Onze Franse Keuken

Limoncello tiramisu met witte chocolade

limoncello tiramisu

Desserts, kerst | december 14, 2017 | By

Op zoek naar een lekker dessert voor je kerstdiner? Zoek niet verder….dit is het! Ik ben serieus trots op dit recept – hét kerstdessert 2017 van Onze Franse Keuken. 

Ik wil al héél lang een eigen versie van Limoncello tiramisu maken. Het klinkt alleen al verrukkelijk. Ik wist alleen nog niet hoe ik hem nou precies zou samenstellen. Ooit heb ik in een restaurant eens tiramisu gegeten met witte chocolade. Wat als ik daar nou eens een combinatie mee verzon? Ook wilde ik niet alleen lange vingers gebruiken, maar ook wat amarettikoekjes. Zo gezegd zo gedaan. Een middagje testen in de keuken en voilà…een super dessert, al zeg ik het zelf.

Het ziet er mooi uit en is lekker zuur-fris, terwijl de witte chocolade tegelijkertijd voor een zachte romige structuur zorgt. Natuurlijk krijg je ook nog de stoere ‘kabeng’ van de Limoncello. Smullen! Ik hoef jullie niet te vertellen, dat dit een vrij machtig toetje is. Dus ik zou het in kleine porties serveren – in bijvoorbeeld zo’n leuk glaasje.

Zo maak je ze:

Limoncello tiramisu met witte chocolade

Voorbereidingstijd20 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 40 ml Limoncello
  • 2 citroenen
  • 6 lange vingers
  • 10 amaretti koekjes van die kleine ronde
  • 3 eieren gesplitst
  • 3 eetlepels suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 150 gram witte chocolade

Bereiding

  • Pers 1 citroen uit. Je hebt daarvan 40 ml sap nodig. Doe 40 ml citroensap in een platte lage schaal (lasagneschaal) en voeg de Limoncello toe. Zet even apart.
  • Verkruimel de amarettikoekjes en de lange vingers. Zet even apart.
  • Klop de suiker en de eigelen goed door elkaar in een keukenmachine of met een handmixer. Voeg de rasp en sap van de 2e citroen toe en meng nogmaals goed.
  • Smelt de witte chocolade au bain marie (dus in een kom boven een pan met zacht pruttelend water).
  • Doe de mascarpone bij het eimengsel en klop goed door - je ziet waarschijnlijk hier en daar een soort klontjes - is niet erg. Zet de keukenmachine (of je handmixer) uit en voeg dan de gesmolten chocolade toe. Spatel het rustig door het mengsel. Als het goed krijg je nu wel een mooi (zo goed als) glad geheel.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel die voorzichtig door het mengsel. Zorg dat het zo luchtig mogelijk blijft.

Maak nu de tiramisu toetjes

  • Zet je glaasjes of schaaltje klaar.
  • Doe de verkruimelde lange vingers en koekjes in de schaal met Limoncello/citroensap en meng even goed. Als het goed is heb je nu enigszins vochtige kruimels, maar zeker geen drab.
  • Doe een beetje van het kruim in ieder glaasje/schaaltje - let op, want in ieder glaasje/bakje moet ook nog een 2e laagje kruim.
  • Schep dan op het kruim een laagje van het chocolademengsel. Dan nog een laagje limoncello kruim en afdekken met een laatste laag chocolademengsel.
  • Dek de glaasjes/schaaltjes af met huishoudfolie en zet ze tot het moment dat je ze wilt gaan serveren in de koelkast. Max. 1 dag van tevoren maken. Enjoy!

Opmerking

Uiteraard is deze tiramisu ook in één grotere schaal te maken.

 

13 Comments

  1. Marijke

    december 14, 2017 at 3:37 pm

    Lijkt mij heerlijk, en de klontjes kan je voorkomen door de mascarpone voor gebruik op kamer temperatuur te laten komen.

    Reply
    • Lisette

      december 14, 2017 at 5:05 pm

      Goede tip – thanks Marijke.

      Reply
  2. Claudia

    december 14, 2017 at 7:20 pm

    Potverdorie Lies, dit gaat hem worden – wat een TOP recept! Limoncello en amarettikoekjes… waar kan ik tekenen? Ik hoop dat ik me kan beheersen bij het maken… 😉
    Dikke kus,
    Clau

    Reply
    • Lisette

      december 15, 2017 at 7:17 am

      Ha lieve Blogfee – ja, dit is ook echt een receptje voor jullie! Dikke zoen

      Reply
  3. ans sanders

    februari 6, 2018 at 11:51 am

    het was verrukkelijk, ik had veel te veel gemaakt, de rest ingevroren, zonder de koekjes

    Reply
    • Lisette

      februari 7, 2018 at 10:34 am

      oh goed idee Ans, groetjes uit Frankrijk

      Reply
  4. Mieke

    november 23, 2018 at 9:39 pm

    Verrukkelijk! Bij gebrek aan amaretti gebruikte ik enkel boudoirs. En ik strooide er nog wat gehakte pistaches erbovenop. Njammie!

    Reply
  5. Larissa

    december 12, 2018 at 4:06 pm

    Hai Lisette,
    Heb je, voor de niet alcohol-drinker en de bob, een vervanger voor de limoncello? Ikzelf kan zo gauw niks bedenken.
    Hoe lang van te voren is dit toetje op te maken?
    Groetjes, Larissa

    Reply
  6. Wytske

    december 23, 2018 at 10:53 pm

    Hoe groot zijn je amaretti koekjes? Kun je misschien aangeven hoeveel gram ik nodig heb? Ik heb de mini amareti koekjes gekocht namelijk. Ik ben erg nieuwsgierig naar het resultaat!

    Reply
    • Lisette

      december 24, 2018 at 7:16 am

      Hi Wytske, de amaretti koekjes, die ik in dit recept gebruik zijn ongeveer zo groot als een rijksdaalder / pingpongballetje. Veel succes en fijne kerst. Groetjes, Lisette

      Reply
  7. Anton

    augustus 1, 2020 at 10:43 pm

    Vandaag gemaakt. Heerlijk! De limoncello kun je er ook naast serveren zodat je ook degene die geen alcohol willen een plezier doet.

    Reply
  8. Agnes

    december 16, 2020 at 10:04 am

    Als je Onze Franse Keuken heet ben ik van mening dat je Franse produkten moet gebruiken en geen
    Italiaanse zoals Limoncello en Mascarpone.

    Reply
    • Sandra

      mei 13, 2021 at 6:19 pm

      What’s in a name?

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress