Onze Franse Keuken

Zelf maken: Chocolade truffels

Truffels.jpg

Een recept voor Chocolade truffels – een mooie start van een nieuw blogseizoen. Afgelopen week  stuitte ik, bij het opnieuw inrichten van de keuken, toevallig op het kookboek ‘Chocola‘, van Christine McFadden. Dat boek staat al jaren in de kast en ik was hem eerlijk gezegd een beetje vergeten. Ik bladerde het snel door en zag een aantal heerlijke recepten voor bonbons. Dat heb ik nou altijd al eens een keer willen doen – zelf bonbons maken – dus de hoogste tijd om de daad bij het woord te voegen.

Deze chocoladetruffels zijn heel simpel te maken. Het viel mij in ieder geval ontzettend mee. Ik heb vier verschillende varianten gemaakt. Mijn favoriet? De chocoladetruffel met cacaolaagje. Wil je ze ook eens maken? Dit is het recept:

Recept: Chocoladetruffels
genoeg voor 30 middelgrote stuks

Ingrediënten:

– 250 ml slagroom
– 275 gram chocolade (min 50% cacao) in stukjes
– 40 gram ongezouten boter, in stukjes
– 3 eetlepels cognac, whisky of favoriete likeur (ik heb Grand Marnier gebruikt)
– voor de afwerking – cacaopoeder, pistachenootjes en/of 100 gram (witte) chocolade

Bereiding:

– Breng de room aan de kook boven halfhoog vuur. Doe van het vuur af de chocolade erbij en roer totdat alles is gemolten. Doe ditzelfde met de boter. Voeg dan de drank toe. Zeef het mengsel boven een kom en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Zet het mengsel afgedekt met huishoudfolie minstens 4 uur, liever nog een hele nacht (dat heb ik gedaan), koud weg.
– Bedek een bakblik met bakpapier. Schep met een kleine bolletjestang of koffielepel 30 balletjes van de truffelmassa en leg ze op het bakblik. Doop de lepel af en toe in koud water om vastplakken te voorkomen.
– Afwerking:

  1. Chocoladetruffels met cacaolaagje: Zeef voor de afwerking de cacaopoeder boven een bord en rol de balletjes erdoor. Doe ook wat cacao op je handen tegen het plakken.
  2. Chocoladetruffels met pistachenootjes: Hak de pistachenootjes fijn in de keukenmachine. Doe het nootjesmengsel in een diep bord en rol de balletjes erdoor heen.
  3. Chocoladetruffels met chocoladelaagje: Zet de balletjes eerst een uurtje in de vriezer. Smelt daarna de chocolade (wit/melk of puur) au bain-marie en doop de ijskoude balletjes daar met een vork in. Laat ze uitlekken op het bakblik met bakpapier. Eigenlijk moet je de chocolade temperen, maar dat is voor mij nog even een brug te ver en zo gaat het ook goed. Ik heb zowel truffels met een laagje witte chocolade, als met een laagje pure chocolade gemaakt.

Koel de chocoladetruffels na de afwerking op het bakblik in de koelkast tot ze hard zijn. In de koelkast blijven ze 10 dagen goed, in de diepvries maximaal 2 maanden.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Dit recept komt uit ‘Chocola‘ van Christine McFadden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress