Onze Franse Keuken

Homemade gebraden kip

homemade gebraden kip

Franse klassieker, Kip | maart 6, 2020 | By

Homemade gebraden kip. Dit is echt een eenvoudig recept om een hele kip te braden in de oven. Je bereidt namelijk alles in één keer. De groente en aardappel gaar je samen met de kip in de braadslee. Het is echt een kwestie van even de boel voorbereiden en dan de oven in. Hou ongeveer 30 minuten per 500 gram kip aan qua bereidingstijd. Verder geen omkijken naar. Het kruidige braadvocht geeft alles een heerlijke smaak. Ik zou zeggen. Gewoon een keertje zelf proberen.

Ik moet eerlijk bekennen, dat ik voorheen een hele kip braden best een dingetje vond. Inmiddels heb ik het onder de knie. Het is namelijk gewoon een kwestie van doen.

Hik je nou vooral aan tegen de lange braadtijd (voor een gemiddelde kip heb je toch zo’n 1,5 uur nodig), probeer dan eerst eens dit platgelegde kip uit de oven recept. Dat is een prima opstapje naar een hele kip uit de oven. Zo ben ik in ieder geval begonnen. Die platleg truc heb ik geleerd van Nigella. De methode benut ik heden ten dage trouwens ook nog regelmatig. Echt een prima alternatief. Toch vind ik het iets hebben. Zo’n homemade gebraden kip.

Een hele kip op tafel is voor mij nou echt het toonbeeld van de Franse boerenkeuken.

Alleen dat aansnijden aan tafel. Daar ben ik minder happig op. Vaak doe ik dit dus ook gewoon in de keuken. Zeker als ik het gerecht alleen klaarmaak voor ons gezin. De meiden zijn namelijk niet zo van het kluiven. Dus dan pluk ik de gebraden kip en serveer het gebraden kippenvlees in hapklare stukken samen met de geroosterde groente op één grote schaal. Ook prima.

Ik braad mijn kippen tegenwoordig in deze mooie ovenschaal van Emile Henry. Die is er speciaal voor gemaakt en je kan de kip perfect afdekken met de mooie bolle deksel.

homemade gebraden kip recept

De kans is bijzonder groot, dat jij niet zo’n ding in huis hebt. Ik weet niet eens of ze überhaupt wel verkrijgbaar zijn in Nederland. Het belangrijkste is dat je de kip in een passende ovenschaal of braadslee legt. Dek de schaal gewoon goed af met aluminiumfolie. De laatste tien minuten van de braadtijd verwijder je de folie om ervoor te zorgen, dat je kip een mooi goudkleurig knapperig vel krijgt.

Homemade gebraden kip

Zelf een hele kip braden in de oven is niet moeilijk. Gewoon een kwestie van een keer doen.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: homemade gebraden kip
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 kip (tussen de 1,5 en 2 kg)
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook schil verwijderd
  • 1 volle theelepel gedroogde tijm
  • 3 aardappels middelgroot
  • 1 citroen
  • 1 grote lenteui (alternatief: kleine prei), in grove stukken
  • zeezout en peper
  • 1/4 knolselderij in grove stukken
  • 1/2 venkel in grove stukken

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bestrooi de binnenkant van de kip royaal met zout en peper. Doe de takjes rozemarijn en knoflook tenen in de holte.
  • Doe een beetje olijfolie in een passende ovenschaal en leg de kip erin. Leg de venkel, knolselderij en lente-ui stukken eromheen.
  • Snijd de aardappelen met schil en al in de lengte doormidden en vervolgens in wedges. Leg ook die, net als de groente om de kip heen.
  • Sprenkel een beetje olijfolie over de bovenkant van de kip en bestrooi alles met zout en de tijm. Snijd de citroen doormidden en knijp één helft uit boven de kip. Snijd de citroen (ook de uitgeknepen helft) in dikke plakken en leg ook die om de kip heen. Dek de schaal af met aluminiumfolie (of een passende deksel – zoals in mijn geval).
  • Braad de kip in de oven: hou de volgende rekensom aan: 30 minuten per 500 gram kip. Verwijder de laatste 10 minuten van de braadtijd folie/deksel. Op die manier zorg je ervoor dat het velletje mooi knapperig en goudbruin kan worden. Bon appetit.

7 Comments

  1. Gerard van der Leeuw

    maart 6, 2020 at 5:44 pm

    Ziet er heerlik uit. heb alleen geen idee wat ‘wedges; zijn. Plakjes?, Schijfjes, Blokjes?, Reepjes?

    Reply
    • Lisette

      maart 6, 2020 at 7:23 pm

      Hi Gerard, sorry – ik dacht dat het een bekende term was. Wedges zijn partjes. Dus gewoon je aardappel in de lengte doormidden snijden en die vervolgens (wederom in de lengte) schuin in drie à vier (afhankelijk van de grootte van je aardappel) partjes verdelen.

      Reply
  2. Lydia

    januari 14, 2022 at 4:22 pm

    Ziet er heerlijk uit. Moet kip ook gedrasid worden na half uur

    Reply
    • Lisette

      januari 15, 2022 at 10:54 am

      Hi Lydia – nee ik draai hem niet.

      Reply
  3. Carmen

    mei 9, 2023 at 1:14 pm

    Gisteren gemaakt met de tain en franse appeltaart na! Vooraf home made uiensoep! Heerlijk!

    Reply
    • Lisette

      mei 14, 2023 at 11:23 am

      Oh wat fijn dat het gesmaakt heeft Carmen. Leuk om te horen

      Reply
  4. Lien

    oktober 27, 2023 at 11:25 am

    Heb een joekel van een kip gekregen ruim 2kg heb ook de ovenschaal van Emile Henry Dit recept ga ik maken
    Groetjes

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress