Onze Franse keuken

Plaattaart met pompoen en rode biet

Plaattaart, Quiches | February 5, 2018 | By

Plaattaart. Ik ben sinds kort helemaal fan van die dingen. Wat het is? Nou gewoon een grote rechthoekige plak bladerdeeg op een bakplaat, waar je wat ingrediënten op legt. Dan zo’n 20 minuten in de oven en that’s it. Een ideale maaltijd voor een doordeweekse dag met wat salade erbij. Blijft er iets over? Mooi, dan is je lunch voor de volgende dag ook gelijk geregeld. Ik snij ze ook wel eens in kleine stukken – als borrelhap.

Ik kwam op het idee om een plaattaart te maken, door een foto op de website van Jamie’s magazine. Een prachtig versie met pompoen, geitenkaas en salie. Toen dacht ik ‘waarom heb ik eigenlijk nog nooit zo’n ding gemaakt? Ziet er toch vrij simpel uit’. Dus maar eens even uitgeprobeerd en jawel, ik was gelijk verslaafd.

Het meest ideale is, je kunt eindeloos variëren. Ik hou mijn plaattaarten zo puur mogelijk. Vooral veel groente en kruiden. Ze zijn daardoor niet zo zwaar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een traditionele quiche. Daarin gebruik ik voor de vulling altijd wel iets van ei of room.

Mijn plaattaart fase is pas net begonnen. Ik heb inmiddels een aantal hartige varianten getest, maar wil me nu ook gaan storten op zoete versies. Hopelijk ontdek ik zo weer wat leuke nieuwe desserts voor onze table d’hôte avonden.

De komende tijd zullen jullie dus wat plaattaart recepten langs zien komen hier op mijn blog. Vandaag de eerste met pompoen, rode biet, gekarameliseerde rode ui, geitenkaas, Provençaalse kruiden, stukjes walnoot en honing. Voortgeborduurd op de plaattaart van Jamie, waar ik het hierboven over had. 

Karameliseer om te beginnen wat rode ui. Dat gaat als eerste op de deegplak. Daar leg je vervolgens dakpansgewijs plakjes pompoen en rode biet op. Om het een Frans tintje te geven bestrooi je het royaal met Provençaalse kruiden. Nog wat olijfolie, grof zeezout en versgemalen peper erover en hup 10 minuutjes in de voorverwarmde oven. Dan geitenkaas erop en nog 10 minuutjes terug in de oven. Tot slot wat grof gehakte stukjes walnoot over het geheel en besprenkelen met honing naar smaak. 

Ziet er prachtig uit, toch? Hij is zowel warm als koud te eten – Bon appetit! 

 

Plaattaart met pompoen en rode biet
Aantal personen: 4
Print
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale tijd
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale tijd
Ingrediënten
  1. - 1 rechthoekige plak bladerdeeg
  2. - 2 rode uien, in dunne ringen gesneden
  3. - klontje boter
  4. - 1 theelepel suiker
  5. - 1 eetlepel balsamico azijn
  6. - 200 gram flespompoen in dunne plakjes
  7. - 4 gekookte bietjes, in dunne plakjes
  8. - 50 gram zachte geitenkaas
  9. - 1 volle eetlepel Provençaalse kruiden
  10. - grof zeezout en versgemalen peper
  11. - olijfolie
  12. - 1 eigeel (voor het insmeren van de deegkorst)
  13. - honing
  14. - handje grofgehakte walnoot
Bereiding
  1. - Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. - Zet een bakplaat klaar en leg daarop de plak bladerdeeg (laat het meegerolde bakpapier er gewoon onder zitten). Vouw de randen naar binnen - ik hou 1 cm aan - zodat je een dikkere buitenrand hebt. Prik met een vork gaatjes in de bodem op verschillende plekken.
  3. - Smelt een klontje boter in een koekenpan en doe de uiringen in de pan. Voeg suiker toe en laat de ringen in zo'n 8 minuten zachtjes glazig worden op middelhoog vuur. Giet de balsamicoazijn erbij en gaar nog 2 minuten.
  4. - Verdeel de gekarameliseerde ui over het deeg.
  5. - Leg de plakjes pompoen en biet dakpansgewijs op de ui. Bestrooi met de Provençaalse kruiden.
  6. - Voeg royaal zout en peper toe en besprenkel alles met wat olijfolie.
  7. - Smeer de dikkere zijranden van het deeg in met eigeel. Schuif de plaattaart in het midden van de oven en bak 10 minuten.
  8. - Haal uit de oven en verdeel de geitenkaas erover. Dek de randen af met aluminiumfolie om te voorkomen, dat ze verbranden. Dan nog 10 minuten terug tot alles goed gaar is. Verdeel de walnoot over de taart en besprenkel naar smaak met honing. Bon appetit!
Bron: Jamie's magazine
Bron: Jamie's magazine
Onze Franse keuken http://www.onzefransekeuken.nl/

Comments

    • Leave a Reply

      Lisette
      February 7, 2018

      Nou, komt dat even mooi uit 🙂 Thanks

Leave a Comment