Onze Franse Keuken

Normandische appelbollen

Desserts, Franse klassieker, Taart | februari 22, 2017 | By

Dit is weer een heel fijn Frans recept. Ik vond het in het leuke boek ‘als kok in Frankrijk’ van Bart van Loo. Dat boek heb ik jaren geleden gelezen en onlangs besloot ik dat nog maar eens te herhalen. Een goede keuze, want zo kwam ik dit gerecht tegen. Ik kreeg gelijk zin om het te maken. Ik heb het wel een beetje aangepast, want het recept in het boek was vrij summier. Het is ook logisch, want het is per slot van rekening geen kookboek. Bart haalt in dit boek literaire hoogstandjes tevoorschijn met een culinaire inslag. Voor foodies, die ook van lezen houden, een absolute ‘must-read’. Een leuke manier om wat over de achtergronden van bepaalde gerechten aan de weet te komen. Een heel toegankelijk (oftewel – makkelijk leesbaar) boek.

 

 

 

Ok, terug naar de appelbollen. Om te beginnen een kleine waarschuwing, voordat je de keuken induikt. Deze appelbollen zijn flink. Héél flink. Ik zou dus, als je het als dessert serveert, of voor kleine appeltjes gaan (en dan de oventijd iets terugschroeven) of één bol voor 2 personen rekenen en dan aan tafel delen. Dit advies geldt uiteraard niet voor de blogfee en haar echtgenoot.

Je kunt de bollen ook prima op tafel zetten bij de koffie. Het hoort dan qua omvang wat mij betreft thuis in de categorie ‘moorkop’. Dat vind ik ook altijd van die ‘machtige’ – zij het verrukkelijke – units. 

Ik serveer er een Calvadosroom bij en besprenkel het geheel met een beetje appelrietsuiker. Als je het dan toch maakt – dan maar gelijk helemaal goed. SMULLEN MAAR…..

Mijn receptenkaartfunctie doet het momenteel niet – dus voor nu heb ik het recept gewoon even als tekst in de blogpost zelf neergezet – dit pas ik z.s.m. aan:

Recept: Normandische appelbollen
Aantal personen: 4

Ingrediënten:
– 4 appels (type Goudrenet)
– 200 gram bladerdeeg
– 60 gram poedersuiker
– 60 gram roomboter
– kaneel
– 1 eierdooier

Voor de Calvadosroom
– 4 eetlepels creme fraiche
– scheutje Calvados

Voor de appelrietsuiker:
– 3 stukjes gedroogde appel
– 25 gram rietsuiker

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Zet een bakplaat klaar, bekleed met bakpapier.
– Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Rol het bladerdeeg dun uit en snijd het in vier grote vierkanten. Zet op ieder vierkant een appel. Smeer op iedere appel een beetje boter (en ook een beetje in de klokhuisholte) en strooi er vervolgens royaal poedersuiker en kaneel over. Vouw de randen van het bladerdeeg naar boven en pak de appels zo helemaal in met bladerdeeg. Druk goed aan.
– Bestrijk de buitenkant van de appelbollen goed in met eidooier en zet ze met wat tussenruimte op de bakplaat.
– Schuif de bakplaat in de oven en bak de appelbollen 45 minuten. Hou wel je oven in de gaten. Mocht je het idee hebben dat de bollen wat te donker worden. Dek ze dan af met aluminiumfolie.
– Haal de bollen uit de oven en laat even afkoelen.
– Doe de stukjes gedroogde appel en de rietsuiker in je keukenmachine en meng tot een kruimelig geheel.
– Roer de Calvados door de room.
– Sprenkel een beetje appelrietsuiker op de appelbol en een beetje over de calvadosroom en serveer. Bon appetit!

 

1 Comment

  1. Claudia

    februari 22, 2017 at 11:03 pm

    Whahaha… blogfee en echtgenoot gaan er eens even lekker voor zitten. Ze zien er schitterend uit!
    Dikke kus,
    Clau

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress