Onze Franse Keuken

Tomatenrisotto – de luie variant

Tomatenrisotto1.jpg

Pasta, Vega | april 20, 2015 | By

Weer zo’n handige maaltijd voor het hele gezin. Deze komt uit het prachtige kookboek ‘Apples for Jam ‘ van Tessa Kiros. Lekker met wat kleine stukjes mozzarella er doorheen en uiteraard wat verse basilicum.

Dit is een luie variant. Dat betekent dat je niet 20 minuten staat te roeren, maar dat je het vocht slechts op twee momenten toevoegt, het op een laag vuurtje laat pruttelen en slechts af en toe een haal door de pan doet. Misschien niet zoals het hoort, maar ja ach, als het werkt….

Tessa maakt deze risotto met een zelfgemaakte kruidenbouillon. Tja, daar heb ik niet altijd tijd voor en dus grijp ik dan naar kant en klare bouillon. Werkt ook en scheelt heel wat tijd. Wij eten er wat gehaktballetjes en een lekkere groene salade bij, maar het volstaat ook prima als maaltijd op zich.

Recept: Tomatenrisotto
Voor 4 personen

Ingrediënten:

– 2 eetlepels olijfolie
– klontje boter (10 gram)
– 1/2 rode ui
– 2 tenen knoflook
– 200 gram risottorijst
– 250 ml tomatenblokjes uit blik
– 2 eetlepels in fijne stukjes gescheurde verse basilicum
– 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
– 100 gram (buffel)mozzarella
– 400 ml kruidenbouillon
– zout & peper

Voor het serveren:
– 2 eetlepels olijfolie
– versgeraspte Parmezaanse kaas
– chilivlokken

Bereiding:

– Snipper de ui en pel de tenen knoflook, maar laat ze heel.
– Verwarm de olijfolie met de boter in een pan met dikke bodem en fruit daarin in ui en knoflook, totdat de ui glazig begint te worden (minuut of 4).
– Voeg de rijst toe en bak de rijst 1 minuut mee.
– Giet dan de helft van de tomatenblokjes, 1 eetlepel fijngehakte basilicum en 200 ml kruidenbouillon erbij. Zet het vuur laag en laat 10 minuten pruttelen. Roer af en toe.
– Voeg dan de resterende helft van de tomatenblokjes en bouillon toe, roer goed en laat nog 10 minuten pruttelen. Af en toe roeren. Proef of je risotto gaar is. Indien dit nog niet het geval is, voeg dan indien nodig nog een beetje heet water toe en laat nog even (paar minuten) pruttelen.
– Haal de pan van het vuur. Verwijder de tenen knoflook.
– Roer de Parmezaanse kaas en de mozzarellablokjes erdoor en de resterende eetlepel fijngehakte basilicum. Serveer zodra de mozzarella begint te smelten.
– Verdeel de risotto over de borden. Besprenkel de borden voor de volwassenen met een klein beetje olijfolie, nog wat extra Parmezaanse kaas en desgewenst wat chilivlokken. Bon appetit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress