Onze Franse Keuken

Pompoensoep met miso en verse gember

pompoensoep met miso

Uncategorized | december 5, 2020 | By

Pompoensoep met miso en gember. Daar is hij dan. Zoals beloofd. Het eerste recept na de blog stilte van zes maanden. We beginnen maar eens met dit fijne soepje.

De schappen liggen inmiddels weer vol met pompoenen. Ik maak regelmatig pompoensoep en probeer er iedere herfst weer een andere draai aan te geven. Om te zorgen dat het niet gaat vervelen. Er staan al een aantal pompoensoep varianten op mijn blog (kijk HIER) en deze nieuwste versie met miso en gember vind ik een mooie aanvulling.

Miso is echt een gave smaakmaker. Voor het geval je niet weet wat Miso is – het is een Japanse pasta van, onder andere, gefermenteerde sojabonen. Het geeft de zogenaamde ‘Umami’ smaak, oftewel de 5e smaak (naast zout, zoet, zuur, bitter). Tja, en hoe smaakt het dan? Dat is moeilijk uit te leggen. Je moet het gewoon een keer proeven en dan snap je het. Je komt het veel tegen in de Oosterse keuken.

Afgelopen winter nam ik een bakje miso mee uit Nederland. Ik kon het hier bij ons in Frankrijk namelijk nergens vinden. Sinds een maand of twee is het nu ook bij onze lokale Leclerc supermarkt verkrijgbaar. De combinatie met verse gember is echt top.

pompoensoep met miso en gember

Deze pompoensoep wordt licht pittig door het gebruik van de miso en gember. Voor deze soep rasp ik de gember trouwens niet, maar snij het in hele kleine stukjes. Dat doe ik ook met de knoflook. Verder voeg ik geen room of kokosmelk of iets dergelijks toe. Dat heeft deze soep niet nodig (kan je overigens best uitproberen, want is vast ook erg lekker). Ik hou hem dus vrij puur. Alleen wat pompoen, ui, knoflook, groentebouillon, miso en verse gember. That’s it. Een kind kan de was doen. Ik zou zeggen, probeer het een keertje uit. Laat me dan ook vooral even weten, of hij in de smaak valt 🙂

Tot slot wil ik jullie bedanken voor de hartverwarmende en troostende reacties op mijn vorige blogpost. Ik waardeer het echt heel erg.

Veel plezier allemaal met Sinterklaas avond. Geniet ervan!

Pompoensoep met miso en verse gember

Een licht pittige pompoensoep, zonder room
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Gang: Soup
Keuken: French
Trefwoord: pompoensoep met miso
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram flespompoen (butternut) geschild en in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geschild en in hele kleine stukjes gesneden
  • 1 stukje verse gember geschild en in hele kleine stukjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel miso

Bereiding

  • Verwarm de olie in een soeppan en voeg de ui toe. Fruit de ui op laag vuur een minuut of 6, tot de stukjes er mooi glazig en zacht uitzien.
  • Voeg dan de knoflook en gember toe en bak al roerend op laag vuur 1 minuut mee.
  • Doe de pompoenblokjes erbij en voeg de eetlepel miso toe. Roer alles door elkaar en bak op laag vuur nog 2 minuten.
  • Giet de bouillon erbij, draai het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur, zodra de soep kookt, weer laag en doe een deksel op de pan. Laat de soep 30 minuten pruttelen.
  • Pureer de soep mooi glad met een staafmixer. Proef en breng, indien nodig op smaak met een beetje extra miso/gember of misschien zout en peper (dat laatste is wat mij betreft echt niet nodig- maar smaken verschillen). Bon appetit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress