Onze Franse Keuken

Kerstdessert: Robuuste Peren tarte tatin met kaneel

Desserts, kerst | december 8, 2015 | By

Het dessert van mijn ‘modern Franse’ menu is een tarte tatin. Niet met appel, maar voor de variatie eens met peer. Om hem een kersttintje mee te geven voeg ik wat kaneel toe. Het deeg is vrij stug en compact, maar dat vind ik echt bij deze taart horen. Hij krijgt zo iets stoers en een echte ‘homemade’ feel, als je begrijpt wat ik bedoel. Een fijne afsluiter van een lekker dinertje. Ik zou er zeker een (peren) likeur – zoals bijvoorbeeld ‘Poire William’ – bij serveren. Het is per slot van rekening niet elke dag kerst.

Recept: Peren tarte tatin met kaneel
Voor 8 personen:

Ingrediënten:

Voor het deeg:
– 250 gram bloem (+ wat exta voor uitrollen)
– 130 gram ongezouten boter (kamertemperatuur), in blokjes
– 4 eetlepels fijne rietsuiker
– 1/2 theelepel zout
– 5 eetlepels koude melk

Voor de vulling:
– 5 peren (type ‘Comice’)
– 80 gram fijne rietsuiker
– 60 gram ongezouten roomboter
– 1 theelepel kaneelpoeder

Bereiding:
Maak eerst het deeg:
– Meng de bloem met 2 eetlepels van de rietsuiker, zout en boterblokjes in een keukenmachine.
– Voeg de melk lepel voor lepel toe, totdat je een grof korreldeeg krijgt. Je ziet het vanzelf gebeuren.
– Stop de machine en kneed het deeg tot een bal. Pak het in huishoudfolie en leg minstens een uur in de koelkast.
De vulling:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Zet een pan klaar (22cm) die ook in de oven kan, of gebruik een koekenpan en zet vast een ronde platte ovenschaal van 22cm klaar. Ik gebruik zelf een tarte tatin pan van Creuset, maar snap dat die niet in Nederlandse huishoudens in het keukenkastje staat.
– Schil de peren, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder het klokhuis. Zorg dat alle helften ongeveer even bol zijn. Zo niet, snijd dan een klein stukje van de platte kant om ze van gelijke grootte te maken.
– Zet je pan op middenhoog vuur en smelt de boter in de pan.
– Leg de peren erin met de platte kant naar beneden.
– Hussel in een kommetje de rietsuiker en kaneel door elkaar en strooi het over de peren.
– Draai het vuur laag en laat de peren tien minuten in de suiker garen. Draai ze halverwege voorzichtig om, zodat ze met de bolle kant naar beneden liggen. (punten naar binnen wijzend).
– Haal je deegrol uit de koelkast en leg hem op een met bloem bestoven werkoppervlak.
– Rol hem uit tot een ronde plak – dit gaat best lastig – gewoon geduldig blijven rollen, komt goed.

– Bestuif je ronde plak met de resterende 2 eetlepels rietsuiker.
– Rol je deegplak voorzichtig om je deegroller en rol hem uit boven de pan.
– Leg de plak voorzichtig met de suiker naar de onderkant op de pan en vouw de overlappende randen naar binnen. Pak je peren als het ware in met een dekentje. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
– Schuif de pan in het midden van de oven en bak de taart 30 minuten.
– Mocht je nou geen ovenvaste pan hebben gebruikt – Doe dan als volgt. Schep de peren heel voorzichtig over in de klaarstaande ovenschaal (vet die even in). Leg ze met de bolle kant naar beneden en zorg dat de punten naar binnen wijzen. Giet de karamel uit de pan over de peren en dek vervolgens je ovenschaal af met de deeglaag, zoals hierboven beschreven.
–  Haal de taart na 30 minuten uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.
– Leg een groot bord/platte schaal over de bovenkant van de pan en klem hem goed vast, terwijl je hem voorzichtig omkeert. Plakken de peren nog vast aan je bodem – haal ze dan voorzichtig los. Ik zou deze taart in zijn geheel op tafel zetten en hem daar in punten snijden. Enjoy!

Bron: Dit recept is een bewerking van de ‘tarte renversée aux poires’ uit de Saveurs Fêtes 2015

2 Comments

  1. Kom Achterom

    december 10, 2015 at 3:07 pm

    ooh de peren tarte tatin die ga ik maken hoor!! waaah heerlijk!!
    fijne week
    Yolanda

    Reply
  2. Eva Vervloet-de Bruijn

    september 2, 2020 at 6:51 pm

    Zalig recept!! Wat langer in de oven, en deeg was ruim, maar smaak fantastisch!!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress