Onze Franse Keuken

Snelle ‘uitgeklede’ Key Lime Pie

Desserts, Taart | februari 5, 2016 | By

Wat een top naam: Key Lime Pie. Dat spreekt toch gelijk tot de verbeelding? Net als ‘Red Velvet Cake’ of  ‘Blueberry muffins’. Mijn aandacht is dan in ieder geval gelijk getrokken. Uiteindelijk is het gewoon een romige limoentaart, maar toch.

De naam komt van de kleine limoenen, oftewel ‘Key Limes’ uit Florida. Die schijnen een hele specifieke smaak te hebben en het sap is lichtgeel in plaats van lichtgroen. Helaas zijn ze hier niet verkrijgbaar en dus gebruik ik gewone limoenen. De vulling maak je met gezoete gecondenseerde melk. Vroeger was er geen verse melk beschikbaar op de Florida Keys (tot de bouw van de overzeese snelweg) en moest men terugvallen op een lang houdbare versie. Vandaar. Het geeft de taart zijn specifieke zacht gladde structuur.

Officieël moet je deze taart trouwens in drie fasen bakken las ik op wikipedia. Eerst de korst, dan de vulling en dan de topping van stijfgeslagen eiwit. Dit is mijn luie – ‘alles-in-één’ variant zonder topping. Een uitgeklede versie van het origineel dus. Wees getroost; Hij smaakt er niet minder om….

Snelle Key Lime Pie

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd45 minuten
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 250 gram tarwebiscuits ik vind die van 'McVities' erg lekker
  • 60 gram ongezouten roomboter + beetje extra voor invetten taartvorm
  • 6 limoenen
  • 5 eieren
  • 400 ml gezoete gecondenseerde melk

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur en laat even afkoelen. Breek de koekjes in stukken en doe ze in je keukenmachine. Maal de stukken fijn. Giet dan de gesmolten boter erbij en meng nog even door elkaar. Dat gaat waarschijnlijk niet helemaal soepel (bij mij niet althans). Spatel het mengsel ook nog even met een lepel goed door elkaar.
  • Vet een springvorm in met een beetje boter en kieper het koekmengsel op de bodem. Verdeel het met een lepel gelijkmatig over de bodem en de zijkanten van de vorm. Gebruik de achterkant van de lepel het stevig aan te drukken. Zet de vorm even in de koelkast (kwartiertje), terwijl jij verder gaat met de rest van de taart.
  • Rasp de schil van 3 limoenen en pers ze allemaal uit. Je hebt dan ongeveer 150ml sap.
  • Splits de eieren. Je hebt voor deze taart 5 eidooiers nodig en 3 eiwitten. Klop de eidooiers tot ze mooi romig en lichtgeel zijn. Klop dan langzaam de gecondenseerde melk erdoor. Giet de limoensap en rasp erbij en klop alles nog even goed.
  • Klop de 3 eiwitten stijf en spatel dat voorzichtig door het limoenmengsel. Zorg dat het mooi luchtig blijft.
  • Haal de taartvorm uit de koelkast en giet het limoenmengsel erin. Bak de taart 25 minuten in het midden van de oven. Haal hem daarna uit de oven, laat hem goed afkoelen voordat je hem aansnijdt. (Ik zet hem zelf nog even twee uurtjes afgedekt in de koelkast). Bon appetit!

Opmerking

- Ik gebruik voor deze taart een kleine springvorm (22 cm).
Adapted from Bron: een oude Delicious (geen idee welk nummer)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress