van de foodblogswap opdracht is ook dat je een eigen draai geeft aan het gekozen recept. Ik maakte dan ook een Franse variant. Hoe? Nou, heel simpel…door een beetje knoflook en peterselie toe te voegen aan de aardappelpuree.. en…ik heb de pannenkoek gebakken in ganzevet in plaats van boter. MjaMMMM…. Andrea, bedankt voor de inspiratie! Je hebt er een fan bij.

Franse aardappelpannenkoek
Voor 2 personen

Ingrediënten:

– 400 gram kruimige aardappelen
– 1 lente uitje
– 1/2 teentje knoflook
– 1 eetlepel fijngehakte verse platte peterselie
– 1/4 theelepel zout
– 1/4 theelepel grof zeezout
– 1/4 theelepel peper
– 2 eetlepels room
– 1 eetlepel ganze (of eende)vet

Bereiding:

– Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes en kook die vervolgens in 20 minuten gaar.
– Giet af en pureer met een stamper.
– Snijd het lenteuitje fijn en hak het stukje knoflook in hele fijne stukjes.
– Meng de lenteui, knoflook, peterselie, zout, grof zeezout en peper door de gepureerde aardappel en roer dan de room erdoor.
– Smelt de eetlepel ganzevet in een koekenpan (middenmaatje) en stort je aardappelpuree in de pan.
– Verdeel de puree gelijkmatig over de pan en druk hem overal aan met de bolle kant van een lepel.
– Laat de pannenkoek op laag vuur 15 minuten garen. Haal de pan even van het vuur -leg een deksel (of een bord) direct op de pannenkoek – dus binnen de buitenranden van de pan – en draai de pan voorzichtig om.
– Schuif de omgedraaide pannenkoek weer voorzichtig in de pan (ik schuif hem met een spatel van de deksel) …dit is even een lastig klusje. Mocht hij niet helemaal heel blijven – druk hem dan voorzichtig een beetje in model.
– Zet de pan weer op het vuur en bak nog 5 minuten. Snijd de pannenkoek in stukken en schuif die met een spatel op de borden. Bon appetit!

Benieuwd naar het originele recept van Andrea? Klik dan HIER

Wij aten deze Franse pannenkoek met in ‘moutarde de Brive’ gemarineerde kalfsvleesreepjes. A match made in heaven! Dat vleesrecept staat van de week op mijn blog.

 

2 Comments

  1. 4pure by Andrea

    maart 31, 2015 at 11:16 pm

    Lief… Inderdaad ook een. Favoriet gerecht van ons, maar je Franse variant klinkt heerlijk. Binnenkort zeker eens gaan uitproberen!

    Reply
  2. Claudia

    april 4, 2015 at 4:59 pm

    Sjee, Lies, ziet er ook weer heerlijk uit. Op deze manier zitten er straks niet genoeg dagen in de week om al die lekkere recepten in kwijt te kunnen. Tot gauw! Dikke kus, Clau

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress