Onze Franse Keuken

Kerst – Zalmfilet uit de oven met korst van zwarte olijf en pijnboompit

kerst, Vis | december 16, 2015 | By

Het hoofdgerecht van mijn kerstmenu ‘Vis’ is zalmfilet uit de oven. Altijd goed natuurlijk, maar om hem een beetje speciaal te maken geef ik hem een korstje van zwarte olijf en pijnboompitten. Zo tover je het in één keer om tot een feestgerecht. Het ziet er mooi uit, is eenvoudig te bereiden en géén zware sauzen, maar lekker puur. Serveer de zalmfilet met wat gebakken aardappeltjes en in melk gegaarde venkel. Genieten maar…

Recept: Zalmfilet uit de oven met zwarte olijf-pijnboompit korst
Voor 2 personen:

Ingrediënten:
– 2 zalmfilets (zo’n 150 gram per stuk)
– 10 zwarte olijven zonder pit
– 15 gram pijnboompitten
– 1 platte eetlepel sesamzaadjes
– 1 bruine boterham
– 20 gram koude gezouten roomboter, in kleine blokjes
– zout & peper

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Rooster de boterham en doe hem in grote stukken in je keukenmachine. Meng de boterham tot een grof broodkruim (neem alsjeblieft even de moeite om het zo te doen, want met gewoon (of zelfs) grof paneermeel krijg je echt niet het juiste resultaat).
– Hak de olijven grof.
– Doe de broodkruim, olijven, blokjes boter, pijnboompitten en sesamzaadjes in een kom. Bestrooit royaal met zout en peper en alles wrijf met je vingertoppen door elkaar, totdat je grove klontjes hebt (crumbledeeg).
– Leg de zalmfilets met de velkant naar beneden naast elkaar op een met bakpapier bedekte bakplaat.
– Bedek ze met een laagje van het olijf/pijnboompit/broodkruim mengsel en druk stevig aan. (tot hier kan je het gerecht voorbereiden – dek af met huishoudfolie en zet in de koelkast tot gebruik) let erop dat ze nog 20 minuten in de oven moeten).
– Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de zalmfilet in 15-20 minuten gaar (even afhankelijk van de dikte van je filets). Bon appetit!

Bron: Tja,…oei dat is vrees ik een lastige – Ik vond een foto dit recept in één van mijn knipselmappen. Hij komt volgens uit een oude Franse Régal en heb daar zelf het recept bij verzonnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress