Onze Franse keuken

Fudge maken – Kookmeditatie

stap-voor-Stap | February 15, 2017 | By

We blijven even in de ‘roer’ categorie. Na het serieuze roerwerk voor de cougères van afgelopen zaterdag, nu een ontspannen roer-receptje: Fudge. Dit zacht romige snoepje is heel makkelijk zelf te maken. Een kwestie van een paar ingrediënten in een steelpannetje kieperen, op het vuur zetten en dan…..ja, daar is hij weer ‘roeren-roeren-roeren’. Gewoon constant achtjes, zesjes, of een ander vormpje met je lepel trekken in de pan. Het is wel zaak dat je constant blijft roeren. Anders koekt de boel aan en mislukt het. Dus gewoon verstand op nul en even een half uurtje focussen op dit klusje. Eigenlijk best ontspannen. Zie het gewoon als kookmeditatie. Ik werd er in ieder geval heel relaxed van…

Voor dit gerecht is helemaal geen kracht nodig. Ik raad je alleen wel aan om een lange houten lepel te gebruiken. Op die manier voorkom je, dat het loeihete goedje tijdens het roeren tegen je handen spat. 

Het resultaat? Prachtige vierkante fudge snoepjes. Wel erg zoet uiteraard, maar dat is altijd het geval bij fudge. Vind ik althans. Gewoon zelf niet al teveel van eten, maar lekker uitdelen. Leuk om een keer te maken. En super simpel. Ook eens proberen? Zo maak je het:

Fudge
Aantal personen: 6
Print
Voorbereidingstijd
Voorbereidingstijd
Ingrediënten
  1. - 150 ml volle melk
  2. - 150 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  3. - 300 gram suiker
  4. - 4 eetlepels dadelstroop
  5. - 1 blik gecondenseerde melk (met suiker)
Bereiding
  1. - Zet een vierkante bakvorm klaar, bekleed met bakpapier.
  2. - Doe alle ingrediënten in een steelpan en zet het pannetje op het fornuis. Draai het vuur hoog.
  3. - Roer nu 15 minuten (ja, echt - geen geintje) met een lange houten lepel constant in het pannetje. Op een gegeven moment gaat het goedje koken en ook dan moet je blijven doorroeren. Het bubbelt en pruttelt, maar dat is ook de bedoeling. De lange lepel is handig om te voorkomen dat het tegen je hand spat.
  4. - Zet na 15 minuten roeren het vuur uit en zet je pannetje - al roerend - op een onderzetter.
  5. - Roer dan nog 15 minuten verder (ja - echt!). Je zult zien dat het goedje tijdens het afkoelen steeds dikker wordt.
  6. - Giet in het bakblik en verdeel met de achterkant van je houten lepel gelijkmatig over de vorm.
  7. - Zet minimaal 3 uur in de koelkast. Stort de hardgeworden fudge op een werkblad en snijd in blokjes. Ik bewaar de blokjes tussen een laagje bakpapier, zodat ze niet aan elkaar gaan kleven. Enjoy!
Onze Franse keuken http://www.onzefransekeuken.nl/

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    February 15, 2017

    Uitdelen?? Echt niet! Ik dacht meer aan het volgende recept: men neme een pot thee en een grote schaal met fudge, combineer dit vervolgens luchtig met een boekje, een dekentje en een comfortabele bank en loop de volgende dag met een hele wijde boog om de weegschaal 😀
    Dikke kus,
    Clau

    • Leave a Reply

      Lisette
      February 15, 2017

      Ja blogfee, dat kan natuurlijk ook :-)….dikke zoen

  2. Leave a Reply

    Marleen
    February 15, 2017

    Hihi…heerlijk recept! Leuke toevoeging Claudia!

  3. Leave a Reply

    Grada
    February 17, 2017

    Zo het is klaar en staat in de koelkast dat wordt morgen smullen dank je

Leave a Comment