Onze Franse keuken

Franse kip uit de oven

Franse klassieker, Kip | April 5, 2017 | By

Afgelopen weekend hebben wij deze Franse kip uit de oven gegeten. Marie wilde graag kip eten en ik wilde vooral geen gedoe. Dus kieperde ik wat aardappelen, tomaat, rode ui en aubergine in een braadslee. Strooide daar een bak kruiden over legde er vervolgens de kip bovenop. Een soort geïmproviseerde ovenschotel. Typisch ‘boerenkeuken’ voedsel. Alles in één keer in de oven. Lekker met zijn viertjes aan tafel en genieten maar.

Ik knip de kip open en druk hem plat. Op die manier gaart het geheel veel sneller. Die handige tip heb ik van Nigella. Daardoor hoeft het geheel slechts 45 minuten in de oven en is alles goed gaar en heerlijk mals. Ik vind dit nou echt een fijne familiemaaltijd voor een ‘luie’ dag.

Franse kip uit de oven
Aantal personen: 4
Print
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale tijd
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale tijd
Ingrediënten
  1. - 1 kip
  2. - 4 aardappelen
  3. - 3 tomaten
  4. - 1 rode ui
  5. - 1 aubergine
  6. - 1 theelepel gedroogde salie
  7. - 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  8. - 1 theelepel gedroogde tijm
  9. - 1 theelepel gedroogde basilicum
  10. - 1 theelepel grof zeezout
  11. - 1 citroen
  12. - 2 takjes tijm
  13. - olijfolie
  14. - zout & versgemalen peper
  15. - 2 eetlepels honing
Bereiding
  1. - Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. - Schil de aardappelen. Snijd in grove blokken en kook even 5 minuten om het 'harde' eraf te halen. Giet ze af en kieper ze in een braadslee.
  3. - Snijd de tomaten in vieren en de rode ui in grove stukken.
  4. - Snijd de aubergine in de lengte in drie lagen en die vervolgens in grove blokken.
  5. - Doe de tomaat, rode ui en aubergine ook in de braadslee.
  6. - Meng de salie, rozemarijn,tijm basilicum en zeezout in een kommetje en strooi dit mengsel vervolgens over de groente in de braadslee.
  7. - Leg de kip met zijn ruggengraat naar boven op een werkplank. Knip de kip doormidden door haar met een wildschaar langs de ruggengraat open te knippen. Druk de kip goed plat en leg haar op de aardappelen. Klem de twee takjes tijm tussen de poten. Smeer de kip in met olijfolie en knijp de citroenhelften over de kip uit. Snijd de uitgeknepen helften vervolgens in stukken en doe die bij de groente in de braadslee. Bestrooi de kip royaal met zout en versgemalen peper en besprenkel met honing.
  8. - Schuif de braadslee in de oven en laat alles 45 minuten garen. Bon appetit!
Onze Franse keuken http://www.onzefransekeuken.nl/

Comments

  1. Leave a Reply

    Rita
    April 6, 2017

    Hahaha, heerlijk! Kieperen en strooien: helemaal mijn ding. Morgen ligt de kip op deze manier in de oven.

Leave a Comment