Onze Franse keuken

Chocolade truffel taart

Samen Koken op Afstand, Taart | February 7, 2018 | By

Chocolade truffel taart. Tja, wat kan ik daar nog aan toevoegen? MJAMMMMMMMM…

Deze taart is het tweede ‘Samen koken op afstand‘ projectje van deze winter. Inge en ik hebben het recept allebei al enige tijd geleden getest, maar onze reviews lieten nog even op zich wachten. Druk met andere zaken. Vandaag maken we jullie deelgenoot van onze bevindingen. Wat vonden we van deze chocolade truffel taart uit Nigella’s kookboek ‘Feest’ ? Nou dit:

Review Inge:

Een taart van Nigella. Dat kan natuurlijk alleen maar goed uitpakken. De kersttijd is de ideale tijd om zo’n taart te maken en te testen (voor iedereen die nu denkt moet ik een jaar wachten tot ik aan de slag mag??? Nee hoor, het weekend is ook een prima moment). Geen ingewikkeld recept, wel wat bewerkelijk, maar goed voor een goddelijke taart moet je nou eenmaal iets over hebben.

Ik had de taart een dag eerder gemaakt (dat kan ook volgens Nigella)- dus voor het kerstdiner ideaal qua voorbereidingen. Het testpanel bestond dit keer uit 3 (pre)pubers, de schoonouders, manlief en uiteraard ikzelf. Aangezien wij over het algemeen nogal royaal koken (lees bij etentjes zijn er vaak 2 voorgerechten, een dessert én taart) had dit keer de taart concurrentie van home-made chocolade mousse.

De pubers bekeken de taart, haalden nog net niet de neuzen op en kozen unaniem voor chocolademousse. Damn! Schoonvader houdt niet van zoet, maar na 1 hapje zei hij: ‘nou doe maar een stukje’. Een goed teken dus. Schoonmoeder vond de taart lekker, man ook, maar wel zwaar. Vond eerst de vorm wat klein voor 12 stukjes, maar dat kan prima. Het is namelijk echt een zware hap. Wat wel knap was: de meringue was nagenoeg verdwenen en dus amper terug te proeven. Een kleine deceptie kun je wel zeggen. Dus ik gok, of niet lang genoeg gebakken, of niet voldoende afgekoeld voordat de mousse erop gestort werd. Lang verhaal kort, prima taart met of zonder merinque.

Mijn review:

Een chocoladetaart is altijd goed. Maakt mij niet uit in wat voor variant – I’m in. Dus deze versie met meringue bodem, waar je een truffel room op stort? Kom maar door.

Bij het lezen van het recept valt gelijk mij op, dat de meringue bodem wel een erg bescheiden rol heeft. Je gebruikt namelijk slechts 1 eiwit. Dat kan dus nooit veel meringue-schuim opleveren. De taart is verder best makkelijk om te maken. Ik heb dat, net als Inge, één dag van tevoren gedaan. De smaak is zoals verwacht. Rijk, vol en héél intens. Ook mega-machtig. Alsof je een paar chocolade truffels in één keer in je mond propt. Nou heb ik daar persoonlijk geen enkel probleem mee, maar ik kan me voorstellen dat andere (lees: normale) mensen hem een beetje tè ‘chocolade’ vinden. Hoe raar dat misschien ook klinkt.

Is dit een taart om vaker te maken? Zeker, alleen zou ik een volgende keer de verhouding tussen de bodem en de vulling absoluut aanpassen. De meringue bodem een grotere rol toedelen. Dat verdient hij en dat maakt het geheel ook gelijk een stuk minder zwaar. In zijn huidige vorm zou ik deze taart uitsluitend in hele kleine puntjes serveren. Binnenkort ga ik de variant met aangepaste verhoudingen maar eens testen,…wat een rotklus….ik kijk er nu al naar uit….

Inmiddels is ons volgende ‘Samen koken op afstand’ test recept alweer uitgezocht. Daar gaan Inge en ik weer lekker mee aan de slag. Ieder in onze eigen keuken uiteraard. Een klein tipje van de sluier – het gerecht staat in het prachtige kookboek ‘Mijn keuken’ van Mimi Thorisson. Wordt vervolgd.

 

Chocolade truffel taart
Aantal personen: 12
Print
Voorbereidingstijd
Voorbereidingstijd
Ingrediënten
  1. Voor de bodem
  2. - 1 eiwit
  3. - 50 gram suiker
  4. - 2 theelepels cacaopoeder
  5. - 1/2 theelepel rode wijnazijn
Voor de vulling
  1. - 400 gram pure chocolade, in kleine stukjes
  2. - 60 ml rum
  3. - 60 ml golden syrup (staat vaak bij de Engelse producten in de supermarkt)
  4. - 500 ml slagroom
  5. - cacaopoeder
Bereiding
  1. - Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier.
  2. - Klop het eiwit in ongeveer 4 minuten stevig en giet dan de suiker erbij (terwijl de mixer draait). Laat daarna de mixer nog 6 minuten op de hoogste stand doorkloppen, tot je een mooie glanzende massa hebt. Voeg cacao en wijnazijn toe en mix nog 1 minuut. Strijk het schuim zo gelijkmatig mogelijk over de bodem van je taartvorm en zet hem 20 minuten in de oven. Laat afkoelen, terwijl je verder gaat met de vulling.
  3. - Zet een pannetje met een laagje water erin op het vuur (zorg voor een passende kom). Draai zodra het water kookt het vuur laag en zet de kom erop.
  4. - Laat de stukjes chocolade, rum en golden syrup in die kom - dus 'au bain marie'- smelten. Haal dan de kom van de pan en zet hem op het aanrecht. Laat de kom vijf minuten afkoelen, terwijl je de slagroom klopt.
  5. - Klop de slagroom tot hij enigszins lobbig is. Let op: luchtig kloppen dus tot een soort dikke vla, maar zeker niet te stijf. Roer de slagroom voorzichtig door het enigszins afgekoelde chocolademengsel.
  6. - Giet de truffelroom op de meringuebodem en dek de vorm af met huishoudfolie. Zet hem tot de volgende dag in de koelkast.
  7. - Haal de taart kort voor het serveren uit de koelkast. Verwijder de vorm en bestuif de boven en zijkant met cacaopoeder. Serveer in kleine puntjes. Enjoy!
Bron: Nigella Lawson
Bron: Nigella Lawson
Onze Franse keuken http://www.onzefransekeuken.nl/

Comments

  1. Leave a Reply

    Urgje moskokkel
    February 7, 2018

    Probeer eens gesnolten chocolade over de merinque te smeren, vóórdat je de mousse er opstort. Wordt ie niet zo vochtig en verdwijnt dan minder snel!

    • Leave a Reply

      Lisette
      February 7, 2018

      Oh – wat een goede tip – ga ik zeker proberen! Bedankt.

Leave a Comment