Onze Franse keuken

Gekonfijte citroen

Saus/Chutney/Pesto | February 18, 2017 | By

Gekonfijte citroen – wat moet je je daar nou weer bij voorstellen? Het draait bij konfijten om het langzaam garen en conserveren van etenswaren in eigen ‘sappen’. In dit geval laat je citroenpartjes in een mengsel van citroensap, zout en kruiden heel langzaam zacht worden. De gekonfijte citroen kan je vervolgens in fijne partjes snijden (of helemaal fijnhakken/ of alleen de schil nemen) en als smaakmaker gebruiken in gerechten.

In de Franse keuken voegt men vaak gekonfijte citroenschil toe aan stoofschotels. Bij voorkeur in tajines met lamsvlees. Ook zie je gekonfijte citroen vaak terug in de meditterane keuken en Ottolenghi achtige recepten. Het past heel goed bij vette vis, als zalm en tonijn. Oftewel, je kunt er best goed mee uit de voeten.

Het konfijten zelf is een fluitje van een cent. Dat kan je dus héél makkelijk zelf doen. Je moet alleen even geduld hebben, want het moet een paar weken staan. Drie om precies te zijn. Een leuk ‘do-it-yourself’ klusje. Uiteraard smaakt zelf gekonfijte citroen altijd veel lekkerder. Al is het alleen maar vanwege het idee, dat je het zelf gemaakt hebt 🙂 :-))…

Mijn pot staat klaar op de keukenplank. Ziet er trouwens nog leuk uit ook. Af en toe even schudden als ik er langs loop en over een paar weekjes kan ik er recepten mee testen. Als die in de smaak vallen, zal ik ze uiteraard met jullie delen. Ik ben benieuwd…..Fijn weekend allemaal.

Gekonfijte citroen
Aantal personen: 4
Print
Voorbereidingstijd
Voorbereidingstijd
Ingrediënten
  1. - 6 citroenen ( 3 voor konfijten & rest voor het sap)
  2. - 85 gram grof zout (of zoutvlokken)
  3. - 1 theelepel korianderzaadjes
  4. - 100 ml versgeperst citroensap
  5. - 100 ml (bron)water
Bereiding
  1. - Zet een schone (lees: gesteriliseerde) jampot klaar van zo'n 500 ml.
  2. - Was 3 citroenen met water en droog ze goed af. Snijd ze vervolgens in de lengte in vieren. Doe ze in een kommetje met de helft van het zout en hussel even door elkaar.
  3. - Doe de rest van het zout in de jampot. Dan bedekt het mooi de bodem met een laag. Vul de pot met de citroenpartjes en het zout uit de kom. Druk goed aan en voeg na iedere laag wat korianderzaadjes toe.
  4. - Pers de rest van de citroenen uit in een maatbeker. Je hebt ongeveer 100 ml nodig. Giet daar dan vervolgens 100 ml bronwater bij. Hussel even door elkaar.
  5. - Giet het in de pot bij de citroenen, totdat ze allemaal goed onder staan. Let op: je hebt niet al het sap nodig. Sluit de pot en zet minimaal 3 weken op de keukenplank. Schud de pot af en toe even goed.
  6. - Na openen de pot bewaren in de koelkast. Je kunt ze dan lang bewaren, zolang je de pot maar goed sluit na ieder gebruik en zorgt dat de citroenen goed onder sap blijven staan. (ik hou zelf max. paar maanden aan, maar zelfs dat haal ik eigenlijk nooit. Ze schijnen op deze manier trouwens langer dan 1 jaar houdbaar te zijn).
Bron: The French Market - Clothilde Dusolier
Bron: The French Market - Clothilde Dusolier
Onze Franse keuken http://www.onzefransekeuken.nl/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment