Onze Franse Keuken

Preiburger van Ottolenghi

Rundvlees, Vlees | april 12, 2017 | By

Dit recept is een tip van mijn schoonzus Boor. Ze kan ontzettend lekker koken en is net als ik fan van Ottolenghi. Ik wilde dan ook graag deze door haar aangeraden burgers zelf testen. Ze bestaan voor de helft uit prei en voor de helft uit rundergehakt. Je smoort ze in kippenbouillon en citroensap. Daardoor worden ze ontzettend smeuïg. Ze zijn sowieso zacht van smaak met een friszuur accentje.

Ik vind dit echt een typisch ‘Ottolenghi’ gerecht – qua kookstijl, structuur en smaakcombinatie. Helaas ook qua bewerkelijkheid. Je moet de preiringen eerst 20 minuten stomen (maar goed dat ik een paar weken geleden bij Ikea zo’n ‘stoom-opzet-pannetje’ in mijn wagentje heb gegooid). Daarna maak je de burgers en die moeten 30 minuten opstijven in de koelkast. Dan bakken en vervolgens nog 30 minuten laten smoren in kippenbouillon en citroensap. Best veel moeite voor een burgertje. Je serveert deze rakkers overigens met een klodder Griekse yoghurt. Dat heeft de burger ook echt nodig, want het neutraliseert het zuurtje dat erin zit. (overigens werkt joppie saus ook prima als tegenhanger – aldus de bijdrage van Arjan:-))…

Ik heb in mijn versie de hoeveelheden iets aangepast. Dit komt door het simpele feit, dat ik niet genoeg prei in huis had gehaald. De onderlinge verhoudingen kloppen overigens nog steeds prima. Zeker de moeite waard om een keer te maken. Echt weer eens wat anders. Ik ga in ieder geval snel nog een kooktip van Boor testen….Dit recept komt uit het fantastische kookboek ‘Jeruzalem’.

Preiburger van Ottolenghi

Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 4 grote preien 500 gram - na schoonmaken
  • 200 gram rundergehakt
  • 90 gram broodkruim
  • 2 eieren
  • 1 klontje roomboter
  • 200 à 300 ml kippenbouillon ik gebruikte 200ml
  • 75 ml citroensap van 2 grote citroenen
  • 1 bakje Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • grof zeezout & versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Snijd de preien in ringen en stoom ze 20 minuten in een stoommandje/pan. Giet ze af en knijp ze uit in een theedoek om het vocht eruit te laten lopen. Doe de prei in je keukenmachine en pureer ze grof (werk met de pulseerknop om te voorkomen dat het te fijn wordt (lees: je pulp krijgt).
  • Doe de prei in een grote kom. Voeg gehakt, broodkruim, eieren, 1 1/4 theelepel zout en 1 theelepel versgemalen peper toe. Meng alles goed met je handen en verdeel het in 8 porties. Maak daar mooie ronde platte burgers van. Leg de burgers op een bord (ik bedek dat bord eerst met een laagje bakpapier) en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm een klontje boter in een grote koekenpan (ik gebruik een ruime hapjespan) met deksel en bak de burgers aan beide kanten bruin. Ik doe dat overigens in twee porties - dus 4 per keer.
  • Veeg de pan schoon met keukenpapier en leg alle burgers in de pan. (bij mij passen ze precies allemaal naast elkaar, maar als ze elkaar overlappen is dat ook niet erg). Giet er zoveel bouillon bij dat de burgers bijna onderstaan (dus niet volledig). Voeg dan het citroensap toe en nog 1/2 theelepel zout. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 30 minuten smoren.
  • Neem na 30 minuten de deksel van de pan. Als het goed is, is de vloeistof zo goed als volledig verdwenen (dat was bij mij het geval). Zo niet, laat dan nog even met de deksel van de pan verder pruttelen, totdat als het vocht verdwenen is. Laat de burgers afkoelen.
  • Serveer de burgers warm of op kamertemperatuur met een flinke klodder Griekse yoghurt erover en wat fijngehakte peterselie. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from Jeruzalem - Ottolenghi

2 Comments

  1. Lioe

    april 17, 2017 at 4:56 pm

    Bij ingredienten staat 200 – 300 ml . . maar niet wat. Wat moet het zijn?

    Reply
    • Lisette

      april 17, 2017 at 6:59 pm

      Hi Lioe, bedankt voor je bericht. Ik zie het nu zelf ook pas..oeps…Daar hoort ‘kippenbouillon’ achter te staan. Ik heb het inmiddels ook aangepast in het recept zelf. Groetjes uit Frankrijk

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress