Onze Franse Keuken

Gepofte zoete aardappel met champignons

Lunch, Vega | oktober 12, 2017 | By

Na een serie taarten, nu weer eens iets heel anders op mijn blog. Ik zag namelijk een prachtige foto van dit gerecht met gepofte zoete aardappel in een Frans kooktijdschrift, en kreeg er gelijk trek in.

Dus, ingrediënten in huis gehaald en uitgeprobeerd voor de lunch. Zoals altijd volgde ik het recept niet naar de letter. Ik wil er toch altijd mijn eigen draai aan geven. Vooral de toevoeging van rode paprika bleek een goed idee. Ik heb echt zitten smullen. Ook Arjan, over het algemeen niet zo te porren voor gerechten waar geen stukje vlees in terug te vinden is, was enthousiast en zei gelijk ‘lekker, die kan op je blog’.  

Zo gezegd, zo gedaan. Alhoewel, ‘zo gedaan’? Tussen het maken en het daadwerkelijk schrijven van deze blogpost, zit al snel een week of twee. Momenteel ben ik namelijk erg druk met een ander ‘projectje’. Nieuwsgierig? Nou, op vrijdag 17 november vertel ik je er alles over. Nog even geduld…. 

Afijn, terug naar dit recept: De zoete aardappel gaat in de lengte doormidden en je ‘poft’ hem een half uurtje in de oven. In de tussentijd bak je de champignons samen met wat rode paprika en rode ui. Een beetje knoflook en wat fijngehakte peterselie erdoorheen roeren. Natuurlijk ook even op smaak brengen met zout en peper. Dan nog het sausje – gewoon wat Griekse yoghurt mengen met stukjes feta en honing. Smullen! Echt een lekkere combinatie.

Zoals gezegd at ik het als lunch, maar dit gerecht kan je ook prima als avondmaaltijd op tafel zetten.

 

 

 

Gepofte zoete aardappel met champignons

Bereidingstijd30 minuten
Porties: 1
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • 100 gram champignons
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • grof zeezout & versgemalen peper
  • 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
  • olijfolie

Voor het sausje

  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 25 gram Feta
  • 1 theelepel honing
  • zout & peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zet een bakplaat klaar en vet die in met een beetje olijfolie.
  • Snij de zoete aardappel in de lengte doormidden en leg ze met de schil naar beneden op de ingevette bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met een beetje grof zeezout.
  • Schuif de bakplaat in de oven en 'pof' de zoete aardappel 30 minuten.
  • Snij in de tussentijd de champignons in plakjes, de rode paprika in kleine blokjes en de rode ui in grove blokjes.
  • Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de ui, paprika en champignons op middenhoog vuur gaar. Knijp de knoflook uit boven de pan en roer door de gebakken champignons. Breng op smaak met zout en peper en met 1 eetlepel fijngehakte peterselie.
  • Meng de yoghurt met de feta en de honing (ik doe dat in een keuken-hakmachine) en voeg de honing toe. Breng op smaak met zout en peper. Je ziet als het goed is nog kleine brokjes feta - het is dus geen gladde saus.
  • Haal de aardappel uit de oven. Leg de aardappelhelften op een bord. Verdeel de saus erover en schep daarna het champignonmengsel erop. Bon appetit!

7 Comments

  1. Janny

    oktober 15, 2017 at 3:22 pm

    Wij hebben dit gistern gegeten, heerlijk die combinatie van zoet en zout, voor herhalng vatbaar

    Reply
    • Lisette

      oktober 17, 2017 at 12:46 pm

      Fijn Janny – ja, hier is het ook een blijvertje.

      Reply
  2. Carolien

    oktober 23, 2017 at 6:31 pm

    Heel leuk, lekker recept en niet moeilijk. En zoete aardappelen zijn heerlijke groenten.

    Reply
    • Lisette

      oktober 26, 2017 at 6:49 am

      Dank je Carolien – inderdaad een héél simpel te maken gerechtje.

      Reply
  3. Inge

    oktober 29, 2017 at 7:17 am

    Super, dit eten we vaker. Bedankt,

    Reply
  4. Els

    november 11, 2017 at 8:17 pm

    Dit is een heerlijk, makkelijk recept. Ik heb het al drie keer gemaakt. Dankjewel!

    Reply
    • Lisette

      november 13, 2017 at 10:14 am

      Leuk Els, ik eet het zelf ook best vaak :-)…

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress