Onze Franse Keuken

Pasta met geitenkaas, gestoofde witlof en gekarameliseerde walnoot

Pasta | november 29, 2015 | By

Deze maand mag ik voor de Foodblogswap iets kiezen van het Foodblog van Maaike. Op ‘The answer is food’ deelt zij heerlijke recepten met prachtige foto’s. Ik vind vooral haar receptenindex handig en overzichtelijk. Daar kan ik nog wel een puntje aan zuigen.

Mijn oog viel gelijk op haar pasta met gesmoorde witlof. Ik eet deze groente namelijk bijna nooit. Niet omdat ik er niet van hou – ik vind een bittertje altijd wel lekker. Zo ben ik bijvoorbeeld ook dol op grapefruit. Alleen doe ik Arjan er echt geen plezier mee en ook de meiden staan niet te juichen. Tja, dan maak ik het dus niet zo snel.

Het voordeel van deze pasta is dat hij ook heel makkelijk zonder het onderdeel witlof gegeten kan worden. Dus maakte ik hem voor mezelf ‘met’ en voor de rest ‘zonder’ klaar. Ik voegde voor de andere gezinsleden wat gebakken spekjes en gekarameliseerde walnoot toe. Voor mij natuurlijk een mooie aanvulling bij de gesmoorde witlof. Iedereen blij! Een aanrader als slechts enkele (of in mijn geval ‘één’) gezinslid dol is op witlof en je wel gezellig met zijn allen wilt eten.

Recept: Pasta met geitenkaas, gestoofde witlof en gekarameliseerde walnoot
Voor 2 personen (of 2 volw + 2 kleine kindjes)

Ingrediënten:

– 2 stronkjes witlof
– 2 eetlepels olijfolie
– 3 eetlepels honing
– 150 gram fusilli pasta (wokkels)
– 1/2 kippenbouillonblokje
– 100 gram spekblokjes
– 50 gram geitenkaas
– 125 gram yoghurt
– 1 eetlepel gedroogde tijm
– 50 gram gepelde walnoten

Bereiding:

– Breng voor de pasta een pan water aan de kook.
– Zet een stoofpan (met deksel) op middenhoog vuur en voeg de olijfolie toe.
– Snijd de stronkjes witlof in de lengte doormidden en leg ze met de platte kant naar beneden in de olijfolie. Doe de deksel op de pan en stoof de witlof 6 minuten.
– Draai de witlof stronkjes na 6 minuten om en besprenkel ze met 2 eetlepels honing. Doe dan de deksel weer op de pan en laat nog 6 minuten stoven.
– Doe dan ook gelijk de pasta in het kokende water, voeg het halve bouillonblokje toe en kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing (bij mij 7 min) al dente.
– Bak de spekblokjes in een koekenpan. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier.
– Zet dezelfde koekenpan terug op het vuur en doe de walnoten in de pan.
– Giet de resterende eetlepel honing erbij en bak de walnoten even een minuutje of 2 op laag vuur in het bakvocht van de spekjes en de honing.
–  Roer in een kommetje de geitenkaas, yoghurt en tijm door elkaar.
– Giet de pasta af en roer er de geitenkaasyoghurt doorheen.
– Voeg de spekblokjes en walnoten toe en hussel alles goed door elkaar.
– Verdeel de pasta over de borende en serveer met één (of twee) stronkjes witlof erop. Bon appetit!

Bron: Het originele recept van Maaike vind je HIER 

1 Comment

  1. Claudia

    november 29, 2015 at 12:34 pm

    Zo bitter is de witlof toch niet meer tegenwoordig? Of hebben ze in Frankrijk nog de authentieke versie? In ieder geval hebben we in huize Blogfee dezelfde twee kampen: ik hou van witlof (rauw als salade, maar vooral met ham en kaas uit de oven, waarmee je natuurlijk alles lekker maakt) en manlief haalt er zijn neus voor op. Enter: green smoothie! Iedere ochtend verdwijnt daar een hele stronk witlof in die het aflegt tegen de smaak van de klont gember en fikse lading cassisbessen. Net zoals de boerenkool, spinazie en witte kool, overigens. Allemaal groenten waar we een lichte aversie tegen hebben in de gekookte variant, maar die we met veel genoegen 's ochtends rauw via het rietje naar binnen slurpen. Misschien een ideetje voor je meiden? Of zelfs voor Arjan?
    Dikke kus,
    Clau

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress