Onze Franse keuken

Portugese roomtaartjes – pastéis de nata

Desserts, Taart | September 10, 2017 | By

Afgelopen week heb ik deze Portugese roomtaartjes, oftewel ‘pastéis de nata’, maar liefst drie keer gebakken. ‘Waarom?’, hoor ik je denken. Inderdaad, op zijn zachtst gezegd niet heel logisch… Dus zal ik het eens even uitleggen. 

Wij hadden hier op La Panacée een bedrijf over de vloer voor een teambuilding sessie. Het zusterbedrijf was tegelijkertijd ook op team-weekend, maar dan in Portugal. Eén van de medewerkers belde mij met het verzoek om hun collegae, die bij ons verbleven, te verrassen. Een glaasje champagne en misschien een klein hapje erbij om het geheel een leuk Portugees tintje te geven. In overleg kwamen we uit op deze ‘pastéis de nata’ – een typisch Portugese lekkernij.

Nou ben ik zelf slechts één keer in Portugal geweest en dat is alweer jaren geleden. Dus ik moest even graven in mijn geheugen om de specifieke smaak van die dingen op te roepen. Dat lukte, tot mijn eigen verbazing, vrij aardig. Een knapperig deegbakje gevuld met romige custard met een vleugje kaneel en citroen – maar toen kwam stap twee – hoe maak je ze? 

Na wat speurwerk heb ik een heerlijke versie gevonden. Nou serveer ik nooit een gerecht aan gasten, zonder het eerst getest te hebben. Ik wil namelijk niet het risico lopen, dat ik iets oneetbaars voorzet. Dat staat toch een beetje lullig.  🙂 Dus was een eerste bakronde nodig om het recept uit te proberen…. Testsessie geslaagd…

Vervolgens een tweede baksessie voor de daadwerkelijke traktatie aan het team. Door de drukte toen helemaal geen tijd gehad om foto’s te maken voor mijn blog. Daarom vandaag voor de derde keer aan de slag voor de blogfoto’s. Deze laatste batch serveer ik hier vanavond bij de koffie. Kunnen onze huidige gasten (psst,… de ‘blogfee’ is in the house’) ook even meegenieten.

Even voor de duidelijkheid. Ik ben geen kenner van de Portugese keuken. Deze taartjes kunnen dan ook waarschijnlijk niet tippen aan de originele versie, maar ach….ze zijn héél erg lekker en daar gaat het om, toch?! Wil je mijn versie ook eens proberen? Zo maak je ze:

Portugese Roomtaartjes - pastéis de nata
Yields 12
Print
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale tijd
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale tijd
Ingrediënten
  1. - 300 ml water
  2. - 180 gram suiker
  3. - 250 ml slagroom
  4. - 6 eidooiers
  5. - 50 ml melk
  6. - 1 stuk citroenschil van halve citroen
  7. - 1 eetlepel maizena
  8. - 1 theelepel vanille extract
  9. - 1 kaneelstokje
  10. - 1 theelepel kaneelpoeder
  11. - 1 pak diepvries bladerdeeg
  12. - klontje boter
  13. - een muffintray voor 12 muffins/cupcakes
Bereiding
  1. - Begin met het maken van de siroop. Giet het water in een middelgrote steelpan en voeg de suiker toe. Roer goed en zet het vuur aan. Breng het geheel aan de kook, draai dan het vuur naar middelhoog en laat het een klein kwartiertje inkoken tot een siroop. Je ziet dat het klaar is als je heel veel kleine belletjes ziet. Let op: het is niet de bedoeling dat de siroop verkleurt. Het blijft dus doorzichtig en dun. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.
  2. - Giet de slagroom in een middelgrote steelpan en doe het kaneelstokje en de citroenschil erbij. Voeg vanillextract toe en roer alles goed door elkaar. Doe de deksel op de pan en breng het geheel op middelhoog vuur tegen de kook aan.
  3. - Haal de deksel van de pan van het roommengsel. Giet de suikersiroop er langzaam bij, terwijl jij goed roert. Doe opnieuw de deksel op de pan en laat het geheel rustig weer aan de kook komen (laat het vuur gewoon op middelhoog staan).
  4. - Kluts in de tussentijd in een kommetje met een garde de eidooiers, melk, maizena en kaneelpoeder goed door elkaar. Zorg dat de maizena helemaal oplost in het mengsel. (echt supergoed husselen dus).
  5. - Til de deksel van de pan. Je hebt nu als het goed is een borrelende massa. Nu komt het 'tricky' gedeelte. Giet héél langzaam, terwijl je zelf constant in de pan roert, het eimengsel erbij. Roeren, roeren, roeren, zodat het eimengsel mooi wordt opgenomen. Blijf vervolgens nog doorroeren (lees: een minuut of 2 a 3), totdat je custard een beetje dikker wordt. Let op: hij moet echt goed vloeibaar blijven - een soort dunne vla. Zet het vuur uit. Haal de pan eraf en verwijder kaneelstokje en citroenschil. Laat het geheel een beetje afkoelen, terwijl je met de bladerdeegbakjes aan de slag gaat.
  6. - Verwarm de oven voor op 220 graden.
  7. - Smeer de 12 gaten van je muffintray in met een laagje boter. Echt goed doen, want anders krijg je straks je taartjes er niet uit (ik spreek uit ervaring :-)).
  8. - Rol je plakjes bladerdeeg op en snij ze in anderhalve centimer dikke rondjes. Rol die plat met je deegroller, zodat je mooie superdunne rondjes krijgt en bekleed daar de binnenkant van de muffintray mee. Niet nodig om het helemaal tot bovenaan te doen - gewoon een leuk bakje is ok. (zie foto).
  9. - Giet de enigszins afgekoelde custard tot het randje van je bladerdeegbakjes en zet het bakblik in de oven.
  10. - Bak de taartjes in 18 min gaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Haal ze voorzichtig uit het blik (let op - het gaat makkelijker als je eerst met een mes even langs de randjes gaat) en genieten maar.
Onze Franse keuken http://www.onzefransekeuken.nl/

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    September 10, 2017

    Potverdorie, Lies, die zien er lekker uit! We zijn op het goede moment komen logeren – daar gaat de Blogfee vanavond eens even lekker voor zitten… 😀
    Dikke kus,
    Clau

    • Leave a Reply

      Lisette
      September 10, 2017

      Breaky Breaky – huisje 1 – Ze staan klaar hoor Blogfee – tot zo 🙂

      • Leave a Reply

        Claudia
        September 10, 2017

        Echt SUPERLEKKER, Lies! 🙂

        • Leave a Reply

          Lisette
          September 10, 2017

          Thanks Clau – slaap lekker straks!

  2. Leave a Reply

    Nicolet
    September 11, 2017

    Hoi! Ik ben een paar keer in Portugal geweest en eet er dan iedere dag eentje, ze gaan nooit vervelen. Die van jou zien er prachtig uit en ik geloof je meteen als je zegt dat ze ook heel lekker zijn! Gr Nicolet

  3. Leave a Reply

    Ludo
    September 13, 2017

    Hey Lisette, als je een lekker recept kent van een typische Franse uiensoep wil je dat dan eens posten op je blog? Alvast bedankt en een fijn kookseizoen gewenst!

    • Leave a Reply

      Claudia
      September 19, 2017

      Oh Ludo, was je afgelopen week op La Panacée geweest, dan had je een Franse uiensoep gekregen waar je je vingers bij af zou likken. We hebben geprobeerd om het recept los te peuteren van de Soupe Chef, maar helaas – het recept is geheim. Het komt waarschijnlijk wel in het kookboek van La Panacée, dus nu maar hopen dat dat gauw op de markt komt (no pressure, Lies :-D)
      Groetjes,
      Claudia

      • Leave a Reply

        Lisette
        September 19, 2017

        Klopt! Duurt nog even, maar het boek komt er…..met daarin het recept van onze Franse uiensoep.

Leave a Comment