Onze Franse Keuken

Geroosterde bloemkool salade met appel

geroosterde bloemkool

Bijgerecht, Groentes, kerst, Salades | december 23, 2018 | By

Geroosterde bloemkool salade met appel, bacon, rode ui en een karwijzaad vinaigrette. Het geheel is eigenlijk een soort ideale combinatie tussen ‘groente’ en ‘salade’. Je gebruikt maar een heel klein beetje vinaigrette. Daardoor doe het geheel heel fris en licht aan. Een fijn bijgerecht voor je kerstdiner.

Ik vond dit recept in een kookboek van Rachel Khoo en was gelijk verkocht. De eenvoud van het gerecht en de combinatie van smaken. Dat moet wel lekker zijn. Dus getest en zelfs Arjan is fan. Dat is best opvallend, want hij heeft werkelijk een hekel aan bloemkool.

De bloemkool krijgt een hele prettige zachte bite door het roosteren in de oven. Het anijs achtige smaakje van karwijzaad past er echt perfect bij. Wat te denken van de bacon en de frisse stukjes appel. Kortom, top. 

Geroosterde bloemkool salade met appel

In de oven geroosterde bloemkool met bacon, appel, rode ui en een karwijzaad vinaigrette
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd35 minuten
Gang: Side Dish
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 300 gram bloemkool in roosjes verdeeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • grof zeezout
  • 2,5 eetlepel appelazijn
  • 1/2 theelepel lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel Dijon mosterd
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 6 plakjes bacon in kleine stukjes gesneden
  • 1 rode ui in dunne halve ringen gesneden
  • 1 appel (ik gebruik rode Gala – voor de kleur) ongeschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels bieslook in kleine ringetjes geknipt

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bloemkoolroosjes in een kom. Giet de olijfolie erbij en voeg een snuf grof zeezout toe. Hussel alles door elkaar met je handen en verdeel de roosjes vervolgens over een bakplaat. Schuif in de oven en rooster de bloemkool 20 minuten.
  • Maak in de tussentijd de vinaigrette: klop de appelazijn met de mosterd en suiker door elkaar in een schaaltje. Rooster de karwijzaadjes in een droge koekenpan een paar minuten, totdat je aroma’s goed vrijkomen. Je ruikt dat vrij duidelijk. Doe de zaadjes bij de vinaigrette en zet apart.
  • Bak de bacon samen met de uiringen op middelhoog vuur, totdat de bacon lekker knapperig is en de ui mooi zacht. (een minuut of 5 dus). Doe alles in een slakom.
  • Haal de bloemkool uit de oven en doe dit bij de bacon en ui in de slakom. Voeg de stukjes appel toe en giet de vinaigrette erbij. Hussel alles goed door elkaar. Verdeel alles over een grote platte schaal en bestrooi met de bieslook. Enjoy!

1 Comment

  1. Tessa

    januari 20, 2019 at 11:18 pm

    Vandaag dit recept gemaakt met veel succes, heerlijk en een originele manier om bloemkool klaar te maken.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress