Onze Franse Keuken

Snelle appeltaart met havermout van Nigella

snelle appeltaart

Desserts, Taart | oktober 16, 2019 | By

Dit snelle appeltaart met havermout recept is van Nigella Lawson. Het is lang geleden, dat ik een nieuw gerecht van haar maakte. Ik blijf eerlijk gezegd een beetje hangen bij mijn vertrouwde favorieten. In de loop der jaren is een aantal van haar recepten zo’n vaste prik geworden, dat ik die zo ongeveer aan mezelf toeschrijf. Zo ben ik dol op haar kippendijen met sinaasappel en venkel uit de oven en verschijnt ook haar honingparfait regelmatig op tafel tijdens zomerse table d’hôte avonden.

De tante van Arjan bracht afgelopen week een kist appels mee. Daar wilde ik eens even iets leuks mee maken. Ik was toevallig door ‘bij mij aan tafel’ van Nigella aan het bladeren en kwam daar een appelflap taart recept tegen. Appelflaptaart? Nieuwsgierig las ik het recept.

Wat een leuk idee. Je karameliseert blokjes appel en schept die in een taartvorm. Vervolgens verwarm je boter en volle melk in een pan en daar roer je havermeel (ik mijn versie: in de keukenmachine fijngemalen havermout) doorheen. Dat wordt dan een hele compacte substantie. Een beetje vergelijkbaar met het maken van een roux of soezendeeg – dat het loslaat van de kanten van je pan tijdens het roeren. Dit ‘haverdeeg’ schep je over de appels. Een beetje aandrukken en bestrooien met rietsuiker. Een half uurtje in de voorverwarmde oven en een half uurtje laten afkoelen en klaar ben je. Supersimpel en bijzonder smakelijk. Echt een goeie.

Het is dus een taart zonder bodem, maar het is ook niet echt een crumble. De bovenkant is daarvoor echt veel te compact. Het is geen tarte tatin, want je keert hem na het bakken niet om. Je schept de inhoud gewoon uit de taartvorm. Dit gerecht hangt qua structuur dus eigenlijk een beetje tussen een taart en een crumble in. Maakt verder voor de smaak overigens niets uit. Dus ‘who cares’ ?

Nigella gebruikt in haar taart wel erg veel gemberpoeder. In mijn versie heb ik een deel daarvan vervangen door kaneel. Ik serveer deze taart met een bolletje ijs. Smullen.

Die havermout top is heel snel en simpel te maken en je kunt qua basis eindeloos variëren met andere fruit combinaties. Ik denk zelf bijvoorbeeld gelijk aan stoofperen versie. Wie weet zien jullie die nog langskomen in de kerstperiode….

Nigella stelt eigenlijk nooit teleur. Ook dit is weer een gaaf recept. Ik heb me gelijk voorgenomen om ook haar andere boeken maar weer eens door te nemen. Eens kijken wat ik nog meer voor leuks tegenkom.

Snelle appeltaart met havermout topping van Nigella

Snelle appeltaart met gekarameliseerde stukjes appel met een compacte topping van havermout
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: appeltaart
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram geschilde appelblokjes (3cm) (dus ongeveer 800 gram ongeschild)
  • 15 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 200 gram havermout vlokken
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 0,5 theelepel baking soda
  • 250 ml volle melk
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 1,5 eetlepel rietsuiker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Zet een taartvorm klaar (ik gebruik een vorm van 23 cm)
  • Smelt 15 gram boter in een grote koekenpan (waar de appelblokjes in één enkele laag in passen). Voeg de golden syrup toe en voeg de appelblokjes toe. Bak de appelblokjes ongeveer 5 minuten op hoog vuur, totdat ze aan de randjes een beetje uit elkaar vallen.
  • Schep de appelblokjes in je taartvorm en spatel zoveel mogelijk van de siroop uit de pan over de appels in de vorm.
  • Meng de havermoutvlokken in je keukenmachine tot een fijn meel. Ik doe dit in meerdere porties. Doe het fijngemalen meel in een kom en voeg basterdsuiker, gemberpoeder, kaneelpoeder en baking soda toe en meng even door elkaar.
  • Verwarm in de pan van de appels nu de melk en blokjes boter, totdat de boter gesmolten is en de melk tegen de kook aan is. Haal de pan van het vuur en roer met een houten pollepel je havermeel erdoor. Je merkt dat je heel snel een soort compact 'soezendeeg' structuur krijgt.
  • Schep dit deeg op de appels en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk. Bestrooi met een beetje rietsuiker.
  • Schuif de taart in de oven en bak hem 30 minuten. Haal hem daarna uit de oven en laat minimaal 30 minuten afkoelen. De taart is volgens Nigella het lekkerst op kamertemperatuur is. Je kunt hem altijd nog een beetje opwarmen voor het serveren, maar hij mag zeker niet te warm zijn. Ik serveer hem met een bolletje ijs, maar slagroom of custard is ook een prima optie. Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress