Onze Franse keuken

Wat is sumak en waar gebruik ik het voor?

Herschaalde2Bkopie2Bvan2B1-DSC_0069.jpg

Uncategorized | April 8, 2015 | By

Ik maak tegenwoordig regelmatig recepten van Ottolenghi en hij gebruikt heel vaak sumak in zijn gerechten. Maar wat is dat nu eigenlijk – sumak?

Sumak is een roodbruin poeder – van een vermalen bes (of beter gezegd) donkerrode vrucht, die in bossen aan een sumakstruik groeit.

Sumak heeft een scherpe zure smaak, vergelijkbaar met citroen, maar dan net iets bloemiger.
Je komt sumak vaak tegen in Oosterse gerechten. Lekker in salades, als smaakmaker voor rijst en als marinade voor gegrild vlees en groente. Fantastisch bij lamsvlees.

Hier in Frankrijk is sumak niet verkrijgbaar bij de supermarkten en ook in NL heb ik het nog nooit zien liggen bij de Appie of Jumbo. Ga naar de toko of naar een kruidenmannetje op de markt. Ik koop het in zakjes en sinds ik het ontdekt heb gebruik ik het echt heel vaak.

Overigens is sumak ook een bestanddeel van het kruidenmengsel ‘Za’atar‘, waar ik al eerder over vertelde.

Weet jij toevallig nog een leuk recept met sumak dat je aan kan raden (of uit wilt testen, maar waar je nog niet aan toegekomen bent) ? Laat het me weten en wie weet zie je jouw (aanbevolen) gerecht – al dan niet in een door mij aangepaste variant – binnenkort hier terug op mijn blog.

Comments

  1. Leave a Reply

    Judith Vargiu de Vries
    September 11, 2016

    Hallo Lisette,
    gisteren voor het eerst op je blog beland. Zocht een variant op de vinaigrette bij grote artisjokken en vond jou recept met de tomatenblokjes. Erg lekker en bedankt voor de tip. Maar nu over sumak.
    Met mijn dochter Anna Maria ben ik vorig jaar naar Madrid geweest en hebben we vaak in een Libanees restaurantje gegeten. Daar werd onze interesse voor die keuken gewekt. Misschien vind jij de recepten van Youmana Accad ook wel inspirerend. Zij heeft het boekje “Taste of Beirout” geschreven en heeft een aantal filmpjes staan op You Tube. Daar word ook sumak gebruikt.

    complimenten voor je mooie site en ik wellicht vind je mijn suggestie wel leuk,

    Judith Vargiu de Vries

    • Leave a Reply

      Lisette
      October 4, 2016

      Hi Judith, Bedankt voor de leuke tip!

  2. Leave a Reply

    Rene
    October 18, 2016

    Hoi Lisette,
    Sumak is overal verkrijgbaar bij de Turkse of Matokkaanse winkelier plus nog tig -voor ons- onbekende kruiden. Kebabbroodjeszaken doen het in de kool of uien, wat precies weet ik niet meer.

  3. Leave a Reply

    Banketbakker Henny
    November 23, 2016

    spruiten met granaatappel pistachenoten, kruiden en sumak
    Plaats van 300g geraspte spruiten in een portie kom en meng met 2 eetlepels vers geperst citroensap, 2 eetlepels Granaatappel Melasse, 6 eetlepels olijfolie en allerlei kruiden.
    Laat aan het mengsel gedurende 15 minuten rusten, smaken overbrengen,
    dan strooi over de zaden van 1 granaatappel, 100g gehakte pistachenoten, 1 eetlepel gehakte Dille, 1 eetlepel gehakte muntblaadjes en 1 theelepel sumak, dan dienen.

    • Leave a Reply

      Lisette
      November 25, 2016

      Klinkt goed! Ga ik zeker ook een keertje proberen.

  4. Leave a Reply

    maxim
    December 7, 2016

    rode ui fijn gesneden + peterselie + sumac = n turkse salade

  5. Leave a Reply

    Maja Metselaar
    March 24, 2017

    Ie Libelle nr. 13 van 2017. Allemaal soepen met sumak

  1. Ottolenghi saus met sumak - Onze Franse keuken - […] voor klassieke knoflooksaus. Door het gebruik van Griekse yoghurt is hij veel frisser en de sumak zorgt voor een pittig…

Leave a Comment