Onze Franse Keuken

Zoete aardappel nachos

zoete aardappel nachos

Borrelhap, Uncategorized | maart 27, 2020 | By

Zoete aardappel nachos. Dit is nou toch een geweldige borrelhap. Dat kunnen we goed gebruiken tijdens deze lock-down. Ik ben dol op nachos. Dat zijn gekruide en al dan niet met gesmolten kaas bedekte tortillachips. Tja, tortillachips hadden we niet in huis. Zoete aardappels wel. ‘Als ik daar nou ovenfrietjes van maak ?’ bedacht ik. ‘Als ik die dan vervolgens op een Nacho manier bedek ? Zou dat een goed alternatief zijn ?’ Een testpoging waard. Het unanieme oordeel van ons viertjes luidt: Heerlijk! Deze variant vinden wij minstens even lekker als onze originele versie met tortillachips.

Nachos maak ik altijd op dezelfde manier. Een grote schaal tortillachips met gesmolten cheddar kaas, guacamole, zure room, kleine blokjes tomaat en rode ui en wat chilisaus. Mjamm.

Het enige verschil in deze variant is dus dat ik de tortillachips vervang door zoete aardappel frietjes. Ik snij de zoete aardappelen in dikke repen. Die leg ik op een bakplaat. Beetje olie en cajunkruiden erover (bij gebrek aan Mexicaanse kruiden – heb je die wel in huis – gebruik die dan) en een half uurtje in de voorverwarmde oven. Ik keer de frietjes halverwege de baktijd even om.

Daarna leg ik de frietjes op een schaal en verdeel er wat plakjes cheddarkaas over. Even kort terug in de oven totdat de kaas gesmolten is. Dan dotjes guacamole en zure room erover verdelen. De tomatensalsa van stukjes tomaat en rode ui erop. Chilisaus erover sprenkelen. Biertje erbij en genieten maar……

Ik word ontzettend blij van deze zoete aardappel nachos. Het is voor ons het perfecte comfort food om dit tweede weekend in lock-down mee te starten. Blijf gezond en let op elkaar.

Zoete aardappel nachos

Zoete aardappelfriet uit de oven met gesmolten cheddarkaas, guacamole, zure room, tomatensalsa en chilisaus
Voorbereidingstijd30 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: Mexican
Trefwoord: zoete aardappel nachos
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 3 zoete aardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel cajunkruiden of beter nog: Mexicaanse kruiden
  • 4 plakken cheddarkaas
  • 1 avocado
  • 1/4 teentje knoflook (desgewenst voor guacamole)
  • 1 limoen (desgewenst voor de guacamole)
  • 3 eetlepels zure room of crème fraiche
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 snuf sumak desgewenst
  • 3 eetlepels chilisaus
  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar.
  • Snijd de aardappel in de lengte doormidden en vervolgens in de lengte in dikke frieten. Leg alle frieten op de bakplaat. Sprenkel de olijfolie erover en voeg de Cajunkruiden toe. Hussel alles goed door elkaar en zorg er daarna voor de frieten naast elkaar op de bakplaat liggen (dus één laag). Schuif in de oven en bak 25 minuten. Keer de frieten halverwege even om.
  • Maak in de tussentijd even de guacamole. Gebruik je eigen recept of gebruik een zakje kruidenmix van de supermarkt. Ik ga bij nachos altijd voor een heel simpele variant – komt op het volgende neer: schil de avocado en prak het vruchtvlees met een vork. Voeg één eetlepel van de zure room/ crème fraiche toe. Voeg een klein beetje geperste knoflook toe (ongeveer 1/4 teentje). Voeg royaal zout en peper toe en beetje limoensap. Prak goed door elkaar. Klaar.
  • Maak de tomatensalsa: snijd de tomaten in mooie kleine blokjes en de ui in dunne ringetjes. Roer er desgewenst een beetje sumak door. Dat doe ik in ieder geval. Je kunt uiteraard ook kruiden toevoegen – bijvoorbeeld wat verse koriander. Ik doe dat niet, want Arjan houdt daar echt niet van, maar anders zou ik dat zeker doen. Echt een heerlijke combi.
  • Haal de zoete aardappelfriet uit de oven en verdeel ze over een serveerschaal. Bedek ze met wat plakjes cheddarkaas. Schuif nog even terug in de oven tot de cheddar gesmolten is. Dit is echt een kwestie van een paar minuten.
  • Verdeel de guacamole in dotjes over de schaal. Doe hetzelfde met de resterende twee eetlepels zure room of creme fraiche.
  • Schep de tomatensalsa erop. Sprenkel de chilisaus over de schaal en serveer. ENJOY!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress