Onze Franse Keuken

Wat is sumak en waar gebruik ik het voor?

Herschaalde2Bkopie2Bvan2B1-DSC_0069.jpg

Uncategorized | april 8, 2015 | By

Ik maak tegenwoordig regelmatig recepten van Ottolenghi en hij gebruikt heel vaak sumak in zijn gerechten. Maar wat is dat nu eigenlijk – sumak?

Sumak is een roodbruin poeder – van een vermalen bes (of beter gezegd) donkerrode vrucht, die in bossen aan een sumakstruik groeit.

Sumak heeft een scherpe zure smaak, vergelijkbaar met citroen, maar dan net iets bloemiger.
Je komt sumak vaak tegen in Oosterse gerechten. Lekker in salades, als smaakmaker voor rijst en als marinade voor gegrild vlees en groente. Fantastisch bij lamsvlees.

Hier in Frankrijk is sumak niet verkrijgbaar bij de supermarkten en ook in NL heb ik het nog nooit zien liggen bij de Appie of Jumbo. Ga naar de toko of naar een kruidenmannetje op de markt. Ik koop het in zakjes en sinds ik het ontdekt heb gebruik ik het echt heel vaak.

Overigens is sumak ook een bestanddeel van het kruidenmengsel ‘Za’atar‘, waar ik al eerder over vertelde.

Weet jij toevallig nog een leuk recept met sumak dat je aan kan raden (of uit wilt testen, maar waar je nog niet aan toegekomen bent) ? Laat het me weten en wie weet zie je jouw (aanbevolen) gerecht – al dan niet in een door mij aangepaste variant – binnenkort hier terug op mijn blog.

7 Comments

  1. Judith Vargiu de Vries

    september 11, 2016 at 8:52 am

    Hallo Lisette,
    gisteren voor het eerst op je blog beland. Zocht een variant op de vinaigrette bij grote artisjokken en vond jou recept met de tomatenblokjes. Erg lekker en bedankt voor de tip. Maar nu over sumak.
    Met mijn dochter Anna Maria ben ik vorig jaar naar Madrid geweest en hebben we vaak in een Libanees restaurantje gegeten. Daar werd onze interesse voor die keuken gewekt. Misschien vind jij de recepten van Youmana Accad ook wel inspirerend. Zij heeft het boekje “Taste of Beirout” geschreven en heeft een aantal filmpjes staan op You Tube. Daar word ook sumak gebruikt.

    complimenten voor je mooie site en ik wellicht vind je mijn suggestie wel leuk,

    Judith Vargiu de Vries

    Reply
    • Lisette

      oktober 4, 2016 at 10:18 am

      Hi Judith, Bedankt voor de leuke tip!

      Reply
  2. Rene

    oktober 18, 2016 at 4:41 pm

    Hoi Lisette,
    Sumak is overal verkrijgbaar bij de Turkse of Matokkaanse winkelier plus nog tig -voor ons- onbekende kruiden. Kebabbroodjeszaken doen het in de kool of uien, wat precies weet ik niet meer.

    Reply
  3. Banketbakker Henny

    november 23, 2016 at 2:12 pm

    spruiten met granaatappel pistachenoten, kruiden en sumak
    Plaats van 300g geraspte spruiten in een portie kom en meng met 2 eetlepels vers geperst citroensap, 2 eetlepels Granaatappel Melasse, 6 eetlepels olijfolie en allerlei kruiden.
    Laat aan het mengsel gedurende 15 minuten rusten, smaken overbrengen,
    dan strooi over de zaden van 1 granaatappel, 100g gehakte pistachenoten, 1 eetlepel gehakte Dille, 1 eetlepel gehakte muntblaadjes en 1 theelepel sumak, dan dienen.

    Reply
    • Lisette

      november 25, 2016 at 9:50 am

      Klinkt goed! Ga ik zeker ook een keertje proberen.

      Reply
  4. maxim

    december 7, 2016 at 8:40 pm

    rode ui fijn gesneden + peterselie + sumac = n turkse salade

    Reply
  5. Maja Metselaar

    maart 24, 2017 at 1:09 pm

    Ie Libelle nr. 13 van 2017. Allemaal soepen met sumak

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress