Onze Franse Keuken

Fantastische Aubergine uit de oven van Ottolenghi

Aubergineottolenghi.jpg

Bijgerecht, Groentes, Vega | oktober 29, 2013 | By

Wow – wat een smaaksensatie. Werkelijk, je weet niet wat je proeft. Dit gerecht staat bij mij persoonlijk in ieder geval bij deze met stip op één voor wat betreft auberginebereidingen. Een waanzinnig recept van Ottolenghi uit zijn heerlijke boek Jerusalem.

De aubergine smeer je in met een geurig Noord-Afrikaans kruidenmengsel, chermoula genaamd, en dan gaar je ze vervolgens in de oven. Daarna dek je de aubergines af met een laagje heerlijke bulgur (ik gebruikte couscous) met o.a. rozijnen en groene olijven. Nog wat lekkere romige Griekse yoghurt erover en het eetfeest kan beginnen.

Laat je niet weerhouden door de hoeveelheid aan ingrediënten – het is werkelijk zo de moeite waard om die bij elkaar te zoeken. Ik kon hier helaas niet alles krijgen en heb daarom een beetje moeten improviseren. Dit is mijn versie en die was ook heel lekker. Al ga ik zeker ook nog ééns het originele recept echt helemaal stap voor stap bereiden. Ik begrijp nu volledig waarom zoveel mensen fan zijn van Ottolenghi – ik ben er één van!

Recept: Aubergine met chermoulapuree uit de oven van Ottolenghi

Ingrediënten:
Voor 4 personen

– 2 middelgrote aubergines
– 2 tenen knoflook, geperst
– 2 theelepels gemalen komijn
– 2 theelepels gemalen koriander
– 1/2 theelepel cayennepeper
– 1 theelepel paprikapoeder
– 2 eetlepels fijngehakte schil van ingemaakte citroenen
– 150 ml olijfolie
– 150 gram couscous
– 300 ml kruidenbouillon
– 50 gram rozijnen
– 1 eetlepel gedroogde korianderblaadjes
– 10 gram fijngehakte verse munt
– 50 gram ontpitte groene olijven in stukjes
– 20 gram geroosterde pijnboompitten
– 2 eetlepels citroensap
– 150 ml Griekse yoghurt
– zeezout

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Meng voor de chermoula de knoflook, komijn, koriander, cayennepeper, paprikapoeder, ingemaakte citroenschil, 100 ml olijfolie en 1/2 theelepel zout door elkaar.
– Snijd de aubergines over de lengte doormidden. Kerf in het vruchtvlees van iedere helft een diep kruispatroon, maar zorg ervoor dat de schil heel blijft. Leg de auberginehelften met de ingekerfde kant naar boven in een braadslee. Verdeel de chermoula over de helften ( dat zijn 2 volle eetlepels per auberginehelft) en smeer hem goed uit.

– Schuif de braadslee in de oven en gaar de aubergines 50 minuten.
–  Doe intussen de couscous in een kom en giet daar hete kruidenbouillon over. Laat intrekken.
– Week de rozijnen 10 minuten in een beetje warm water, giet daarna af en laat uitlekken.
– Giet 30 ml van de overgebleven olijfolie bij de couscous en roer goed door.  Voeg vervolgens de munt en korianderblaadjes toe samen met de rozijnen, olijven, pijnboompitten, citroensap en een beetje zout. Hussel alles goed door elkaar en breng indien nodig op smaak met wat extra zout en/of olijfolie.

 

– Haal de aubergines uit de oven en laat even afkoelen.

– Serveer de aubergines warm of op kamertemperatuur. Verdeel de auberginehelften over vier borden. Schep wat couscous op iedere auberginehelft. Bedek de couscous met een beetje griekse yoghurt en besprenkel met een beetje olijfolie en wat zeezout. Enjoy!!!!!

6 Comments

  1. Caroline Brouwer

    oktober 29, 2013 at 12:20 pm

    Leuk dat je ook zo enthousiast bent. Ik ben zoals je weet ook groot fan! Als je eens wat hem probeert, weet je wel waarom! Het ziet er heerlijk uit!
    groeten, Caroline

    Reply
    • Ans sanders

      juli 9, 2018 at 3:49 pm

      De kruiden die jij gebruikt voor de aubergines ,zijn dat vervangers voor de chermoula?

      Reply
      • Lisette

        juli 9, 2018 at 9:16 pm

        Hi Ans, de kruiden die ik gebruik in het recept vormen samen de chermoula – dat is het kruidenmengsel. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

        Reply
  2. Anoniem

    december 16, 2013 at 9:34 pm

    Weer zo'n lekker recept van Ottolenghi. Heerlijk! Heb je zijn knoflooktaart al eens gemaakt, die staat in zijn boek Plenty. Een aanrader. Groetjes Natasja Wouters

    Reply
  3. Anoniem

    mei 10, 2015 at 11:11 am

    Ik zocht iets lekkers voor aubergine, dat is prima gelukt met dit heerlijke recept! Dit ga ik zeker nog eens maken. Groeten, Bart

    Reply
  4. Nadia

    maart 20, 2016 at 5:33 pm

    Dit is een van mn favoriete recepten! Ik heb hem al een aantal keer gemaakt, dankjewel 🙂

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress