Onze Franse Keuken

Waterkerssalade met gegrilde coquilles

Salades, Vis | maart 8, 2017 | By

Deze frisse salade is echt supergezond. Wat ik leuk vind is dat de asperges op twee manieren worden bereid. Een gedeelte eet je rauw. Je schaaft er namelijk met een dunschiller slierten van. De rest roerbak je samen met wat sugarsnaps beetgaar. De basis van deze salade is waterkers, wat op zich best een uitgesproken smaak heeft. De combinatie met de crunchy aspergeslierten en roergebakken asperges en sugarsnaps maakt hem wat subtieler. Daardoor komt de zachte smaak van de coquilles en het friszure van de simpele vinaigrette ook mooi tot zijn recht. Wat mij ontzettend verbaasde is dat deze salade ook echt vult. Serieus een volwaardige maaltijd.

Ik kwam het recept tegen toen ik onze tijdschriftenstapel aan het opschonen was. Wij hebben hier voor onze gasten namelijk altijd een stapel met Linda/Beau Monde/Privé/ Jan/ Flow/Happinezz etc liggen. Die lezen ze lekker bij het zwembad. Vaak laat men bij vertrek meegebrachte bladen achter voor de volgende gasten. Zo hebben wij altijd een leuk gevarieerd aanbod. Het nieuwe seizoen staat alweer voor de deur. Dus in het kader van de voorjaarsschoonmaak moet ik even de echt oude meuk er tussen uit halen en een mooie, compacte ‘begin’ stapel samenstellen. Tja, en als ik dan bezig ben, kan ik de verleiding niet weerstaan om even op mijn gemak te bladeren…..en zo kwam ik dus dit recept tegen.

Het stond in een oude Beau Monde en blijkt afkomstig uit een kookboek van Gwyneth Paltrow. Ik wist niet dat zij ook op dat gebied actief is. Blijkbaar heeft ze naast acteren, yoga en styling ook verstand van eten. Uit de begeleidende tekst blijkt dat in haar kookboek supersnelle recepten staan met weinig suiker, vet of gluten. Dit is normaal gesproken een type kookboek, waar ik met een grote boog omheen loop. Maar…toegegeven…Deze salade is top. Ik heb hem al meerdere malen gemaakt en ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb door dit recept dus haar kookboek (in het Frans) besteld. Geen idee of het wat is. Ik verwacht eerlijk gezegd, dat ik er een beetje jeuk van krijg. Bijvoorbeeld allemaal recepten met ingrediënten als chiazaad, quinoa en kokosolie, afgewisseld met gestylede foto’s in ‘ontspannen’ yogahouding of met een rieten picknickmand en strohoed door een veld met wilde bloemen huppelend. Zoiets. Ik zal jullie binnenkort laten weten, of mijn schaamteloze vooroordeel klopt, of dat ik gewoon een onverwacht kookboekpareltje in huis heb gehaald. Deze salade is in ieder geval absoluut een aanrader!

Waterkerssalade met gegrilde coquilles

Voorbereidingstijd15 minuten
Totale tijd15 minuten
Porties: 2
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 8 coquilles
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn
  • 1/2 sjalotje gesnipperd
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 6 groene asperges
  • 1 bosje waterkers
  • 1 handje sugarsnaps
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • grof zeezout & versgemalen peper

Bereiding

  • Dep de coquilles goed droog met keukenpapier en bestrooi ze royaal met zout en peper. Zet even apart.
  • Meng in een kommetje citroensap, azijn, 2 eetlepels olijfolie en gesnipperde sjalot goed door elkaar.
  • Breek de harde uiteinden van de asperges. Schaaf 3 asperges met een dunschiller in dunne slierten. Doe die samen met de waterkers in een slakom en giet de dressing erover. Hussel door elkaar.
  • Snijd de resterende 3 asperges in kleine stukjes ( 2 cm). Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en voeg de aspergestukjes en de sugarsnaps toe. Strooi er zout en peper over en roerbak het geheel in 2 minuten beetgaar. Kieper de inhoud van je pan in de slakom en hussel nogmaals.
  • Verwarm de resterende 2 eetlepels olijfolie in een pan en voeg de coquilles toe. Laat ze rustig aan één kant dichtschroeien, tot ze knapperig en bijna gaar zijn.(een minuut of 3). Keer ze om en zet het vuur laag. Voeg de boter toe. Het zal gaan sissen en bruin kleuren. Zet het vuur uit en laat de coquilles op deze manier even nagaren in de pan.
  • Verdeel de salade over twee borden. Schep op ieder bord vervolgens vier warme coquilles. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from Gwyneth Paltrow

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress