Onze Franse Keuken

Kip met sinaasappel en venkel uit de oven

Kip, Vlees | maart 28, 2016 | By

 

Als je komend seizoen bij ons te gast bent op La Panacée, dan is de kans groot dat je dit gerecht langs ziet komen tijdens één van onze table d’hôte avonden. Een ware aanwinst! 

Ik vind dit echt een ideaal gerecht om te bereiden voor een grotere groep mensen. Heel makkelijk te maken en de meeste handelingen kan je ruim van tevoren uitvoeren. Dat is voor ons dus heel fijn voor de mise-en-place en timing voor het diner.

De kippendijen en stukken venkel laat je een nachtje marineren in een heerlijke sinaasappelmarinade. Eén uur voordat je hoofdgerecht op tafel moet staan, kieper je alles in een braadslee en schuif je het in de hete oven. Geen omkijken naar. Wij serveren er gebakken aardappeltjes en een frisse salade bij.

Dit fantastische recept is van Nigella Lawson. Het komt uit haar meest recente kookboek ‘Simpy Nigella’. Jullie hebben waarschijnlijk al gemerkt, dat ik inmiddels best wat gerechten uit dit boek heb getest. Hoogste tijd voor een kookboek review. Terwijl ik dit typ realiseer ik me, dat het alweer even geleden is, dat ik er één geschreven heb. Daar komt vanaf nu dus mooi verandering in. De afgelopen maanden heb ik namelijk een aantal hele gave (kook)boeken gelezen, waar ik jullie graag over wil vertellen.  

Kip met sinaasappel en venkel uit de oven

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 100 ml olijfolie
  • - 2 sinaasappels
  • - 2 theelepels zeezoutvlokken
  • - 4 theelepels venkelzaad
  • - 4 theelepels Dijonmosterd
  • - 12 kippendijen met vel en bot
  • - 2 venkelknollen

Bereiding

  • - Zet een grote kom klaar en hang daar een grote diepvrieszak in. Giet daar de olijfolie in. Rasp de sinaasappels en pers ze uit. Doe rasp en sap in de zak. Voeg venkelzaad, zeezoutvlokken en mosterd toe en hussel alles even door elkaar (gewoon met een lepel in de zak).
  • - Snijd het groen van de venkel en verwijder de steeltjes. Snijd de venkelknollen in vieren en dan elk kwart in drieën. Doe 4 kippendijen in de zak en leg daarop 1/3 van de venkelknolstukjes. Leg daar weer een laag van 4 kippendijen op en dan weer 1/3 van de venkel. Dan de laatste laag van 4 kippendijen en sluit af met de rest van de venkel. Sluit de diepvrieszak met een knoop en hussel/schud alles voorzichtig met je handen door elkaar, zodat de marinade mooi over alles verdeeld kan worden. Leg de diepvrieszak in een lasagneschaal en zet hem minstens een paar uur (ik ga voor een nachtje) in de koelkast.
  • - Haal een ruim uur, voordat je het gerecht op tafel wilt zetten, de schaal uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden, terwijl je alles op kamertemperatuur laat komen.
  • - Kieper de inhoud van de zak in een grote braadslee/ovenschaal. Zorg ervoor dat de venkel onderop ligt en leg daar de kippendijen -naast elkaar en met de velkant naar boven - bovenop.
  • - Schuif de braadslee/ovenschaal in de oven en bak de kip 1 uur. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from NIgella Lawson - Simply Nigella

5 Comments

  1. Marleen

    april 8, 2016 at 6:45 pm

    Waanzinnig gerecht……gasten waren vol lof! Blijvertje dus….thans

    Reply
    • Lisette

      april 15, 2016 at 8:07 pm

      Ja, fijn is hij hè?! Hier ook een favoriet.

      Reply
  2. Marleen

    april 8, 2016 at 6:51 pm

    Sorry……thanks

    Reply
  3. bart

    november 6, 2018 at 12:57 am

    Ga ik uitproberen! en wat eten we daarbij?

    Reply
    • Lisette

      november 6, 2018 at 7:24 am

      Hi Bart, ik serveer het vaak met een eenvoudige couscous met alleen wat rozijnen en stukjes gedroogde abrikoos erdoor. Dan een beetje van het bakvocht over de couscous sprenkelen. Smullen.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress